In contact door aanraking bij dementie
Jeroen Meeder
11/13/2023
1 min

Aanraking biedt mensen met dementie ontspanning

11/13/2023
1 min

In contact door aanraking

Minder onrust, meer contact met het eigen lichaam en emoties en zelfs een betere conditie. Aanraking- en begeleidingsmethodieken als haptonomie en shantala geven mensen met dementie meer veiligheid en overzicht en daardoor ook meer ontspanning.

Mensen met dementie ervaren het leven als ingewikkeld. Met respectvolle aanrakingen kun je hen als begeleider meer veiligheid en duidelijkheid geven. Dat levert bij mensen met dementie reacties op als: ‘het voelt allemaal lichter’, ‘daar knap je van op’ en ‘ik hoef even niet te denken’.

Respectvolle aanraking

De tastzintuigen zijn erg belangrijk bij haptonomie en shantala. Vooral de manier waarop is belangrijk. Respectvolle aanraking gaat samen met het bieden van veiligheid en vertrouwen. Daardoor geef je mensen met dementie de mogelijkheid om zich open te stellen voor contact met zichzelf en hun omgeving.

Dit kan een positieve uitwerking hebben op het contact maken met zichzelf, met de ander en met de omgeving, zo blijkt uit onderzoek. Aanraking leidt vaak tot een betere kwaliteit van leven, vooral doordat mensen in contact zijn met zijn omgeving en anderen.

Toepassen van aanraking kan leiden tot:

 1. Meer concentratie
 2. Minder onrust en spanning
 3. Minder angst en agressie
 4. Betere communicatie
 5. Minder somberheid
 6. Meer interesse en eigen initiatief
 7. Meer energie
 8. Betere prikkelverwerking
 9. Beter ervaren van eigen lichaam en emoties
 10. Betere tastzin, ademhaling, bloedsomloop en stofwisseling
 11. Minder pijn
 12. Betere conditie

Bij mensen met een gevorderde dementie ben je meestal aangewezen op een benadering zonder woorden. Door de hoge werkdruk is het niet altijd makkelijk om dat op een rustige manier te doen. Ook daarvoor zijn haptonomie en shantala een uitkomst. 

Deze interventies zijn relatief laagdrempelig uit te voeren. Het levert je vaak een mooi contactmoment met de cliënt op.

Marca van den Broek geeft namens StudieArena ook een masterclass op de Themadag Anders omgaan met complex gedrag, zie onze agenda voor de eerstvolgende datum.