
09-10-2023 Congresparade Dag van de Activiteitenbegeleiding - Kontakt der Kontinenten
Leven met een levensverlies roept veel emoties op, zo stelt Prof. dr. Manu Keirse. Zowel bij de persoon met dementie als de directe omgeving. In de periode voor de diagnose kan er al veel onrust zijn over de veranderende omstandigheden. Maar ook na de diagnose kunnen mensen zich nog ontredderd voelen. Intensieve professionale zorg is vaak nog niet direct nodig en zo blijven er veel vragen over het leven met de dementie onbeantwoord.
Emoties kunnen zorgen voor onrust en veroorzaken stoorzenders in het dagelijks leven. Stoorzenders die persoonlijke ondersteuning en goede zorg ernstig in de weg kunnen zitten. Goede zorg voor mensen met dementie vraagt het begrijpen van onderliggende emoties. Waar komen de emoties vandaan en welk gevolg hebben zij? Herkennen van rouw en de daarbij behorende emoties kan de zorgverlener handvatten geven om bij lastige situaties te kunnen inschatten en daarop te anticiperen.
Professor Dr. Manu Keirse is klinisch psycholoog en specialist in het omgaan met verlies en verdriet. Hij is emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Deze maand verscheen zijn boek: 'Helpen bij verlies en verdriet'.
Bekijk hieronder de NPO uitzending van De Verwondering met Manu Keirse. (klik op de foto!)
De heer Keirse geeft regelmatig een lezing op onze congresparades. Op de Congresparade WelZijn in de laatste levensfase (30 september 2019) gaf hij o.a. een inspirerend betoog waarom het begrijpen van emoties zo belangrijk is voor het kunnen bieden van goede zorg en waarborgen van kwaliteit van leven voor mensen met dementie. Meer lezen over Manu Keirse, hij geeft ons 8 levenslessen in het artikel van Trouw.