Muziek in de zorg
Jeroen Meeder
12/21/2023
0 min

Inzet van muziek bevordert het leefplezier

12/21/2023
0 min

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is een krachtige manier om in je dagelijkse werk echt contact te maken met mensen met dementie.

Muziek maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker. Door bewust muziek in te zetten worden de dagelijkse zorgmomenten eenvoudiger, zoals wassen aankleden en naar bed gaan. 

Ook kan muziek een positieve invloed uitoefenen op de stemming van de bewoner en de sfeer in de huiskamer. Samen muziek maken bevordert het contact en heeft een belangrijk effect op zowel het leefplezier van mensen met dementie als jouw werkplezier.

Muziek inzetten tijdens de dagelijkse zorg vraagt wel om goede voorbereiding en begeleiding. Ben je benieuwd hoe je hier zelf mee aan de slag kunt? Maak dan tijdens onze Training ‘Muziek als waardevol instrument in de dagelijkse zorg’ kennis met de wondere wereld van de muziek in jouw werk.

Inspirerend voorbeeld

Alvast een voorproefje? Bekijk het prachtige filmpje over Henry, een 94-jarige Amerikaan met dementie. Henry brengt zijn tijd passief door in een verpleeghuis. Zo nu en dan krijgt hij bezoek van zijn dochters, die hij niet meer herkent. Zijn herinneringen zijn vervaagd. 

Totdat de zuster muziek afspeelt die Henry als jonge man luisterde. Henry ontwaakt, maar er gebeurt nog veel meer. Hij danst, hij zingt, hij huilt, hij herinnert.