Waarde creëren voor cliënten in de zorg met Lean

11 april 2016 Waarde creëren voor cliënten in de zorg met Lean

Efficiency- en kwaliteitsverbetering staan in de zorgsector hoog op de agenda. De vraag is echter of traditionele benaderingen voldoende effect hebben. Veel managers en leidinggevenden zijn daarom op zoek naar nieuwe werkmethoden. Daarbij wordt ook vaak gekeken naar goede voorbeelden buiten de zorgsector. Een filosofie en methodiek die zowel in het buitenland als in Nederland aansluiting vindt bij de gezondheidszorg is Lean Thinking.

Efficiëntie, flexibiliteit en meerwaarde voor de cliënt
Lean Thinking is een gedachtegoed dat is voortgekomen uit ruim 50 jaar ervaring met het verbeteren van bedrijfsprocessen door Toyota, algemeen erkend als de meest efficiënte en flexibele productieorganisatie ter wereld met bovendien de beste kwaliteit producten. Al kent Lean zijn oorsprong in de auto industrie, deze managementstrategie kan ook voor de zorgsector een waardevolle methodiek zijn. Dit gebeurt in Nederland al op kleine schaal. De Lean benadering begint met het stapje voor stapje elimineren van verliezen zodat alle activiteiten in een flow waarde toevoegen aan de cliënt of patiënt. Met het verwijderen van de verspilling en het continu evalueren en aanscherpen van het proces kan de organisatie grote stappen maken in o.a. de efficiëntie en kwaliteit en het werkplezier van de medewerkers.

Lean is een manier van werken waarbij alles en iedereen in de organisatie zich richt op het creëren van waarde voor de cliënt in alle processen. Door de cliënt centraal te stellen creëer je maximale toegevoegde waarde voor de cliënt, elimineer je verspillingen, tegen minimale inspanning. Hierdoor verbetert de kwaliteit, worden doorlooptijden verkort en verminderen de kosten. In de 3-daagse Training Inspirerend en Persoonlijk Leiderschap in de Zorg ervaar je wat je kunt bereiken met een Lean strategie en leer je hoe je de methodiek kunt toepassen in jouw werkzaamheden binnen de zorg en welzijnssector.

Lean en inspirerend leiderschap een rare combinatie?
Dat klopt, je zult geen andere training treffen die deze thema's combineert. Echter, zorgprofessionals werken in een zeer dynamische omgeving waarbij tijd en geld altijd een schaarste is. Om ruimte te creëren voor persoonlijke ontwikkeling en inspirerend leiderschap is het soms nodig om eerst goed te kijken naar de werkprocessen, daar kan Lean bij helpen.

Lean kan zorgprofessionals ondersteunen bij transities in de zorg
Tijdens de intensieve, praktijkgerichte Training Inspirerend en Persoonlijk Leiderschap in de Zorg leer je om jouw organisatie met andere ogen te bekijken. Ben jij de veranderaar, aanjager of inspirator in jouw organisatie of wil je dat zijn? Wil jij doorbraken creëren en jezelf en jouw organisatie verder helpen? Dan is deze training zeer doeltreffend en de kans om werkelijk het verschil te maken!

De training is o.a. bestemd voor afdelingshoofden, teamleiders, coördinatoren, managers en bestuurders werkzaam in de zorg en welzijnssector.

Klik hier voor meer informatie