Talenten van mensen met dementie inzetten

15 februari 2015 Talenten van mensen met dementie inzetten

“Iedereen wil iets nuttigs doen”, stelt Daphne Mensink. “We willen allemaal laten zien wat we kunnen; ook mensen met dementie willen dat. Dat heb ik gezocht in vrijwilligerswerk, want vrijwilligers worden toch gezien als de parels van de maatschappij.” Het blijkt een gouden greep. Via Staatsbosbeheer kan eind 2012 een groep van acht vrijwilligers met dementie een dag in de week aan de slag. Standplaats is het legendarische Radio Kootwijk. Daphne: “Inmiddels werken we er twee dagen per week met twee groepen. De taken zijn heel divers; van onderhoud en beheer van het bos tot het repareren van bijvoorbeeld banken en het opbouwen en afbouwen van evenementen. Net wat er nodig is, en wat onze mensen kunnen en willen. Ik heb cliënten weer zien opbloeien en vanuit het thuisfront zijn de reacties vaak hartverwarmend. Ook Staatsbosbeheer is zeer content. Wij verrichten veel werk waar ze zelf niet aan toekomen.”

Vertrouwen in mensen met dementie

Het project heeft Daphne veel gebracht. “Ik heb zo veel levenslessen geleerd. Mensen met dementie leven veel meer op hun gevoel dan wij. Ze leven vandaag, in dit moment. Ze zien wel wat er komt. Het heeft mij geleerd meer, te vertrouwen op het moment, niet meer zo te jagen. Als je in die rust echt contact kan maken, kom je bij de ander in het hart. En dan kun je echt iets betekenen.” Tegelijkertijd wil Daphne het niet mooier maken dan het is. “Dementie blijft natuurlijk een rotziekte. Maar met DemenTalent heb ik gezien dat mensen zich weer waardevol gaan voelen, het gevoel krijgen dat ze weer meetellen in de maatschappij. Dat is zo kostbaar, dat gun je iedereen.” Leen Sneeuw, deelnemer bij DemenTalent, is door DemenTalent opgebloeid. “Ik kan niet goed tegen stilzitten. Dat kon ik vroeger al niet, dus nu nog steeds niet. Bij DemenTalent kan ik gelukkig lekker aan de slag. Het verschil met vroeger is dat ik niet van iedereen de namen onthoud en soms niet meer weet wat ik precies moet doen. Dat vind ik wel eens jammer, maar in deze groep is dat gelukkig geen probleem. Sommigen in onze groep zijn erg verward. Dat maakt me soms emotioneel. Hoe ben ik er over een tijdje zelf aan toe? Maar nu voel ik me sterk. Ik kan nog van alles, dat ervaar ik iedere keer weer. Vanuit mijn vroegere werk ben ik gewend om mensen te begeleiden. Ik vind het dan ook leuk om dingen samen te doen. Ik durf daardoor weer meer, en dat hebben ze thuis ook gemerkt.”

Landelijke uitrol van DemenTalent

In Apeldoorn loopt DemenTalent nog steeds als een trein, en won onlangs zelfs de Europese EFID-award. Daphne: “Het project is nu ook uitgebreid naar een voetbalvereniging en een kinderdagverblijf. Zelf werk ik inmiddels bij zorginnovatiebureau DAZ. In deze functie kan ik DemenTalent landelijk uitrollen. Met zorginstellingen en gemeenten gaan we samenwerkingsverbanden aan. Daarnaast spreek ik samen met cliënten Joop en Leen op congressen van StudieArena, zo ook het congres Moderne Dementiezorg, zodat zij ook hun verhaal kunnen vertellen. Vaak gaat dat heel goed, maar soms hebben ze een slechte dag. Dat hoort bij de ziekte, maar samen vangen we dat op. Het zijn mooie en inspirerende bijeenkomsten. Ik hoop dat we met DemenTalent de beeldvorming rondom dementie kunnen veranderen. Want ook mensen met dementie hebben talenten. Heel veel, kan ik uit ervaring zeggen. 

Meer informatie: www.dementalent.nl. 

Bron: Arena Magazine