Mensen met dementie actiever in groene buitenruimte!

11 januari 2016

Natuurlijk Samen!

Een natuurlijke leefomgeving stimuleert beweging, ontspanning en beleving. Het biedt ouderen meer activiteitenmogelijkheden en contact met de wereld om hen heen. De ervaring in Wijchen laat zien dat bewoners van zorgcentra actiever zijn en meer naar buiten gaan. Een mooie manier dus om bij te dragen aan hun kwaliteit van leven!

Twee jaar geleden is in Wijchen een bijzonder project gestart. Onder de naam ‘Natuurlijk Samen!’ heeft de tuin van woonzorgcentrum St. Jozef van ZZG zorggroep een ware metamorfose ondergaan. Het nauwelijks gebruikte standaard grasveld is omgetoverd in een natuurlijke belevingstuin waarin ontmoeting en activering centraal staan.

“De tuin is het stralende middelpunt van het huis! Ouderen gaan spontaan naar buiten, medewerkers organiseren meer activiteiten buiten en het contact onderling is verbeterd. De belevingstuin heeft een grote meerwaarde voor ons”, aldus Vera Hendriks van de tuingroep.

Het project ‘Natuurlijk Samen!’ is vastgelegd in een prachtige en informatieve film 'Actief genieten in de belevingstuin'. Bekijk de film hieronder en zie de positieve reacties en ervaringen van de bewoners, familie en medewerkers van St Jozef.

Enkele bijzondere punten van deze vernieuwende aanpak:

  • De tuin is ontworpen door in dementie gespecialiseerde deskundigen samen met gebruikers.
  • Verzorgenden, vrijwilligers en familieleden zijn getraind in het gebruik van de tuin.
  • Bijzondere samenwerking met veel lokale organisaties die activiteiten organiseren in de tuin.
  • Waardevolle ontmoetingen tussen bewoners, omwonenden en andere groepen.

De volgende stap is het inrichten van de buitenruimte bij de appartementencomplexen Meander en De Oogst van ZZG zorggroep (woonservicezone Wijchen Noord), i.s.m. de gemeente Wijchen en woningbouwcorporatie Talis. Doel is om veel verschillende gebruikers van een groot gebied op een natuurlijke manier samen te brengen.

‘Natuurlijk Samen!’ is een initiatief van Karin Verreck en tot stand gekomen in samenwerking met ZZG zorggroep, gemeente Wijchen, woningcorporatie Talis, Cailin Partners, Bureau Fonkel, zorginnovatiebureau DAZ, Jos van de Lindeloof en Veldwerk Nederland. Het project en de film zijn mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Fonds NutsOhra, VSBfonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Bent u geïnspireerd door de onderstaande film? Vragen of meer informatie? Neem contact op met Karin Verreck (06-52403337, k.verreck@cailin.nl).