Inzet van muziek bevordert het leefplezier van mensen met dementie!

10 januari 2022 Inzet van muziek bevordert het leefplezier van mensen met dementie!

Inzet van muziek bevordert het leefplezier!

Muziek ontwapent, verbindt, ontroert, troost, zet mensen in beweging en roept herinneringen op. Muziek is een krachtige ‘instrument’ om in je dagelijkse werk echt contact te maken de persoon met dementie.

Muziek maakt mensen met dementie ‘wakker’, actiever en toegankelijker. Door bewust muziek in te zetten worden de dagelijkse zorgmomenten, bijvoorbeeld het wassen, aankleden en naar bed gaan, eenvoudiger. Ook kan muziek een positieve invloed uitoefenen op de stemming van de bewoner en de sfeer in de huiskamer. Samen muziek maken bevordert het contact en heeft een belangrijk effect op zowel het leefplezier van mensen met dementie als jouw werkplezier.

Het goed inzetten van muziek tijdens de dagelijkse zorg vraagt wel een gedegen aanpak. Ben je benieuwd hoe je hier zelf mee aan de slag kunt? Maak dan tijdens onze Training Muziek als waardevol instrument in de dagelijkse zorg kennis met de wondere wereld van de muziek!

Inspirerend voorbeeld

Een prachtig filmpje over Henry, een 94-jarige Amerikaan met dementie. Henry brengt zijn tijd passief door in een verpleeghuis. Zo nu en dan krijgt hij bezoek van zijn dochters, die hij niet meer herkent. Zijn herinneringen zijn vervaagd. Totdat de zuster muziek afspeelt die Henry als jonge man luisterde. Henry ontwaakt. Hij danst, hij zingt, hij huilt, hij herinnert.