Eten en drinken als instrument voor geluksmomenten
Jeroen Meeder
11/06/2023
1 min

Eten en drinken als instrument voor geluksmomenten

11/06/2023
1 min

'Mensen die permanent in een instelling wonen, moeten naast goede zorg, lekker en vers gekookt eten kunnen eten', vindt Lisette Bossert, chef-kok en trainer bij StudieArena. Zij zet zich al jaren in om gezonde voeding (eten en drinken) op de kaart te krijgen binnen de zorginstellingen.

Samen koken en lekker eten

Bij verschillende instellingen en kleinschalige zorgwoningen werkt Lisette als culinair coach. ‘We kunnen heel lang over de kwaliteit van eten praten en vergaderen, maar ik ben meer van het doen’, zo geeft Lisette aan. 

‘Samen met de zorgmedewerkers ga ik de keuken in en we koken een lekkere maaltijd voor de bewoners met verse groenten van het seizoen. Als we na het koken met z’n allen aan tafel zitten en we zien de bewoners genieten van het eten en het samenzijn, dan voelt iedereen waarom lekker eten ertoe doet in het leven.’

Tips en trucs

Als je wereld steeds kleiner wordt kan lekker eten, samen eten en het liefst ook samen koken het leven zoveel zonniger maken. Lisette ziet dat vooral de onervarenheid van de zorgmedewerker de overstap van eten opwarmen naar zelf koken in de weg staat. Samen aan de slag dus. En gelukkig zijn er genoeg tips en trucs waarmee Lisette de meeste zorgmedewerkers een eind op weg kan helpen.

Sappige gehaktbal

Een tip waar de zorgmedewerkers altijd heel blij mee zijn is die voor het bereiden van vlees. Vlees bereiden voor een man of tien is een klus waar menig zorgmedewerker zenuwachtig van wordt. En dat begrijpt Lisette als chef-kok maar al te goed, want zelfs een gehaktbal kan mislukken en uiteindelijk droog op je bord belanden.

De kwaliteit van het vlees is van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Koop liever wat minder vlees bij een goede slager dan veel voor weinig, geeft ze daarom als tip. Hoe meer tijd je neemt om je vlees te garen, hoe beter dat is voor het resultaat. 

Dat klinkt misschien omslachtig maar dat is het niet. Recept lees je hoe je heel lazy en zonder omkijken de lekkerste, sappigste gehaktbal kunt bereiden die nooit mislukt.

Eten en drinken als waardevolle activiteit

Lisette Bossert verzorgt ook een workshop op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding over dit onderwerp. Lisette deelt daarbij haar ervaringen over hoe je eten en drinken weer tot een waardevolle activiteit kunt maken binnen de woongroep.