Familienet verbindt familie met zorg
Samenwerken met de familie wordt steeds belangrijker in de zorg. Familienet kan daarbij ondersteunend zijn. Familienet is dé communicatie app voor de zorg. Zorgmedewerkers delen eenvoudig berichten, foto’s en video’s op een veilige persoonlijke pagina. Zo is familie goed op de hoogte van belangrijke en mooie momenten in het dagelijks leven van hun dierbare.
Het verhaal achter Familienet
Een simpel idee, geboren uit eigen behoefte: dat is Familienet in het kort. Al in 2005, toen internet nog helemaal geen gemeengoed was, kwam de eerste versie van Familienet online. Een heel klein stukje op het web, speciaal ingericht voor Frieda met de mogelijkheid om berichten met de zorg uit te wisselen, foto’s te delen en een gezamenlijke agenda bij te houden. Op initiatief van haar zoons Maarten en Hein zodat iedereen goed op de hoogte was en kon blijven. Zij schreven daarmee, letterlijk en figuurlijk, geschiedenis.
Het begon bij moeder
Moeder Frieda had dementie en woonde nog niet zo zo lang in een verpleeghuis toen haar kinderen merkten dat ze informatie misten. Ze probeerden zo vaak mogelijk langs te gaan, maar er bleven toch gaten vallen in de informatiestroom als het ging om wat Frieda meemaakte, hoe haar dagen verliepen, welke activiteiten er plaatsvonden. De broers bedachten een online oplossing voor de haperende communicatie: Familienet.
Frieda als hoofdrolspeler
Met Familienet kwam een nieuw communicatiemiddel tot stand met Frieda als hoofdrolspeelster en belangrijke bijrollen voor de kinderen, maar ook voor de medewerkers van de zorginstelling waar Frieda verbleef. Die drie eenheid is ook nog steeds de belangrijkste succesfactor bij het Familienet van vandaag. Net als de basisfunctionaliteit, trouwens. Want die is ten opzichte van die eerste versie nauwelijks aangepast.
Trage start
De ouderenzorg was in 2005 nog wat huiverig. Want: was het wel veilig, hadden ze er wel tijd voor, zat er wel iemand op te wachten? Van de bezwaren van toen is nu weinig meer over. Familienet werd doorontwikkeld. Zorginstellingen omarmen nu juist het simpele, maar effectieve concept van Familienet. Technisch is alles zo ingericht dat veiligheid en privacy op alle gebieden geborgd zijn. Het zorglandschap is van karakter veranderd. Participatie van familie is juist gewenst en noodzakelijk. Familienet maakt dat makkelijker en leuker.
Houd het simpel
De ambitie van het team van Familienet is niet om het aanbod aan diensten verder uit te breiden. Tenminste: dan moet het wel écht iets relevants toevoegen zoals het Levensboek waarbij familieleden een tijdlijn kunnen maken in beeld en woord. Maar de echte ambitie ligt bij het nog breder beschikbaar maken van Familienet als veilige, verbindende factor tussen familie en zorginstelling. Inmiddels wordt ook in andere landen Familienet gebruikt, zoals België en Engeland. Spannend, want nog niet elk land kent de participatiecultuur, zoals wij die kennen. Toch wagen ze de stap.
Frieda boegbeeld
Familienet kan overal en voor iedereen van betekenis zijn. Dus niet alleen in zorginstellingen voor ouderen. Ook andere instellingen die langdurig zorg verlenen, bijvoorbeeld in de gehandicaptenzorg, gebruiken Familienet. Mogelijkheden te over dus en daar werken ze vanuit hun thuisbasis in Groningen dan ook elke dag hard en vol passie aan. Bouwen aan Familienet is naar eigen zeggen het mooiste werk dat de Bloeminks kunnen bedenken. En met nog steeds een speciale hoofdrol voor Maartens moeder Frieda: zij is prominent aanwezig in de vormgeving en in hun hart.
Kennismaken met de mogelijkheden van Familienet? Kom dan naar de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding. Familienet geeft deze dag graag een demonstratie van de mogelijkheden. Voor meer informatie zie ook hun website: www.familienet.nl.