Nachtwacht - Ondersteuning partners van mensen met dementie

28 mei 2015

Mensen met dementie kunnen last hebben van de verstoord dag- en nachtritme. Daarom is er een nieuw project opgestart: de nachtvrijwilliger. De nachtvrijwilliger ondersteunt 's nachts de partner van iemand met dementie met een verstoord dag- en nachtritme door 's nachts de wakende taken waar te nemen.

‘Het idee achter de nachtwacht is om partners van mensen met dementie met een verstoord dag- en nachtritme ‘s nachts te ondersteunen. De nachtwacht is een vrijwilliger die gewoon in de woonkamer zit en de dolende dementerende ’s nachts opvangt, een gesprek voert, een spelletje doet en hem of haar daarna weer naar bed helpt.’ Dit vertelt Angelique Heerdink, projectleider van vrijwilligersorganisatie HandjeHelpen in Utrecht. Luister naar interviewfragment van Radio M.

Opvang thuis is ideaal

Vanwege de kosten verdwijnt steeds vaker de nachtopvang in verpleeghuizen. En mensen met dementie kunnen behoorlijk verward raken, als ze ’s nachts wakker worden in een onbekende omgeving. Opvang thuis is ideaal.

Volhoudtijd

In maart verscheen een proefschrift over mantelzorgers met dementerende partners. In dat proefschrift wordt gesproken over ‘volhoudtijd’. Veel mantelzorgers met een partner die dementie heeft, ervaren druk van buitenaf om hun partners op te laten nemen in een verpleeghuis, terwijl zij daar zelf nog niet aan toe zijn. De kern van dit project is om die ‘volhoudtijd’ te verlengen.

Meer informatie: Handje Helpen