Dementietafels voor mensen met een verstandelijke beperking

21 april 2016

Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder. De kans dat zij gaan dementeren wordt steeds groter. Het proces van ziekte tot aan overlijden kan snel verlopen en is ingrijpend. Hoe ga je hiermee om? Bijvoorbeeld als het gaat om huisvesting, bejegening, deelname aan de samenleving, veiligheid, zorg (ook in de laatste levensfase)? Familie, mantelzorgers en professionele hulpverleners gaan hierover met elkaar in gesprek bij een Dementietafel.

Dementietafel
Een Dementietafel lijkt op het al langer bekende Alzheimercafé. Bij een Alzheimercafé komen mensen bij elkaar om te praten over het leven met mensen met dementie. Als dat gepaard gaat met een verstandelijke beperking, is de zorg en omgang heel anders. Een Dementietafel is een plek waar je kunt praten over mensen met een verstandelijke beperking die ouder worden en dementeren.

 

Organisatoren van Dementietafels uit alle delen van het land hielden afgelopen jaar bij de VGN een landelijke bijeenkomst om ervaringen te delen.
Hieronder een impressie van de bijeenkomst.

 

Meer weten over de Dementietafel?

Op 4 juli 2016 organiseert StudieArena het Landelijke Studiedag Dementie bij mensen met een Verstandelijke Beperking. Tijdens deze studiedag is er een sessie over het concept van de Dementietafels en hoe je dit eventueel zelf zou kunnen inzetten.