Stimuleer zintuigen met het voelbord voor ouderen

24 november 2022

Mensen met een vorm van dementie die wonen in een verpleeghuis kunnen soms onrustig gedrag vertonen omdat zij een tekort aan dynamische prikkels ervaren. Vaak gaan ze er dan zelf naar op zoek. Dit uit zich bijvoorbeeld in eindeloos lopen, op de tafel kloppen, geluiden maken of dwaalgedrag. Ook hebben deze bewoners soms niet meer het besef van wat hun eigen spullen zijn en welke aan een ander toebehoren.

Met de inzet van de beleefpanelen worden alle zintuigen geprikkeld. Op deze manier lukt het om onrust bij ouderen te doorbreken en hun welzijn te vergroten. Uniek aan de aankleding van Beleefpaneel is dat het niet alleen afbeeldingen zijn, maar dat je er van alles af kunt pakken, op kunt plakken en aan kunt ruiken, proeven, horen en voelen. De dieren op onze panelen zijn bijvoorbeeld van zacht pluche gemaakt, heerlijk om te aaien. Er zijn ook 'winkeltjes', bijvoorbeeld een bakkerij waar je een broodje kunt halen voor de lunch en een bloemenwinkel met emmers vol kleurige kunstbloemen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Voorbeelden Beleefpaneel

En de spullen die bij een paneel horen? Die mogen de bewoners gewoon meenemen, die zijn van niemand. De panelen zijn van stof en hangen op een metalen frame. Het voordeel daarvan is dat alles gewoon in de wasmachine kan en het fris blijft.

De beleefpanelen vormen aanleiding tot gesprekken en zorgen daardoor voor meer contact. Daarnaast geven ze afleiding waardoor dwangmatig gedrag vermindert en dankzij de beelden die we gebruiken komen herinneringen aan vroeger terug. Voor mensen die niet zo gemakkelijk meer naar buiten kunnen, halen we dat buitengevoel gewoon naar binnen. En doordat er binnen meer te beleven valt, vermindert ook het dwaalgedrag van bewoner.

“Het Rijksmuseum bezoeken, mevrouw Jansen? Nee, dat is te ingewikkeld. We hebben geen mensen, geen vervoer… Ik weet niet hoe we dat moeten regelen hoor.”

Speciaal voor de kunstliefhebbers heeft Beleefpaneel ook doeken met schilderijen gecreëerd, die je in een speciale ruimte of gewoonweg in de gang kunt hangen. Er is bijpassende klassieke muziek bij uitgekozen die je kunt afspelen door de barcode te scannen, de doeken hebben aaibare structuren en daarbij verspreiden we een lekkere bijpassende geur. Met het bijbehorende Beleefboek kan je het ook als activiteit aan tafel inzetten.

Wil jij meer weten over dit product kijk dan op: www.beleefpaneel.nl.

Op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding kan je de Beleefpanelen zelf ervaren. Kom jij ook? Er is nog maar enkele plaatsen beschikbaar!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

#leefplezier #dementie #beleven #omgevingsprikkels #zorg #welzijn #ouderenzorg Mireille van Driel #beleefpaneel