Zorg verstandelijk beperkte ouderen onder de maat

6 maart 2015

Tachtig procent van de mensen met een verstandelijke beperking heeft twee of meer chronische ziekten.

Instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking zijn niet in staat hun cliënten gezonde leefgewoonten bij te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC onder 1050 verstandelijk beperkte 50plussers. “Als het gaat om zo gezond mogelijk leven zijn ze niet bekwaam.” Dat zegt Hoogleraar Heleen Evenhuis, hoogleraar geneeskunde voor verstandelijk gehandicapten (Erasmus MC), vanavond in Altijd Wat. In de uitzending van vanavond worden de resultaten bekend gemaakt.

Uit de GOUD-studie (Gezond Ouder met een verstandelijke beperking) van het Erasmus MC  blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking gemiddeld erg ongezond oud worden. Qua fitheid, aantal chronische ziekten en medicijngebruik zijn zij op 50-jarige leeftijd al vergelijkbaar met kwetsbare 75 plussers in de algemene bevolking. Vanzelfsprekend wordt dit gedeeltelijk veroorzaakt door hun beperking maar leefstijl speelt wel degelijk een rol.

schermafbeelding_2015_01_17_om_16_40_03.png
NCRV - Altijd wat, aflevering Oud en verstandelijk beperkt.

Oudere verstandelijk beperkten bewegen veel te weinig en eten te weinig eiwitten, teveel verzadigd vet en nauwelijks vezels. Deze ongezonde leefstijl leidt vaak tot obesitas, diabetes en hart en vaatziekten. Ook komt depressie vijf keer vaker voor dan bij andere ouderen. 80 % heeft twee chronische ziekten of meer, bijna de helft heeft er zelfs vier of meer. Hiervoor gebruiken ze veel medicijnen. 40% gebruikt vijf of meer verschillende pillen. “Je zou dus eigenlijk kunnen constateren het is gewoon een misstand die zich in die zorg voltrekt. Het is te gek voor woorden,” reageert Jo Terlouw van belangenvereniging KansPlus op het onderzoek.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stelt in de uitzending dat instellingen door de vermaatschappelijking van de zorg wellicht te weinig medische  expertise hebben. “Dan blijf ik wel zeggen de beste zorg leveren dat is in de constellatie van een instelling heel moeilijk. Dat vraagt heel veel arbeidsinzet. We lopen echt tegen grenzen op,” zegt VGN voorzitter Heleen Dupuis. "Als je de zorg bij iemand anders legt dan moet je accepteren dat er rafels zijn. Zo is het leven."

KansPlus eist snelle invoering van de aanbevelingen van professor Evenhuis. Zij pleit voor een andere organisatie van de langdurige zorg. Het middelbaar en hoger beroepsonderwijs zal specifieke lesprogramma’s moeten aanbieden leefstijlbegeleiding voor deze groep. Huisartsen zouden verstandelijke beperkten preventief moeten screenen op hart- en vaat ziekten.

Bron: NCRV