Over lekker eten in de zorginstelling en lazy gehaktballen ….

25 april 2022 Over lekker eten in de zorginstelling en lazy gehaktballen ….

'Ik vind dat mensen die permanent in een instelling wonen, naast goede zorg, lekker en vers gekookt eten moeten kunnen eten', aldus Lisette Bossert. Gelukkig delen steeds meer zorgorganisaties mijn mening en werk ik bij verschillende instellingen en kleinschalige zorgwoningen als culinair coach. Lisette, chef-kok en eigenaar Bossert Kookwerken, zet zich al jaren in om gezonde voeding (eten en drinken) op de kaart te krijgen binnen de zorginstellingen.

'Nou kan je heel lang over de kwaliteit van eten praten en vergaderen, maar ik ben meer van het doen', zo geeft Lisette aan. 'Samen met de zorgmedewerkers ga ik de keuken in en we koken een lekkere maaltijd voor de bewoners met verse groenten van het seizoen. Als we na het koken met z’n allen aan tafel zitten en we zien de bewoners genieten van het eten en het samenzijn, dan voelt iedereen waarom lekker eten er toe doet in het leven'.

Tips en trucs

Als je wereld steeds kleiner wordt kan lekker eten, samen eten en het liefst ook samen koken het leven zoveel zonniger maken. Vaak ziet Lisette dat het de onervarenheid van de zorgmedewerker is, die de overstap van eten opwarmen naar zelf koken in de weg staat. Samen aan de slag dus. En gelukkig zijn er genoeg tips en trucs waarmee Lisette de meeste zorgmedewerkers een heel eind op weg kan helpen.

Gehaktbal

Een tip waar de zorgmedewerkers altijd heel blij mee zijn is die voor het bereiden van vlees. Vlees bereiden voor een man of tien is een klus waar menig zorgmedewerker zenuwachtig van wordt. En dat begrijpt Lisette als chefkok maar al te goed, want zelfs een gehaktbal kan mislukken en uiteindelijk droog op je bord belanden.

Er zijn een aantal factoren die meespelen. Natuurlijk is de kwaliteit van het vlees dat je koopt van grote invloed op de uiteindelijke smaak, koop liever wat minder vlees bij een goede slager dan veel voor weinig. Als je het vlees gaat bereiden dan kun je er van uitgaan dat hoe meer tijd je neemt om je vlees te garen hoe beter dat is voor het resultaat. Dat klinkt misschien omslachtig maar dat is het niet. In dit recept lees je hoe je heel lazy en zonder omkijken de lekkerste, sappigste gehaktbal kunt bereiden die nooit mislukt.

Training Eten en drinken als waardevolle activiteit

Lisette Bossert deelt haar ervaringen over hoe je eten en drinken weer tot een waardevolle activiteit kunt maken binnen de woongroep. Samen met StudieArena verzorgt zij een verdiepende training op dit onderwerp. Training Samen koken en lekker eten in de zorg. Lisette verzorgt ook een workshop op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding over dit onderwerp.

studiearena_welzijn_in_de_zorg_blog.png