Passend TV aanbod voor mensen met dementie
Jeroen Meeder
01/30/2024
2 min

dagtv - Venster op de (belevings)wereld

01/30/2024
2 min

Passend TV aanbod voor mensen met dementie

Wanneer je nadenkt over de inzet van televisie in de dagelijkse zorg dan valt op dat bewoners graag TV kijken, maar ook dat het reguliere TV-aanbod met enige regelmaat tot overprikkeling en ongemak leidt.

Het was dé reden voor Ingrid van der Horst, eigenaar van Geheugenvenster, om dagtv voor de zorg te ontwikkelen. Een passend TV programma-aanbod dat wél rekening houdt met aangepaste prikkelverwerking en concrete, praktische handvatten biedt voor de medewerkers. Zodat ‘TV kijken’ dagelijks een positieve bijdrage levert aan het welzijn van de bewoners in verzorgings- en verpleeghuizen. De TV als welzijnsinstrument in de zorg.

dagtv opent het venster op een fijnere (belevings)wereld met plezierig vermaak, mooie contactmomenten, passende afleiding en gespreksstof. Kortom, geselecteerd televisie- en activiteitenaanbod ter ondersteuning van een positieve gezondheid.

“Het mooie aan dagtv is dat het is afgestemd op het ritme van de dag. Het begint ’s ochtends rustig. Dan zie je bijvoorbeeld een echtpaar dat aan het ontbijten is met klassieke muziek. En vervolgens kijk je naar filmpjes over vroeger. Ook ’s avonds gaat het programma door en kan het helpen bij mensen die dwalen of ’s nachts uit bed komen.” Stefanie Derks (welzijnscoach) Land van Horne

Omgevingszorg

Mensen met dementie zijn in veel gevallen niet goed in staat om zich aan te passen aan de omgeving. Dat geldt ook voor de beelden die via de televisie worden aangeboden. Het is dan beter om de omgeving aan te passen aan de mensen met dementie. Dat is geen luxe, dat is broodnodig!’ dagtv vult de televisie met gefilterd programma-aanbod. Zo kunnen mensen blijven meedoen en zich betrokken, gezien en gewaardeerd voelen.

Vooral voor mensen die fysiek of door ziekte wellicht beperkt zijn om actief te bewegen, is het prikkelen en activeren van de hersenen des te belangrijker voor het zo lang mogelijk in stand houden van een goede (geestelijke) gezondheid.

Dagelijks plezier en gespreksstof

Is er even geen tijd voor een activiteit, dan kunnen bewoners zorgeloos genieten van aangepast tv-aanbod. Dit door een nauwkeurig samengesteld en zelfgeproduceerde programma-aanbod dat is afgestemd op de dagstructuur, passend bij het zorgmoment en het ritme van de dag.

“Het is heel gemakkelijk voor gebruikers. Er staat duidelijk uitgelegd hoe het werkt en je hebt maar een paar knopjes nodig om dagtv te bedienen.” Danique van der Laak (welzijnsmedewerker) Land van Horne

Dankzij het veelzijdige aanbod met maar liefst 12.000 verschillende muziek- en beeldfragmenten, nostalgisch amusement en archetypische beelden is geen dag hetzelfde. dagtv biedt een aantrekkelijk aanbod waarop men kan meezingen of meebewegen, dat stimuleert tot interactie of juist ontspanning biedt.

Het aanbod geeft ook leuke gespreksstof en plezierige afleiding op (on)rustige momenten. Ook onze nachtprogrammering levert een positieve bijdrage aan het verminderen van dwaalgedrag bij nachtelijke onrust.

Nog een plezierige bijkomstigheid: het dagtv programma wordt succesvol ingezet tijdens dienstwisselingen. Prettig voor de collega’s, maar vooral gezellig voor de bewoners.

GeurTV - positieve invloed van ons  geurgeheugen

Neurobiologen aan de universiteit van Toronto hebben in 2018 ontdekt welk mechanisme ervoor zorgt dat we met onze herinnering levendige zintuiglijke waarnemingen kunnen oproepen. Deze ontdekking zorgt ook voor meer duidelijkheid over hoe rijk aan zintuiglijke waarnemingen onze herinneringen worden opgeslagen in ons brein. Dan spreek je ook wel over het geurgeheugen - de connectie tussen herinnering en het ruiken en herkennen van geuren.

Stel je voor: je bent in de huiskamer en maakt een visuele wandeling door het bos. Hoe mooi is het als je tijdens deze wandeling de boslucht ook nog eens ruikt. Of je waant je op vakantie door de mooie beelden van Franse lavendelvelden en je ruikt de lavendel vanuit je stoel! Welke herinneringen zou dit bij jou of bij mensen met dementie oproepen? GeurTV is een nieuw aanbod van dagtv dat themagerichte beeldprogramma’s biedt met een begeleidende geur voor een extra beleving.

dagTV zelf ervaren?

Wil je zelf kennismaken met dagtv en ervaren hoe je meer belevingsgericht beeldmateriaal kunt inzetten op jouw locatie? Ingrid van der Horst van Geheugenvenster verzorgt op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding een sessie over dit thema.

Klik hier voor meer informatie over dagtv. Of vraag een gratis demo aan op jouw locatie.