De gezondheidszorg heeft dans nodig
Jeroen Meeder
12/11/2023
0 min

De gezondheidszorg heeft dans nodig

12/11/2023
0 min

Dans wordt vaak gezien als frivool – óf alleen voor professionele dansers of danstherapeuten. Dansen wordt niet gezien als onderdeel van het dagelijks leven. Zo hoor je mensen ook vaak zeggen dat ze niet kunnen dansen. Toch worden deze mensen vaak de grootste dansambassadeurs. 

Iedereen kan dansen. Het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen kwestie van fysieke mogelijkheden, maar van mindset. Je kunt ook dansen in een rolstoel - of zittend op een bureaustoel.

Dansen geeft kwetsbare mensen niet alleen hulpmiddelen om met hun aandoening om te gaan en alledaagse uitdagingen creatief op te lossen, het vertraagt ook de ontwikkeling van de ziekte.

Daarnaast is dans een sociale activiteit. Werkelijk contact maken heeft een positieve invloed op het emotionele welzijn en draagt bij aan de relatie tussen de cliënt en de zorgverlener. Dans is zo een bijzonder waardevol instrument voor jou als zorgprofessional.

Je hoeft niet te kunnen dansen om dans in te zetten in de zorg!

Ervaar zelf hoe jij dans kunt inzetten in de dagelijkse zorg. Andrew Greenwood heeft een dans-methodiek ontwikkeld waarbij mensen met een verstandelijke beperking of (een gevorderde) dementie lichamelijk, mentaal en sociaal in hun kracht staan. 

Zelf ervaren hoe jij 'dans en kunst van het bewegen' kunt in zetten in de dagelijkse zorg? Ervaar het op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding. Daar verzorgt Andrew een workshop over hoe je dans zelf toepast.