De kunst van het echt contact maken

17 mei 2022

De ander echt zien, accepteren en waarderen draagt bij aan het welzijn én leefplezier

Je neemt graag de tijd voor je cliënten en hebt de wens om oprecht met hen in contact te komen, bijvoorbeeld om te ontdekken wat ze echt nodig hebben. Toch lukt dat jammer genoeg, in alle hectiek van de dag, niet altijd. Echt contact maken hoeft echter geen extra tijd te kosten! Het gaat om verbinding maken met de ander, non-verbaal of met hulp van je eigen stem. Waardoor je beter kunt aansluiten bij de mens achter de cliënt.

Je stem als hulpmiddel

Mensen met dementie zijn gevoelig voor de klankkleur van je stem en de manier waarop je praat. Pieternel van Amelsvoort, zangeres en artistiek leider Diva Dichtbij en trainer van StudieArena, heeft hier veel ervaring mee. Zij verzorgt, samen met haar Diva's, intieme optredens voor mensen met dementie, bijvoorbeeld in de huiskamers van verpleeghuizen of aan het bed. Een live en 'dichtbij' gezongen aria of chanson blijkt mensen ten diepste te kunnen raken.


Kunst van het echt contact maken

Pieternel deelt graag haar kennis en ervaringen. In de training Training Kunst van het echt contact maken laat Pieternel je ervaren hoe je eigen stemming of onbewuste oordeel soms in de weg kunnen zitten en hoe je deze opzij kunt zetten. Hoe je in verbinding kunt komen en blijven door met een open blik te kijken naar de mens achter de ziekte of beperking. En ontdek je dat gedachten als: ‘ Dat kunnen onze bewoners niet meer’, ‘Ik wil je helpen’ of ‘Je gedrag irriteert me’ in de weg kunnen staan om de ander echt als mens te zien.

Pieternel leert je graag wat het effect is van geluid en hoe je je (zang)stem kunt gebruiken om af te stemmen op de cliënt, zelfs als deze boos of verdrietig is, of heel erg in een eigen wereld leeft. Met als doel de ander echt te zien, accepteren en waarderen en zo een bijdrage te leveren aan het welzijn én leefplezier van jouw cliënt.

Wil jij hier meer over leren? Diva Dichtbij verzorgt ook een workshop op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding over dit onderwerp.