Meer rechten voor mensen met een beperking door goedkeuring VN-verdrag

15 april 2016

Niet alleen voor de twee miljoen Nederlanders met een beperking, maar voor iedereen is het een heugelijke dag. Dat zei staatssecretaris Martin van Rijn (Vws) in de Eerste Kamer bij de ratificatie van het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een beperking.

De Eerste Kamer stemde dinsdagavond unaniem in met het ratificeren van het verdrag. Nederland nam een lange aanloop voor de ratificatie van het verdrag. Buurlanden als België en Duitsland ratificeerden het verdrag al begin deze eeuw.

Volgens staatssecretaris Van Rijn is de goedkeuring van het verdrag een begin van “volwaardig meedoen door iedereen, dat begint met volwaardige toegang voor iedereen.” Hoe nodig dat is, bleek volgens hem al tijdens het debat over het verdrag: “Veel mensen met een beperking die het debat wilden volgen, konden alleen na veel improvisatie in de Eerste Kamer aanwezig zijn. Het illustreert voor mij het belang van deze goedkeuring, we zullen er met z'n allen veel harder aan moeten trekken. En met dit verdrag in de hand kan dat.”

Wat betekent het VN-verdrag voor het thema bewegen en activeren in de ouderenzorg?

Op het congres Bewegen en activeren in de ouderenzorg besteden wij specifiek aandacht aan dit thema. Te gast is Prof. mr. Jos Dute, lid van het College voor de Rechten van de Mens en hoogleraar Gezondheidsrecht Radboud Universiteit Nijmegen. Hij gaat in op de vraag hoe zit het eigenlijk met de mensenrechten van cliënten in de ouderenzorg als het gaat om bewegen en activeren, welke rechten hebben de bewoners op dit gebied? En wat vraagt het VN-verdrag van jouw als zorgprofessional?

Meer informatie over het congres