Let's talk about sex

2 november 2019

Behoefte aan seksualiteit en intimiteit verdwijnt niet bij dementie. En dus is het als professional belangrijk dit onderwerp bespreekbaar te maken. Dat dit niet altijd makkelijk is, erkent Jacqueline Nijnens, teamcoach Archipel Zorggroep in haar sessie op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie.

Uit onderzoek van haar collega Riët Daniël blijkt dat cliënten en hun partners verwachten dat de professional het initiatief neemt om seksualiteit ter sprake te brengen. In sommige verzorgingshuizen gebeurt dat ook standaard. Deze medewerker vindt dat seksualiteit erbij hoort: “De wensen zijn divers en we doen ons best om deze in te willigen. Af en toe schakel ik iemand in die seksuele diensten verleent, ook regel ik soms een vibrator of een Playboy”. Maar toch staat het bespreken van seksualiteit niet bij alle instellingen op de agenda. “Het is toch bizar, we vragen de meest intieme dingen aan onze cliënten. Heeft u gepoept, zijn er schulden? Maar over seks hebben we het nooit.” Tijdens het congres Moderne Dementiezorg zijn deelnemers echt wakker geschud. “Het staat bij ons ook niet eens op ons lijstje met gesprekspunten. Ik ga dat echt aan de orde stellen.”

Een paar tips om seksualiteit bespreekbaar te maken

  • Neem zelf het initiatief; cliënten verwachten dit.
  • Zorg voor een veilige en rustige omgeving.
  • Vraag altijd toestemming om het te bespreken. Hiermee geef je iemand ook de kans om ‘nee’ te zeggen.
  • Geef aan dat het misschien ongemakkelijk is, maar dat jij ervoor open staat om er over te praten. Nu of op een later moment.
  • Gebruik eventueel een openingszin als ‘bij ons gaan we met alle bewoners dit gesprek aan’ of ‘uit onderzoek blijkt dat intimiteit een belangrijke behoefte is bij veel ouderen’.
  • Gebruik woorden waar jullie je allebei bij op je gemak voelen.

Bron: Arena Magazine (StudieArena)