Verdiepingsdag Bewegen en Activeren
27 november 2023

Verdiepingsdag Bewegen en Activeren

Direct inschrijven
Datum
maandag 27 november 2023
Deelnamekosten
€ 345,- (excl. BTW)
Klik voor alle prijzen
Locatie
Stayokay
Bosstraat 16
Soest
Routebeschrijving
naar boven

Verdiepingsdag Bewegen en Activeren

Inleiding Actueel Programma Voor wie? Kosten Inschrijven

Inleiding

Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg

Welzijn, Bewegen en Activeren

Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan kwaliteit van leven! Dit geldt ook voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Actief blijven kan jouw cliënt zowel fysiek, sociaal als ook psychisch ondersteunen. Zo kan bewust inzetten op bewegen en activeren zorgen voor meer vitaliteit, weerbaarheid, zelfvertrouwen, eigen regie, zelfredzaamheid, dag/nachtritme, bewustzijn, zingeving, sociale interactie en leefplezier van cliënten. Kortom bewegen en activeren is een belangrijk onderdeel van persoonsgerichte zorg. Jij als zorgmedewerker speelt hierbij een belangrijke rol!

verdiepingsdag_bewegen_en_activeren_studiearena.jpgWat vraagt het van jou?

Om bewegen en activeren in te kunnen zetten als hulpmiddel in persoonsgerichte zorg is aansluiten bij de cliënt essentieel. Maar hoe doe je dit? Welke vormen van bewegen kun jij daarbij inzetten in je dagelijkse werk? En hoe kan bewegen en activeren ook een middel zijn om in contact te komen met jouw cliënt?

Op deze verdiepingsdag besteden we aandacht aan allerlei vormen van bewegen. En je leert hoe jij, vanuit bewegen en activeren, meer persoonsgerichte zorg kunt aanbieden en zo kunt aansluiten bij de vaardigheden, talenten, mogelijkheden en behoeften van jouw cliënten.

Leer, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken voor jouw cliënten! Op de Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg - Welzijn, Bewegen en Activeren op 27 november 2023 in Stayokay in Soest. Zie programma hieronder.

 Direct inschrijven >


Deze verdiepingsdag maakt onderdeel uit van een reeks themadagen en is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het welzijn van cliënten kunnen verbeteren.

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09.00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

Start plenaire programma

Jeroen Meeder, directeur StudieArena

09:45 uur

Anders kijken naar bewegen

azmi_alubeid_gastspreker_studiearena_2.pngAzmi Alubeid - bewegingsagoog en vitaliteitscoach

Bewegen en een actieve leefstijl dragen bij aan leefplezier en kwaliteit van leven. Zo kan bewust inzetten op bewegen en activeren zorgen voor meer vitaliteit, weerbaarheid, zelfvertrouwen, eigen regie, zelfredzaamheid, dag/nachtritme, lichaamsbewustzijn, zingeving, sociale interactie en leefplezier van cliënten. Kortom bewegen en activeren is belangrijk als het gaat om het aanbieden van persoonsgerichte zorg. Jij als zorgprofessional speelt hierbij een belangrijke rol. Want bewegen kan altijd en overal.

Azmi laat je zien op welke leefgebieden bewegen van meerwaarde kan zijn voor jouw cliënt en wat je met bewegen en activeren kunt bereiken. Hij leert je op energieke en creatieve manier hoe je beweegactiviteiten gedurende de hele dag kunt inzetten.

11:00 uur

Koffie-/Theepauze

11:25 uur

Bewegen als middel voor persoonlijk contact

marca_van_den_broek_gastspreker_studiearena.pngMarca van de Broek, Bewegingstherapeut & specialist Halptonomie en Shantala Speciale Zorg

Apathisch, lusteloos, onrustig en onzeker gedrag is heel herkenbaar voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Het is soms moeilijk contact te maken en hen te verleiden tot een activiteit. In veel gevallen is dit gedrag een signaal voor onderliggende emoties.

Marca gaat in op de vraag: wat heeft de cliënt nodig om in contact te komen met zichzelf en de ander? En wat kan aanraking, activeren en bewegen toevoegen aan zelfbewustzijn, eigen regie en sociale interactie? Marca leert je hoe je met cliënten op hun eigen niveau contact kunt maken. Door aan te sluiten en mee te bewegen leer je wat de cliënt prettig vindt en wellicht niet onder woorden kan brengen. Met als doel dat jouw cliënt weer positief aanwezig is, ontspant, zich gezien voelt en actief mee wilt doen.

12:30 uur

Lunchpauze

Middagprogramma

In de middag splitst de groep zich op en ga je praktisch aan de slag. Je krijgt handvatten en tips die je eenvoudig in je eigen werk kunt toepassen. Via oefeningen ervaar je hoe je bewegen in kunt zetten bij het maken van contact en krijg je praktische tips hoe je alle beweegmomenten beter kunt benutten. Je hoeft dus geen workshop te kiezen, want je volgt beide sessies in de middag!

13:10 uur

Bewegen als middel voor contact en persoonlijke ondersteuning

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcTJa8138-3Vh-nY5vRcrpTPbkTxAiGWnBGgHA&usqp=CAUMarca van de Broek, Bewegingstherapeut & specialist Halptonomie en Shantala Speciale Zorg

Je kan veel bereiken met de manier waarop je de cliënt bejegent, hoe je je cliënt aanraakt en met hem meebeweegt. Marca geeft je praktische tips hoe je bewegen en activeren kunt inzetten, om zonder woorden, in contact te zijn met jouw cliënt. Je leert hoe je jouw cliënt kunt verleiden en motiveren om in beweging te komen en hoe je kunt aansluiten bij de mogelijkheden en behoefte van de individuele cliënt en zo psychisch kunt ondersteunen.

Tot slot besteedt Marca aandacht aan hoe jouw eigen stemming, uitstraling of onbewuste oordeel soms het contact of een gezamenlijke activiteit in de weg kunnen zitten en hoe je dit opzij kunt zetten.

14:40 uur

Koffie-/theepauze - Wisseling van sessie

15:00 uur

Alles is bewegen!

azmi_alubeid_gastspreker_studiearena.jpgAzmi Alubeid - bewegingsagoog en vitaliteitscoach

Bewegen en activeren kan je gedurende de hele dag doen. Het is daarbij niet alleen belangrijk de cliënten te motiveren, maar vooral om veel plezier met elkaar te maken. Bewegingsactiviteiten zijn heel breed van yoga, sportieve activiteiten, dans tot tuinieren. Azmi geeft je tips hoe je op een praktische en creatieve manier dagelijkse (zorg)momenten kunt ombuigen tot plezierige beweegmomenten.

Azmi leert je hoe je dit praktisch vorm kunt vormgeven en welke hulpmiddelen je daarbij kunt inzetten. Extra aandacht gaat uit naar bewegen als een fysieke en sociale activiteiten.

16:30 uur

Einde programma & netwerkborrel

Direct inschrijven >

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngVoor wie?

De Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg - Bewegen en Activeren is bedoeld voor:

  • Welzijnsmedewerkers, activiteitenbegeleiders, medewerkers dagbesteding, welzijnscoaches en (woon)begeleiders.
  • Beweegagogen, ergotherapeuten en beweeg-/fysiotherapeuten.
  • Dans- en muziektherapeuten.
  • Verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
  • Gedragsdeskundigen en vaktherapeuten.
  • Maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Direct inschrijven >

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg - Bewegen en Activeren bedragen € 345,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Verdiepingsdag toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.

Kom je samen? Dan ontvangen jullie € 25,- korting per persoon!*

*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.

 Direct inschrijven >