Dansen in de zorg: spreek mensen aan op hun mogelijkheden!

6 september 2021 Dansen in de zorg: spreek mensen aan op hun mogelijkheden!

Balletdanser Andrew Greenwood heeft al veel mensen met een verstandelijke beperking, de ziekte van Parkinson, MS en dementie aan het dansen gekregen en daarmee hun welzijn verhoogd. Nu wil hij met de stichting Dance and Creative Wellness een stem geven aan de vele initiatieven op dit gebied, want dansen verbetert de gezondheid en verhoogt het welzijn van mensen. "De gezondheidszorg heeft dans nodig", aldus Andrew.

Waarom heeft de gezondheidszorg dans nodig?

Door gebrek aan beweging en ongezonde voeding, zullen we te maken krijgen met een sterke groei van het aantal mensen met alzheimer, diabetes en andere leefstijlziektes die deels resultaat zijn van inactiviteit en gebrek aan stimulatie van de hersenen.

Mensen in beweging krijgen door dans is een manier om het welzijn van kwetsbare mensen, met bijvoorbeeld alzheimer, diabetes en andere leefstijlziektes, te verbeteren. In het Verenigd Koninkrijk is er een nieuw initiatief genaamd 'cultural prescription'. Dat betekent dat een arts een patiënt bijvoorbeeld een dansles kan voorschrijven.

De gezondheidszorg in Nederland ziet veelal nog onvoldoende hoe kunst en cultuur kan bijdragen aan het welzijn van mensen, aldus Andrew. Daarnaast wordt dans vaak gezien als frivool – óf alleen voor professionele dansers. Dansen wordt niet gezien als onderdeel van het dagelijks leven. Andrew heeft ook mensen horen zeggen “ik kan niet dansen”, maar die mensen zijn nu onze grootste ambassadeurs en dansen met veel plezier! Andrew is van mening dat iedereen kan dansen. Het is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen kwestie van fysieke mogelijkheden, maar van mindset. Je kunt ook dansen in een rolstoel - of zittend op een bureaustoel!

Hoe draagt dans bij aan het welzijn van mensen?

Voordat Andrew Dance and Creative Wellness oprichtte, was hij verbonden aan Dance for Health. Samen met Marc Vlemmix heeft hij dansprogramma’s ontwikkeld voor mensen met de ziekte van Parkinson. Dansen geeft mensen met Parkinson niet alleen hulpmiddelen om met hun symptomen om te gaan en alledaagse uitdagingen creatief op te lossen, het vertraagt ook de ontwikkeling van de ziekte! Daarnaast is dans een sociale activiteit. Dat positieve menselijke contact is voor veel mensen heel waardevol. 

Vroeger werd er tegen mensen met de diagnose Parkinson gezegd dat ze niet meer mochten bewegen, want dat zou niet goed zijn. Het is ook wel begrijpelijk dat mensen, wier lichaam hen langzaamaan in de steek laat, aanvankelijk niet begrijpen dat meer bewegen de oplossing gaat zijn. Dat druist tegen hun intuïtie in. Toch helpt dansen echt.

Waarom is dans zo belangrijk en helend?

Plezier! Mensen dansen in eerste instantie omdat ze het zo leuk vinden. Helaas mist het plezier vaak in danslessen, maar dansen moet leuk zijn voor iedereen. In mijn lessen benadruk ik dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is. Niemand is ‘te vroeg’ en niemand is ‘te laat’. Iedereen is uniek en waardevol precies zoals die is.

Dansen is leuk omdat het expressief is. In wezen doen wij dezelfde oefeningen als fysiotherapeuten doen, maar door daar nog dimensies aan toe te voegen worden die droge oefeningen leuk! Dans spreekt de hele persoon aan en benadrukt iemands mogelijkheden en creativiteit, niet de ziekte of beperking die de persoon ervaart. Dansen is holistisch.

Door te dansen ontstaat er dus een positieve relatie met het lichaam, een herwaardering van wat ons lichaam mogelijk maakt voor ons. We ervaren dankbaarheid en we leren opnieuw te luisteren naar wat het lichaam ons te vertellen heeft. Deze nieuwe verstandhouding is helend. Fun fact: De Franse koning Louis XIV, die zelf graag danste en ballet populair heeft gemaakt, noemde dans de ‘inner healer’. Al zijn soldaten moesten van hem dansen.

Ervaar zelf wat dans met je doet en hoe je deze bewegingsvorm zelf kunt inzetten op de Training Dans en kunst van het bewegen. Andrew verzorgt over dit thema ook een workshop op onze Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding.

 

studiearena_welzijn_in_de_zorg_blog.png