Ontdek de wereld vanuit huis - VR voor ouderen

23 september 2022

Hoe kan je mensen die wonen in een verpleeghuis dagelijkse een bijzondere beleving bieden, als reizen een beperking is? EldersVR heeft de afgelopen 3 jaar bij 60 zorghuizen in de regio Den Haag, waaronder zorginstelling Xtra en Florence, geëxperimenteerd met de toepassing van virtual reality. En de ervaringen van de bewoners met o.a. dementie en het zorgpersoneel zijn heel positief.

Virtual Reality slaat een brug met de echte buitenwereld! Met VR kan je mensen activeren en gezamenlijk een waardevolle activiteit aanbieden. VR kan mensen ook mentaal ondersteunen. Bijvoorbeeld voor het verminderen angsten, depressiviteit, stress, onrust binnen groepen, slaapproblemen of ter bevordering van communicatie/informatie overdracht. Door een levensechte beleving krijgen mensen meer zelfvertrouwen en voelt de 'echte wereld' meer vertrouwd.

VR is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door een speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid simpelweg vervangen door computer gegenereerd beeld, een soort 360 graden video. De bril bevat namelijk een beeldscherm en sluit je zicht op de buitenwereld af.

Communiceren, verbinden en beleven

Uit onderzoek, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (Onderzoek), is o.a. gebleken de VR-toepassing van EldersVR een effectief middel is in de strijd tegen eenzaamheid. Voornamelijk omdat VR de sensatie biedt dat je iets daadwerkelijk hebt meegemaakt. Denk aan een rondvaart door Amsterdam, wandelen door de Nederlandse tulpenvelden of weer even in Frankrijk op wintersport. Uniek aan EldersVR is dat je nu VR ook kunt inzetten als groepsactiviteit en zo samen (her)ontdekken, herinneringen ophalen en ervaringen opdoen/delen.

Naast dat VR een positieve werking heeft op eenzaamheid leent de technologie zich ideaal voor het wegnemen van drempels. Door een gevreesde situatie te simuleren, raken VR-gebruikers mentaal gewend aan de situatie. Zo raken zij meer zelfverzekerd en durven ze beter in de ‘echte wereld’ over moeilijke drempels heen te stappen.

De EldersVR applicatie blijkt, zo leren ook de ervaringen bij Florence, eenvoudig inzetbaar. Dit is van belang voor een succesvolle implementatie binnen zorgorganisaties. Waar een echt bezoek van een stad of samen naar buiten gaan natuurlijk wenselijk is, is VR wel een mooi alternatief als dat niet meer of slechts beperkt mogelijk is.

Zie voor meer informatie: www.eldersvr.com.

Nieuwsgierig naar wat VR jouw cliënten kan bieden? Ervaar het zelf op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleding. Kom jij ook? Leuk als teamuitje

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

#vitaliteit #bewegen #leefplezier #dementie #somatiek #zorg #welzijn #ouderenzorg