Zinvolle binnenactiviteiten: goed voor lichaam en geest!

3 september 2020 Zinvolle binnenactiviteiten: goed voor lichaam en geest!

Regen, gladheid of anders? Er kunnen dit najaar allerlei redenen zijn waarom we niet of minder naar buiten kunnen. Het weer, onze persoonlijke fysieke gesteldheid of om redenen buiten onze invloedssfeer... de focus komt de komende maanden weer meer te liggen op activiteiten binnenshuis.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ook in deze periode bewoners van zorginstellingen positief worden geactiveerd en via gezellige activiteiten, plezierig onderling contact en geluksmomentjes, passende ondersteuning ervaren. Afgestemd op het dagritme, de sfeer, interesse en/of behoefte op dat moment. Wie denkt er dan eigenlijk aan TV? Want gewone TV programma lijken niet altijd geschikt voor bijvoorbeeld mensen met dementie. Stichting GeheugenVenster heeft echter een bijzondere oplossing in de vorm van aangepaste beeld- en muziekprogramma's.

TV & dementie: hoe dan?

Wist u dat, zeker in de maanden dat we meer binnen zitten, ouderen boven de 65 jaar gemiddeld maar liefst 4,5 uur per dag TV kijken (Bron: Stichting Kijkonderzoek Jaarrapport TV 2019)? Wie had dat gedacht. Deze tijdbesteding valt vaak weg als men in het verpleeghuis komt wonen. Enerzijds door de inspanningen van medewerkers om bewoners bezig te houden en te betrekken bij de leefomgeving. Anderzijds omdat, zeker voor mensen met dementie, gewone TV niet meer geschikt is.

Regulier TV-aanbod zorgt voor onrust en ook emoties worden zowel direct als onderliggend getriggerd door de andere manier van verwerken en beleven. De inhoud gaat te snel, zorgt voor teveel prikkels en sluit niet meer aan bij de belevingswereld van mensen met dementie. Ook het reguliere nieuws kan leiden tot gevoelens van angst of onmacht. Het gewone TV-aanbod resulteert in de praktijk regelmatig in ongewenste situaties. Deze negatieve invloed is niet fijn voor de bewoner zelf, maar ook niet voor anderen in de nabije omgeving. Dat kan anders!

Activiteiten & dementie

Rekeninghoudend met de aangepaste prikkelverwerking en de belevingswereld van mensen met dementie heeft Stichting GeheugenVenster zich gespecialiseerd in speciaal muziek- en beeldaanbod welke je als kanaal kunt ontvangen op de televisie in de huiskamer. Het 24-uurs programma is afgestemd op de dagstructuur in de zorg en biedt via muziek en beeld plezierige dagritme ondersteuning. Overdag én ook ’s nachts. Daarnaast ontwikkelde de stichting met hulp en adviezen van deskundigen en professionals uit de dementiezorg een gevarieerd Activiteiten-aanbod voor de gezamenlijke huiskamer. Er zijn beweeg- en muziekactiviteiten, kant-en-klare groepsgesprekken op thema, belevingsgericht aanbod, reminiscentie-materiaal, ad-hoc visuele ondersteuning bij onrust en nog veel meer.

Nieuwsgierig naar ervaringen van je zorgcollega's met het GeheugenVenster muziek- en beeldaanbod? Ga dan naar Ervaringen of bekijk alvast onderstaande video.

Altijd & snel

Omdat je dit dementievriendelijke on-demand aanbod direct kunt ontvangen via je TV, wordt het grappend ook wel Alzflix genoemd. Het is namelijk altijd beschikbaar en op elk gewenst moment in te zetten, zonder gesleep met apparaten of planning tussen verschillende afdelingen. Een all-in abonnement, waaraan je desgewenst ook nog je eigen content kunt toevoegen, kost slechts € 59,- ex. BTW per maand.

Contact

Wil je meer weten over de inhoud, opbouw en inzet van het programma-aanbod en hoe dit in de praktijk werkt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Stichting Geheugenvenster. Je kunt ook laagdrempelig kennismaken met de mogelijkheden van GeheugenVenster op ons live evenement Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding op 22 september of 16 november 2020.

Foto copyrights via Stichting GeheugenVenster