CRDL partner van StudieArena
Jeroen Meeder
01/08/2024
1 min

Crdl - Contact door aanraking

01/08/2024
1 min

Crdl (Cradle) is een Nederlandse zorginnovatie en is een mooi hulpmiddel om persoonlijk contact te maken voor mensen die moeite hebben met verbale communicatie en/of sociale interactie. Zorgverleners gebruiken Crdl als hulpmiddel om sociaal isolement te doorbreken en contact te maken met mensen met dementie, autisme, een verstandelijke of visuele beperking. Crdl maakt het gemakkelijk op een speelse manier een moment van aandacht, nabijheid en genegenheid te delen, ook als je elkaar nog niet zo goed kent.

Wanneer twee mensen ieder een hand op het houten instrument laten rusten en elkaar tegelijkertijd aanraken, worden onderlinge aanrakingen omgezet in geluidsfragmenten en klanken. De manier van aanraken is van invloed op de voorgebrachte geluiden. Hierdoor ontstaat een aanleiding om fysiek contact met elkaar te maken. En fysiek contact is er niet voor niets. Door aanrakingen wordt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aangemaakt, waardoor mensen zich prettiger voelen en een vergroot gevoel van verbinding ervaren.

Volgens de ontwerpers is aanraking een effectieve manier om aandacht en betrokkenheid met iemand uit te drukken. Het kan een hand op iemands schouder zijn, of een gemeende knuffel, waarmee je – zonder een woord te gebruiken – uitdrukt: “Ik zie je, je mag er zijn, je doet ertoe.” Dit draagt bij aan een gevoel van waardigheid en helpt om je onderdeel van een groter geheel te voelen. Crdl nodigt gebruikers uit dit contact op te zoeken en te verzachten in de manier waarop je elkaar benadert. Zo ontstaat een ontmoeting waarin ruimte is voor echte verbinding, ook als de juiste woorden even niet meer worden gevonden.

Crdl - Best Inventions of 2023

Het instrument wordt inmiddels ingezet op meer dan 1500 zorglocaties in binnen- en buitenland, won eerder dit jaar een prestigieuze CES innovation award 2023 en ontving een speciale vermelding in TIME’s ‘Best Inventions of 2023′.

Ben jij ook benieuwd wat Crdl binnen jouw werk of jullie zorgorganisatie kan betekenen? Ervaar het zelf op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding! Of vraag een kosteloze demonstratie op locatie aan.

Zie voor meer informatie over de CRDL: www.crdl.com.