Forse groei mensen met dementie vang je niet op met thuiszorg

11 mei 2015 Forse groei mensen met dementie vang je niet op met thuiszorg

De regering wil dat de groeiende groep mensen met dementie langer thuis blijft wonen. Onverantwoord, meent mantelzorger Rob Schoemaker. Zeker alleenstaanden hebben meer dan thuiszorg nodig.

Mensen met dementie langer thuishouden, luidt de mantra van staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Hij is alvast begonnen verpleeghuisplaatsen af te bouwen en thuiszorg op te tuigen. En dat terwijl veel babyboomers straks dement worden. Met de groeiende groep alleenstaanden houdt hij geen rekening. Zij kunnen slecht met eenzaamheid omgaan, geen thuiszorg die daar wat aan kan doen.

„In een verpleeghuis is het geen pretje”, zei de bewindsman enkele maanden geleden in Nieuwsuur. Het zou nog onbetaalbaar zijn ook. Vandaar dat hij inzet op betere verpleeghuizen, maar ook probeert iedereen zo lang mogelijk thuis te houden. Familie, vrienden, buren en thuiszorg moeten dan de kar trekken. Ondersteund door technieken als domotica (huisautomatisering) en videobewaking. Als het dan echt niet meer gaat, belooft Van Rijn, dan zijn er nog 65.000 bedden in de psychogeriatrische zorg. Dat waren er tot voor kort 78.000.

Rob Schoemaker is (mede-)mantelzorger van een vasculair demente moeder (87) en een fronto-temporaal demente broer (63). Beiden wonen in een verpleeghuis.


Meer weten over dit onderwerp?  

Tijdens het congres Moderne Dementiezorg Thuis gaat bijzondere aandacht uit naar Dementiezorg Thuis. Bekijk het volledige congresprogramma.