Wandel anders mét Wandelanders

18 juli 2019 Wandel anders mét Wandelanders

Wandelen, de frisse lucht in, is goed voor je gezondheid en je humeur. Elke dag dus even met je cliënten de deur uit voor een wandelingetje. Dat wandelingetje kan na een tijdje wel eentonig worden. Bewegingstherapeute Ellen Bickel van Ons Tweede Thuis heeft er wat op gevonden.

Een andere kijk
Ellen heeft een methode bedacht om het wandelen gevarieerder en leuker te maken: ‘Wandelanders’. Bedoeld voor begeleiders, familie en vrijwilligers. De methode bestaat uit een aantal kaartjes met opdrachten. De kaartjes zitten per thema aan een keycord zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Ellen: "Het zijn eigenlijk vrij simpele opdrachten, maar ze geven je een andere kijk op dat dagelijkse wandelingetje. De opdrachten hebben te maken met bewust je zintuigen gebruiken en letterlijk in beweging te komen." In eerste instantie heeft Ellen de opdrachten afgestemd op de mogelijkheden van mensen met een (meervoudige) verstandelijke beperking. Maar in de praktijk blijken de kaartjes ook heel goed aan te sluiten bij mensen met dementie.
 
studiearena_inspiratie_berichtje_bewegen_heen_weer.jpgWandelthema’s
Neem bijvoorbeeld het thema ‘ondergronden’. Zoek een pad tussen de bomen en loop door de bladeren in plaats van over het pad. Dat voelt meteen heel anders. Of als je iemand in een rolstoel duwt: ga juist over de (verkeers)drempels (in de tuin of een rustige straat). Degene die in de rolstoel zit, krijgt een hele andere ervaring dan wanneer je gewoon rechtuit over een vlakke ondergrond rijdt. Bij het thema ‘omgeving’ is er bijvoorbeeld een kaartje met de opdracht om een stuk achteruit te rijden of te lopen. Je hebt dan opeens een heel ander uitzicht. En bij het thema ‘geluid’: ga naar de fietsenstalling en maak een fietsbelconcert. We hebben ook een thema ‘ontmoeten’: ga met je cliënt in de buurt van een bushalte staan en probeer een manier te vinden waarop de buschauffeurs naar je gaan zwaaien.

Familie en vrijwilligers
Wandelen gebeurd vaak met familie en vrijwilligers. Ook voor hen is het fijn een handvat te krijgen om eens anders te wandelen. Met de opdrachten op de kaartjes ga je samen op weg om iets te doen. Dat schept een band en zorgt ervoor dat elke wandeling weer anders is.

Aan de slag met de Wandelanders-kaarten
De drie dozen met elk vier thema’s met tien opdrachten kunnen besteld worden via: wandelanders@onstweedethuis.nl. Daar kun je ook meer informatie krijgen over de diverse thema’s. Een doos kost €49,50 incl. BTW en verzendkosten. Bij een bestelling van de complete set kost een doos €45,- (in totaal dus €135,-). Leuk te weten: de dozen met inhoud worden vervaardigd door cliënten van Ons Tweede Thuis.

Ervaar op de Congresparades van StudieArena hoe je anders kan wandelen, met de Wandelanders-methode.

studiearena welzijn in de zorg blog