Fiets de wereld binnen!

26 september 2022

Maak een fietstochtje door het centrum van Amsterdam, over de Leidsche grachten of tussen de wilde dieren. Fietslabyrint biedt je die mogelijkheid door middel van een interactieve fietstocht, bedoeld voor mensen voor wie buiten fietsen niet meer vanzelfsprekend is. Het is een eenvoudig concept dat het plezier in bewegen enorm vergroot en zo bijdraagt aan de kwaliteit van leven. In het bijzonder bestemd voor minder mobiele mensen en personen in een rolstoel.

Fietslabyrint in de praktijk: Woonzorgcentrum Molenkamp in Oldenzaal

 

Fietslabyrint in de praktijk: Warande in Zeist

Gerard Haan, medewerker cultuur en welzijn bij Warande, locatie Heerewegen in Zeist, is groot fan van Fietslabyrint. Net als bewoner Albert Westhof (79) die elke dag wel even de fiets pakt en onder meer door Lourdes, Egypte, de Grand Canyon en de Alpen heeft getourd.

Komt Gerard Haan ’s ochtends aan op zijn werk bij Stichting Warande, dan ziet hij in de hal altijd wel een bewoner, onder begeleiding van een fysiotherapeut, in beweging op de fiets voor Fietslabyrint. Gerard: “Fietslabyrint wordt door onze fysiotherapeuten veel ingezet als behandeling voor mensen die een heup hebben gebroken, omdat lopen in dat geval veel meer belastend is dan fietsen. Ook de begeleiders vinden het leuk. Bewoners kunnen ook zelf op de fiets stappen en bijvoorbeeld laten zien waar ze vroeger op vakantie zijn geweest, wat leuke gesprekjes oplevert.”

‘Als ik fiets, is het alsof ik in een levensecht schilderij verdwijn.’

”Ik ben vaak in Portugal geweest”, vertelt een bewoner. ”Maar nu, op de fiets, zie ik veel meer dan toen ik door de steden wandelde! Tijdens het fietsen heb ik al heel wat mooie dingen voorbij zien komen. Onlangs tourde ik door de Grand Canyon en laatst fietste ik door Egypte waar ik de pyramides en sfinxen zag, echt prachtig. En ik steek er nog wat van op ook. En grappig, toen ik eens door Ankara fietste, zag ik daar ineens de Nederlandse ING-bank. Zo, die is ver van huis, dacht ik nog. Als ik fiets, dan is het net alsof ik in een levensecht schilderij verdwijn. Heerlijk!”

Meer weten over Fietslabyrint? Bekijk dan de website: www.fietslabyrint.nl.

Zelf een interactieve fietstocht ervaren? Dat kan op de Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleding! Kom jij ook? Leuk als teamuitje.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

#vitaliteit #bewegen #leefplezier #dementie #somatiek #zorg #welzijn #ouderenzorg Fietslabyrint Vincent Bakker