Familienet verbindt familie met zorg

6 december 2017 Familienet verbindt familie met zorg

Het betrekken van de familie in de zorg is essentieel. Zo bleek enkele jaren geleden ook voor de familie Bloemink. Frieda had dementie en woonde nog niet zo heel lang in een verpleeghuis toen haar kinderen merkten dat ze informatie misten. Ze probeerden zo vaak mogelijk langs te gaan, maar veel van wat Frieda meemaakte, hoe haar dagen verliepen, welke activiteiten er plaatsvonden bleef bij de kinderen onbekend. Voor de zorgmedewerkers bleek het een onmogelijke taak om de familie van de bewoners individueel op de hoogte te houden. Zonde, vonden de kinderen. En onnodig, bleek.

Een simpel idee, geboren uit eigen behoefte: dat is Familienet in het heel kort. Al in 2005, toen internet nog helemaal geen gemeengoed was, kwam de eerste versie van Familienet online. Een heel klein stukje op het wereld wijde web, speciaal ingericht voor moeder Frieda met de mogelijkheid om berichten uit te wisselen, foto’s te delen en een gezamenlijke agenda bij te houden. Op initiatief van haar zoons Maarten en Hein zodat iedereen goed op de hoogte was en kon blijven.

Familienet had in eerste instantie één doel: communicatie rondom Frieda. Vanuit de zorginstelling, vanuit de kinderen en vooral: met elkaar. Simpele vragen, korte opmerkingen, snel en goed informatie delen. Want, dat bleek al snel, kwam het welzijn van Frieda ten goede. Iedereen was op de hoogte en de zorginstelling kon de familie ook makkelijk activeren om bij te dragen waar nodig. Het maakte een moeilijke periode van heel langzaam afscheid nemen zonder dat te willen, draaglijk. Familienet zorgde voor een veel grotere betrokkenheid van iedereen.

Het was meer toeval dan strategie dat de toenmalige website overeind bleef toen Frieda uiteindelijk overleed. De zorginstelling waar Frieda verbleef was enthousiast geworden. Net als familie van andere bewoners. Het kleine stukje internet, afgesloten van de buitenwereld, alleen toegankelijk voor betrokkenen en ontzettend makkelijk in gebruik was populair geworden in het klein. En wat in het klein kan, kan ook in het groot.

Inmiddels zijn er al veel zorginstellingen actief met Familienet en groeit ook de belangstelling vanuit het buitenland.

Praktijkvoorbeeld

Een van de organisaties die Familienet heeft ingezet is Accolade Zorg. Karin de Wit is teamleider in Verpleeghuis de Wijngaard. Op deze afdeling zijn 3 woongroepen waar ouderen wonen met verschillende vormen en stadia van dementie. Sinds vier jaar gebruiken ze Familienet, als een van de eerste locaties binnen Accolade Zorg. En ze zijn er nog steeds blij mee.

Werken in de ouderenzorg is een uitdaging, vindt Karin. Maar wel een hele mooie en eentje waar je veel voor terugkrijgt: “Elke oudere is anders, elke vorm van dementie verloopt anders. Daar op inspelen en toch de best passende zorg bieden is inderdaad best een uitdaging, maar het loont enorm als het lukt. Ik vind persoonlijke aandacht echt ontzettend belangrijk en dat zie ik ook terug bij mijn collega’s. Het levert veel bijzondere momenten op. Het zijn ook juist die mooie momenten die op Familienet zo goed tot hun recht komen”.

Het zijn vaak de kleine dingen die raken. Karin: “Bijvoorbeeld een van onze bewoners die alleen met heel veel moeite gedoucht kan worden en dan toch lekker rozig en ontspannen aan het ontbijtje zit omdat het heel goed lukte. Of twee bewoners die samen een wandelingetje door de gang maken. Dat zijn momenten die voor familie heel mooi zijn om te zien als ze er niet bij kunnen zijn. Maar ook als er een leuke activiteit is, waarderen de families het dat we daar foto’s van delen.”

Inmiddels hebben alle cliënten van de zorginstelling een veilige persoonlijke pagina. Medewerkers en familie delen hier berichten, foto's, video's, een agenda en het levensboek. Zo is iedereen goed op de hoogte en verbetert de samenwerking.

Kennismaken met de mogelijkheden van Familienet? Kom dan naar de Congresparade Wel-Zijn in de zorg voor mensen met dementie. Familienet geeft deze dag graag een demonstratie van de mogelijkheden.

congresparade wel zijn in de zorg voor mensen met dementie 18 juni 2018