Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept

12 oktober 2016 Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept

Een mens is op z’n mooist als hij lacht. De maaltijd is bij uitstek een moment op de dag waarop veel gelachen kan worden. Maar voor mensen met dementie wordt eten en drinken steeds moeilijker. Mensen met dementie hebben soms zelfs helemaal geen zin meer in eten en drinken. Dan is de lach ver weg. Met de ingrijpende veranderingen die dementie met zich meebrengt in het achterhoofd, geeft het veel energie om te constateren dat heel veel mensen er toch in slagen om mensen met dementie te laten genieten van eten en drinken.

Wat kun je zelf doen als je dementie hebt en steeds meer moeite hebt met koken? Wat kan een naaste doen die merkt dat eten blijft staan? Hoe kan een zorgprofessional cliënten of bewoners met slikproblemen helpen? Gezond én aangenaam eten en drinken is voor mensen met dementie heel goed mogelijk. Als men maar weet wat daarvoor nodig is.

Nieuw boek over Voeding en Dementie

'Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept'. Dat is de titel van een bijzonder boek met zowel praktische tips om mensen met dementie beter te laten eten als wetenschappelijke informatie. Het boek is geschreven door Ondine van de Rest, universitair docent voeding en cognitie van Wageningen Universiteit in samenwerking met journalist Jeroen Wapenaar. Interessant te weten: Ondine verzorgt op het smaakmakende congres van StudieArena over Voeding en Dementie een sessie over voeding, dementie en de werking van het geheugen.

Het doel van het boek is vooral positief: laten zien wat nog wel kan en hoe eten en drinken ook voor mensen met dementie kunnen bijdragen aan de kwaliteit van leven. De praktische aanwijzingen maken het ook voor de zorgprofessional interessant. Zo gaat het over afweergedrag en hoe je daar het beste mee om kan gaan en wordt uitgebreid in gegaan op de mogelijkheden van ‘fingerfood’, het aanbieden van voedsel in handzame hapklare hapjes waardoor mensen met dementie vaak weer beter gaan eten. Daarnaast staan er recepten in.

Het boek bundelt tientallen adviezen voor zowel mensen met dementie, hun naasten als zorgprofessionals. Er staan veel tips in voor situaties waar lezers in terecht kunnen komen. Positief en praktisch, dat zijn de belangrijkste ingrediënten van Voeding en Dementie. Bij elk probleem dat zich bij eten en drinken kan voordoen wordt uitgelegd wat er wel mogelijk is. Er zijn aparte hoofdstukken met specifieke adviezen. Acht deskundigen, zoals familie van mensen met dementie, diëtisten en onderzoekers, vertellen over hun eigen ervaringen met voeding en dementie.

Risico van ondervoeding

De auteurs gaan uitgebreid in op het risico op ondervoeding. Geheugenverlies, bijwerkingen van medicijnen en een eenzijdig voedingspatroon kunnen allemaal leiden tot minder behoefte aan eten en drinken. Mensen met dementie lopen daardoor meer risico. In het boek staan tips hoe naasten en zorgprofessionals ondervoeding kunnen signaleren. Niet direct praktisch maar wel interessant is het hoofdstuk over voedingsonderzoek. Zo gaan de auteurs in op wat er op dit moment bekend is over de relatie tussen het achteruit gaan van cognitieve vermogen en stoffen als omega-3-vetzuren en vitamine B. Bekijk enkele pagina's van het boek (pdf). Wil je het boek bestellen? Ga naar Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept op de website van Wageningen Academic Publishers.

Kennismaken met Ondine van de Rest? Ondine is gastspreker op het landelijk congres over Voeding en Dementie. Zij verzorgt een inspirerende workshop (sessie 1.1.) over Voeding en de werking van het geheugen.