Bewegen en goed eten is belangrijk

20 augustus 2019  Bewegen en goed eten is belangrijk

Bewoners van verpleeghuizen krijgen te weinig eiwit binnen waardoor hun spiermassa in een rap tempo afneemt. Bewegen voor het eten is een ‘must’. Dat bewegen is nodig om de eiwitten goed te laten bouwen.

Bewegen stimuleert spiermassa en -kracht
Maastricht UMC+ deed 2 jaar geleden een onderzoek: 24 gezonde, jonge mannen kregen 5 dagen of 2 weken lang één been in het gips. Ze mochten verder wel gewoon (met krukken) rondlopen.

Het verlies van spiermassa en -kracht was enorm. Na 2 weken hadden zij 350 gram minder spiermassa en een krachtsverlies van soms wel 25%. Nadat het gips was verwijderd, hadden de jongemannen 6 weken nodig om de spiermassa weer op het oude niveau te krijgen.

Bij ouderen gaat dat herstel vaak minder gemakkelijk. Daardoor lopen zij het risico blijvend verzwakt te raken na een operatie of periode van ziekte.

Iedereen, van jong tot oud, heeft baat bij extra spiertraining. Uit een studie onder bijna 100 oudere mannen en vrouwen die meededen aan een oefenprogramma van 3 of 6 maanden bleek dat zij zonder uitzondering vooruit te zijn gegaan in conditie, spiermassa en spierkracht.

Te weinig eiwitten
Zonder goede voeding blijft het effect echter beperkt. Ouderen vinden het vaak lastig om voldoende te eten. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 10% van de zelfstandig wonende ouderen in Nederland en tot 35% van de ouderen in een verzorgingshuis dagelijks te weinig eiwit binnenkrijgen.

Idealiter bevat een maaltijd 20 tot 25 gram eiwit. Ouderen halen dat meestal niet, vooral niet bij het ontbijt. Gemiddeld krijgen ouderen bij het ontbijt minder dan 12 gram eiwit binnen. Het scheelt al als de oudere iedere ochtend een extra eitje zou eten: dat is 6 gram eiwit.

Het beste is uiteraard een combinatie van goed eten en meer bewegen. Door fysieke inspanning vóór het eten, gaat de spieropbouw langer door. De spieropbouw kan dan langer dan 24 uur aanhouden, in plaats van slechts 1,5 uur. Inspanning na het eten heeft ook positief effect: het leidt ertoe dat er 20% meer eiwit wordt gemaakt in de spieren.

Lees het volledige NRC artikel hier.

banner congresparade Welzijn, activeren en bewegen in de dagelijkse zorg