Belevingskussen is het Beste Zorgidee 2014

12 november 2014

Een zorgidee dat ontstond tijdens een brainstorm in Budel is uitgeroepen tot het Beste zorgidee van Nederland. Het belevingskussen is bedacht, ontwikkeld en getest in zorgcentrum Mariënburght in Budel.

Het idee voor het kussen ontstond tijdens een brainstormsessie onder medewerkers. "Daaruit kwam naar voren om iets met muziek en stemgeluiden te ontwikkelen voor ouderen in een vergevorderd stadium van dementie. Ik ben vervolgens met dit idee gaan lobbyen", aldus Van Wetten. Via het project Innovate Dementia van de Technische Universiteit Eindhoven kwam hij in contact met student Eriano Troenokarso van de faculteit Industrial Design.

Stemmen en muziek

Het resultaat van de samenwerking is een kussen waarbij door middel van geluidssignalen de belevingswereld van dementerende ouderen wordt geprikkeld. In het kussen zitten sensoren en luidsprekertjes. Als de patiënt het kussen aanraakt, worden er stemmen, liedjes, natuurgeluiden en muziek afgespeeld. De familie of een mantelzorger wordt nauw betrokken bij het 'vullen' van het kussen. Zij weten welke liedjes, gedichten of stemmen de patiënt graag hoort. Ook kunnen zij zelf gedichten of andere teksten inspreken.

Prototype

Het belevingskussen was een van de 547 inzendingen van het Beste zorgidee van Nederland 2014. De Budelse inzending, die de meeste stemmen van het publiek kreeg, wint een bedrag van 10.000 euro om het kussen verder te ontwikkelen. Dit proces neemt nog een jaar in beslag, verwacht Van Wetten, "Het idee is er, het prototype ook, maar er is nog geen eindproduct."

 Bron: ED