Theatervoorstelling 'Ooit ga je dood'

22 november 2016 Theatervoorstelling 'Ooit ga je dood'

Hoe beleven mensen met een verstandelijke beperking en hun omgeving dood en rouw? Dat wordt in beeld gebracht door theaterwerkplaats Carte Blanche en de bedenkers van de website Ooit ga je dood, de Expertgroep. 12 december verzorgen zij een aangepaste voorstelling op de landelijke studiedag Zorg in de laatste levensfase voor mensen met een verstandelijke beperking.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is praten over de dood lastig. Een film en theaterstuk moeten helpen.

De dood is onlosmakelijk met het leven verbonden, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. „Ik vind het heel lastig, omdat ik er met mijn omgeving niet goed over kan praten”, zegt actrice Judith Ansems (43). Daar moet de filmdocumentaire Ooit ga je dood verandering in brengen. „De omgeving van mensen met een verstandelijke beperking vindt het vaak lastig om over het onderwerp te beginnen”, zegt projectleider Liesbeth van Well (60) van de Expertgroep voor palliatieve zorg voor mensen met een verstandelijke beperking WestMidden Brabant. Speciaal voor deze film wordt bij Carte Blanche, een Eindhovense theaterwerkplaats voor ‘lastige talenten’, een voorstelling gemaakt.

De spelers laten in de film en op het toneel zien hoe zij aankijken tegen dood, wat verdriet met hen doet. Er zijn ook gesprekken te zien met ouders en begeleiders.

Humor is belangrijk, anders is het zo’n zwaar onderwerp.

In de theaterzaal zit Rob, een van de acteurs, onder een tafeltje. Hij is bang dat hij dood zal gaan als hij eronder vandaan komt. Liesbeth Reeser van Carte Blanche speelt zijn verzorger en komt erbij zitten. Tot ze even naar kantoor moet. In een humoristische scène proberen ze hun angsten te begrijpen, elkaar gerust te stellen en een oplossing te vinden. Die komt er: met de tafel op de schouders gaan ze op weg en verdwijnen in de coulissen. „Humor is belangrijk, anders is het zo’n zwaar onderwerp”, zegt Ansems. Dat geldt niet alleen voor de voorstelling, maar ook voor een echte uitvaart. „Vrolijke herinneringen zijn belangrijk".

Meer informatie over over het theaterprogramma 'Ooit ga je dood' zie hier.

Wil je de spelers live ontmoeten en met hen in gesprek gaan over de dood ? Kom dan 12 december naar de landelijke studiedag Zorg in de laatste levensfase voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie over de studiedag>>