Je stem als hulpmiddel

14 oktober 2021 Je stem als hulpmiddel

Mensen met dementie of een verstandelijke beperking zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Ontdek hoe anderen jouw stem ervaren en hoe je jouw stem kunt inzetten als hulpmiddel in het contact maken met jouw bewoners.

Diva Dichtbij verzorgt intieme optredens voor langdurig zieken, bijvoorbeeld in de huiskamers van verpleeghuizen of aan het bed. Een live en 'dichtbij' gezongen aria of chanson blijkt ernstig zieke mensen ten diepste te kunnen raken

In deze ervaringstraining Training De kunst van het echt contact maken van StudieArena leer je hoe je in verbinding kunt komen en blijven door met een open blik te kijken naar de mens achter de ziekte of beperking. En ontdek je dat gedachten als: ‘ Dat kunnen onze bewoners niet meer’, ‘Ik wil je helpen’ of ‘Je gedrag irriteert me’ in de weg kunnen staan om de ander echt als mens te zien.

Je leert hoe je eigen stemming of onbewuste oordeel soms in de weg kunnen zitten en hoe je deze opzij kunt zetten. Je ervaart wat het effect is van geluid en leert hoe je je (zang)stem kunt gebruiken om af te stemmen op de cliënt, zelfs als deze boos of verdrietig is, of heel erg in een eigen wereld leeft.

De training wordt verzorgt door Pieternel van Amelsfoort, musicus en zangtherapeut, een speciale training over hoe je echt contact kunt maken en gebruik kunt maken van je stem als hulpmiddel. Ook voor mensen zonder zangtallent ;).

Diva Dichtbij

Zingen van mens tot mens opent deuren die anders gesloten blijven
Het is een herfstige dag. Rond lunchtijd loop ik met de activiteitenbegeleidster van een verpleeghuis langs de huiskamers waar ik ’s middags zal zingen als Diva Dichtbij. Het betreft een gesloten afdeling waar mensen met dementie wonen.

Van huiskamer tot theaterzaal
We stuiten op verweer bij personeel omdat de zware tafel aan de kant geschoven moet worden om de huiskamer tot theaterzaal om te toveren. Eén van de bewoonsters vraagt: “oh, gaan we dan ook dansen?” Haar ogen glinsteren bij het idee en met haar armen in de lucht swingt ze in haar stoel. Een personeelslid vraagt wat zij dan tijdens het optreden moeten doen. Moet er koffie geschonken worden? “Alstublieft geen koffie en kom er gezellig bij zitten en geniet mee! Het is ook voor u heel waardevol om mee te maken wat muziek los maakt.”