Keerzijde van afhankelijkheid

18 december 2017 Keerzijde van afhankelijkheid

Wat gebeurt er met je wanneer je afhankelijk bent van zorg en bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kunt eten en drinken? Als je de regie niet meer in handen hebt? Als er niet mét maar óver je wordt gepraat? Wat ervaar je als je niet (meer) in staat bent om gewoon te zeggen wat je wilt?

Ervaar het zelf!

Dit zijn vragen die je jezelf kan stellen, maar die je wellicht nog beter kunt ervaren om ze te beantwoorden. Door het te ondergaan, voel je waar de schoen wringt en ga je als vanzelf anders handelen. Hoe dan? Door de rollen om te draaien. Door iedereen met een verantwoordelijkheid in de zorg zelf te laten ervaren wat zorgafhankelijkheid met je doet als mens. Binnen de belevingstrainingen van De Keerzijde worden de rollen omgedraaid. Deelnemers worden zelf verzorgd, verpleegd en begeleid vanuit een team ervaren zorgprofessionals uit de praktijk. Op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie verzorgt De Keerzijde een sessie, waarbij je op zoek gaat naar je eigen grenzen als je de regie verliest. Deze confronterende ervaring geeft je blijvende inzichten over de keerzijde van afhankelijkheid.

Voorbeeld: Zelfregie bij samen koken en eten

Lieke du Bois, eigenaar van De Keerzijde, stelt dat het ervaringsleren heel goed werkt om te voelen hoe het is als zorgmedewerkers de regie overnemen. ‘We hebben het er al jaren over: patiënten en cliënten in zorg moeten hun eigen regie kunnen behouden. Alles ook in samenspraak met familie en zorgverleners. Toch?', aldus Lieke. 'In de praktijk blijkt dat echter lastiger te zijn dan op het gewillige papier staat geschreven. De sociale media stromen over van tips, richtlijnen en goedbedoelde adviezen om iedereen mee te krijgen en vooral bewust te maken van de noodzaak van eigen regie. Van onze klanten. Maar hoe zit dat eigenlijk met eigen regie? Hoe belangrijk is dat voor een mens? En wat gebeurt er met ons als de ruimte voor eigen regie sterk wordt ingeperkt?'.

Het zelfstandig eten en drinken is zo'n belangrijke activiteit, waarbij zelfregie een belangrijke rol speelt. Samen bepalen wat er wordt gegeten, helpen bij de voorbereiding, zoals aardappelen snijden, en zo mogelijk gezamelijk koken. Regie behouden in deze dagelijkse activiteiten kan mensen met dementie niet alleen een zinvolle dagbesteding geven, maar zorgt ook voor behoud van zelfredzaamheid en verhoogt de eigenwaarde. Samen koken maakt het natuurlijk ook veel leuker, zowel voor de zorgprofessionals als ook voor de bewoners met dementie.

Hoe krijg je mensen met dementie weer zelf aan het koken en welke rol speelt de zorgverlener en de familie? Wat is de invloed van de omgeving en de presentatie van het eten? Op de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie staan deze vragen centraal en kan je het in de ervaringssessie zelf ervaren. Tijdens de sessie kruip je in de huid van een bewoner en ga je op zoek naar je eigen grenzen als je de regie rond eten en drinken verliest. Word je boos of juist heel stil? Wat betekent dit voor jouw bewoners/cliënten die in deze positie verkeren? En wat vraagt dit van jou als zorgverlener?

Nieuwsgierig? Klik hier voor meer informatie over het congresprogramma.

congresparade wel zijn in de zorg voor mensen met dementie 18 juni 2018