Gebroken heup verleden tijd door heupairbag

7 oktober 2019 Gebroken heup verleden tijd door heupairbag

Het dragen van een heupairbag zorgt voor een flinke daling van het aantal heupbreuken. Dat blijkt uit een test van de West-Brabantse zorginstelling tanteLouise. Op Hof van Nassau, één van de 16 locaties van zorgorganisatie tanteLouise, kregen enkele bewoners afgelopen jaar een heupairbag, om gebroken heupen te voorkomen. De resultaten tonen grote potentie.

Jaarlijks breken meer dan 24.000 ouderen in Nederland hun heup. Na zo’n val is de helft van de ouderen niet meer in staat thuis te wonen, een kwart overlijdt binnen een jaar. En dan is er ook nog het prijskaartje: de medische- en revalidatiekosten per heupfractuur komen samen op zo’n 35.000 euro uit.

"Voordat de drager de grond raakt, activeren sensoren een kleine airbag rond de heup"

De heupairbag biedt mogelijk een uitkomst. Ontwikkelaar Mendes Hogestyn legt kort uit hoe de Wolk Heupairbag werkt: ‘Voordat de drager de grond raakt, activeren sensoren hierin een luchtpatroon aan de linker- of rechterkant die een kleine airbag opblaast rond de heup, zodat de val zacht is.’ De nieuwe versie van de Wolk, zoals de airbag officieel heet, heeft een automatische alarmeringsfunctie en gps. ‘Een sms-bericht geeft een val en de locatie ervan automatisch door aan een contactpersoon.’

 

Ervaringen bij zorginstelling tanteLouise

Bij tanteLouise zijn er tussen de tweede helft van 2018 en de eerste helft van 2019 zo'n vijftig heupairbags in gebruik genomen. Daarvoor registreerden zij onder de bewoners gemiddeld 55 heupfracturen per jaar, het afgelopen jaar waren dat er 29. Niemand die een Wolk droeg, heeft een breuk opgelopen. De airbags en patronen kosten tanteLouise 30.000 euro, maar daar tegenover staan 875.000 minder kosten aan medische- en revalidatiekosten. Plus 125.000 euro die we bespaarden aan minder zorguren, uiteindelijk hebben we zo bijna een miljoen euro uitgespaard. En dat staat nog los van de pijn en al het ongemak door een breuk bij de bewoners.

Zorginstelling tanteLouise testte de airbag, die ouderen onder hun kleding dragen, bij haar kwetsbaarste cliënten. Veel van hen hebben dementie en vergeten dat ze de airbag dragen. De bewoners die dat wel weten, voelen zich veiliger, vertelt verzorger Amber Kok. ‘Een meneer met Parkinson zette hele kleine stapjes en viel snel. Toen hij de Wolk omhad en viel, was hij blij dat het goed gegaan was – en hij wilde hem daarna nooit meer af.’ Ook voor familie en naasten is het een geruststelling dat dierbaren tenminste ‘iets om zich heen hebben’, als ze vallen. Verzorger Ria van de Zande vertelt dat het nooit lastig was de airbag om te doen. ‘Ze hebben er geen erg in, behalve als de luchtpatroon precies bij de broekband zat.’

Bewegingswetenschapper Bert Otten van de Rijksuniversiteit Groningen – niet betrokken bij de heupairbag – spreekt van een ‘prima vinding’. ‘Juist omdat bij kwetsbare ouderen het breken van een heup vaak grote consequenties heeft.’ Ook hoogleraar ouderengeneeskunde bij het Amsterdam UMC Nathalie van der Velde is enthousiast, ‘al blijft naast letselpreventie ook valpreventie belangrijk, zoals het minderen van medicatie waardoor mensen eerder vallen’.

Zelf kennismaken met de Wolk Heupairbag? Dat kan op de Congresparade WelZijn, activeren en bewegen in de dagelijkse zorg op 18 november 2019 in De Werelt in Lunteren.

Bron Volkskrant / Meer informatie: www.wolkairbag.com