Kracht van aanraking in de zorg

29 september 2022

Het aanbod en gebruik van technologische toepassingen in de langdurige zorg neemt enorm toe. Er bestaat geen officiële lijst met technologische hulpmiddelen. Wel heeft Waardigheid en Trots een lijst samengesteld met toepassingen die door het werkveld zijn erkend, beproefd en bewezen als een waardevol hulpmiddel in de zorg. De CRDL (Cradle) is zo'n hulpmiddel dat inmiddels op 1.000 zorglocaties in Nederland wordt ingezet.

CRDL (spreek uit cradle) is een interactief zorginstrument dat op aanraking tussen mensen reageert en deze vertaalt in geluiden of muziek. Dit maakt contact mogelijk voor cliënten die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Denk aan contact tussen volwassenen met bijvoorbeeld (gevorderde) dementie, autisme of een verstandelijke beperking, maar ook kinderen, en hun familie, naasten en zorgverleners.

De CRDL verandert het menselijk lichaam in een muziekinstrument. De interactie begint wanneer twee gebruikers ieder één hand op de CRDL leggen en een circuit vormen door elkaar aan te raken. Door innovatieve technologie herkent de CRDL de manier waarop mensen elkaar aanraken en vertaalt deze aanrakingen in geluid. De manier van aanraken is van invloed op het geluid dat wordt voortgebracht. Met korte aanrakingen op verschillende plekken op de huid kan je bijvoorbeeld verschillende geluiden maken. Je kunt uiteenlopende voorgeprogrammeerde geluiden kiezen, zoals een boerderij, de stad of de zee. Maar je kunt ook eigen geluiden toevoegen en zo inspelen op de behoeftes of het levensverhaal van de cliënt.

Door op een speelse manier, middels aanraking en geluid, een persoonlijke verbinding te maken, draagt CRDL bij aan bijzondere en waardevolle contactmomenten. En biedt het kwetsbare mensen de mogelijkheid om geluksmomenten te ervaren. Kortom een fantastisch zorg hulpmiddel, dat uitgaat van de kracht van aanraking en persoonlijk contact.

Meer weten over de CRDL? Bekijk dan de website: www.crdl.com.

Zelf de CRDL ervaren? Dat kan op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleding! Kom jij ook? Leuk als teamuitje.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

#contact #geluksmomenten #zorgtechnologie #leefplezier #dementie #somatiek #zorg #welzijn #ouderenzorg