Yoga op de stoel

23 mei 2019 Yoga op de stoel

Yoga op de Stoel biedt aan mensen met een bewegingsbeperking een verrassende manier om in beweging te komen. Rekening houdend met de mogelijkheden van de persoon wordt er gewerkt aan lichaamsbewustwording, uithoudingsvermogen en flexibiliteit.

Yoga op de Stoel kan goed beoefend worden door mensen met diverse aandoeningen of beweegbeperkingen, waarvoor over het algemeen weinig aanbod is. Mensen bewegen tijdens de Yoga in hun eigen tempo en gaan uit van hun eigen mogelijkheden. Gezondheidsbevordering, preventie, welzijn en welbevinden zijn belangrijke doelstellingen in deze yogalessen.

Naast yogaoefeningen kan er aandacht worden besteed aan het ademhalen, in de vorm van korte meditaties en specifieke bewegingen op mantramuziek. Onderdeel van de oefeningen is ook dat de deelnemers tips meekrijgen met betrekking tot een gezonde leefstijl. Denk hierbij aan waar je op moet letten bij warm weer en wat je kunt doen om af te koelen.  

Uit onderzoek blijkt dat yoga meditatie kan helpen om atrofie van de hersenen te verminderen, de bloedstroom naar de hersenen laat toenemen, het stresshormoon Cortisol verlaagt, de concentratie verbetert, de hoeveelheid en materiedichtheid grijze stof verhoogt in de hippocampus, het gebied van de hersenen belangrijk voor leren en geheugen. Kortom belangrijk aspect van yoga dat het niet alleen fysiek maar ook mentaal ondersteunend kan zijn aan het welbevinden van jouw bewoners/cliënten.

Tijdens de Congresparade Bewegen en activeren in de dagelijkse zorg lieten Monique Siahaya, yogadocent van Yoga Namo en Ivonne Wopereis, yogadocent van Yoga Natuurlijk, de deelnemers ervaren hoe eenvoudig je yoga oefeningen in de stoel kunt doen.

Wil je als zorgmedewerker Yoga op de Stoel kunnen aanbieden aan mensen die beperkt zijn in hun beweegmogelijkheden of die beperkte gezondheidscondities hebben, bezoek dan de website van Yoga Namo: www.yoganamo.nl/yoga-op-de-stoel/