Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag
7 november 2023

Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag

Direct inschrijven
Datum
dinsdag 7 november 2023
Deelnamekosten
€ 345,- (excl. BTW)
Klik voor alle prijzen
Locatie
Stayokay
Bosstraat 16
Soest
Routebeschrijving
naar boven

Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag

Inleiding Actueel Programma Voor wie? Kosten Inschrijven

Inleiding

Verdiepingsdag Persoonsgerichte Zorg

Anders omgaan met complex gedrag

Zorgverleners krijgen regelmatig te maken met complex gedrag van cliënten waar ze niet goed mee uit de voeten kunnen. Het gedrag hangt vaak nauw samen met prikkels uit de omgeving en het welzijn van de cliënt en de zorgverlener zelf.

Mogelijk kunnen cliënten geen woorden geven aan hun gevoelens en uit zich dit in complex gedrag. Roepen, dwalen, angst, agressie en apathie. Dit gedrag is vaak een signaal dat er iets niet klopt. Het gedrag wordt in de langdurige zorg nogal eens als ‘probleemgedrag’ beschouwd, maar zouden wij niet eerder moeten spreken over ‘signaalgedrag’? Tijdig inspelen op dit gedrag vraagt specifieke kennis en een andere manier van kijken en benaderen.

studiedag omgaan met complex gedrag in het verpleeghuis studiearena overzichtWat vraagt het van jou?

Je staat dan voor een flinke uitdaging! Welke omgevingsfactoren beïnvloeden het gedrag? In hoeverre ben je zelf een 'stoorzender'? Hoe kan je het beste reageren op complex gedrag of beter stemmingswisseling vroegtijdig herkennen, zodat je complex gedrag kunt voorkomen? En in het bijzonder; wat vraagt dit alles van jou als zorgprofessional?

Anders kijken, anders zien en anders doen

Op de Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag leer je anders te kijken naar ‘probleemgedrag’ en wat cliënten met signalen duidelijk willen maken. We besteden aandacht aan hoe mensen prikkels verwerken en wat de invloed is van omgevingsprikkels op jouw cliënten. Naast anders kijken naar complex gedrag, staan we deze dag ook stil bij wat je zelf kunt doen. Je krijgt veel praktische tips hoe je kunt reageren op signaalgedrag en door contact maken escalaties kunt voorkomen.

Leer, ervaar en oefen hoe jij het verschil kunt maken voor jouw cliënten! Op de Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag op 7 november 2023 in Stayokay in Soest.

Direct inschrijven >


Deze verdiepingsdag maakt onderdeel uit van een reeks themadagen en is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het welzijn van cliënten kunnen verbeteren.

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

09.00 uur

Ontvangst & registratie

09:30 uur

Start plenaire programma

Jeroen Meeder, directeur StudieArena

09:40 uur

Anders kijken naar complex gedrag

geert bettinger gastspreker studiearenaGeert Bettinger - trainer, coach & auteur 'Door stil te staan kom je verder'

Roepen, dwalen, angst, agressie en apathie. Dit soort gedrag wordt in de langdurige zorg nogal eens als ‘probleemgedrag’ beschouwd, maar zouden wij niet eerder moeten spreken over ‘signaalgedrag’?

Mensen met dementie of een verstandelijke beperking kunnen hun emoties soms niet verwoorden zoals wijzelf dat zouden doen. Dit resulteert vaak in zogenoemd ‘negatief aandacht’ vragen. Gedrag dat zorgmedewerkers vaak als complex en storend gedrag ervaren. Tijdig inspelen op complex gedrag vraagt specifieke kennis en een andere manier van kijken en benaderen.
 
Geert Bettinger gaat, aan de hand van praktijkvoorbeelden, aan de slag met mogelijke signalen achter dit gedrag en jouw, wellicht onbewuste, rol daarin.

11:00 uur

Koffie-/Theepauze

11:20 uur

Gedrag en invloed van omgevingsprikkels

robert_de_hoog_gastspreker_studiearena.pngRobert de Hoog - specialist Sensorische Informatieverwerking & prikkelcoach

Prikkelverwerking doen we de hele dag door, ons hele leven lang. Bij mensen met bijvoorbeeld dementie of een verstandelijke beperking kan die prikkelverwerking moeilijker gaan, wat kan leiden tot over- of onderprikkeling. Dit kan zich uiten in (complex) gedrag.

Ben jij je bewust van alle prikkels die aanwezig zijn in de directe leefomgeving van je cliënt, zoals licht, geluid? Weet jij wat de invloed is van de inrichting van de woonomgeving? En ben je je bewust van de prikkels die je zelf veroorzaakt?

Robert de Hoog vertelt over prikkelverwerking en leert je hoe mensen met hersenleiden prikkels verwerken. Hij geeft inzicht op wat je kan doen om jouw cliënten in een meer sensorisch waardevolle omgeving te laten leven. Je krijgt praktische tips over hoe je door het toevoegen of juist vermijden van prikkels onrust kunt voorkomen en het welzijn van jouw cliënten kunt verhogen.

12:30 uur

Bejegening en echt contact maken bij complex gedrag

marca van den broek gastspreker studiearenaMarca van den Broek - specialist Shantala Speciale Zorg en Haptonomie

De manier waarop we contact maken is van groot belang bij cliënten met complex gedrag. Door echt contact te maken kan je de stemming van een cliënt op een positieve manier beïnvloeden. Bij meer kwetsbare cliënten ben je dan vaak aangewezen op non-verbale benaderingswijzen en een rustige en respectvolle bejegening.

Marca van den Broek geeft een introductie, hoe je vanuit contact en een meer persoonsgerichte benadering anders om kunt gaan met complex gedrag. Zodat jouw cliënt zich gezien voelt, zijn omgeving als veiliger en vertrouwt ervaart en je zo een positieve bijdrage kunt leveren aan zijn of haar welzijn en leefplezier.

13:15 uur

Lunchpauze

13:50 uur

Anders doen bij complex gedrag

anouk brugging gastspreker studiearena

marca van den broek gastspreker studiearena

Marca van den Broek & Anouk Brugging - specialisten Shantala Speciale Zorg en Haptonomie

In de middag splitst de groep zich op en ga je praktisch aan de slag. Je krijgt handvatten en tips die je eenvoudig in je eigen werk kunt toepassen. Via oefeningen ervaar je zelf de invloed van omgevingsprikkels en hoe een bepaalde manier van contact voelt.

Je kan veel bereiken met de manier waarop je de cliënt bejegent, hoe je je cliënt aanraakt en met hem meebeweegt. Je leert wat je als zorgverlener meeneemt in het contact met de cliënt. Hoe je eigen stemming, uitstraling of onbewuste oordeel soms het contact in de weg kunnen zitten en hoe je deze opzij kunt zetten.

Je leert hoe je op non-verbale wijze contact kunt krijgen en gaat oefenen hoe je een cliënt met complex gedrag op een andere manier kunt benaderen/verzorgen. Hoe je je stem en aanraking kunt gebruiken om af te stemmen op de cliënt, zelfs als hij of zij boos of verdrietig is, of volledig in een eigen wereld leeft. Hierdoor kan je weerstand voorkomen en apathisch, lusteloos en onzeker gedrag positief beïnvloeden.

16:30 uur

Einde programma & netwerkborrel

Voor wie?

belevingsparade_congresparade_3_studiearena.pngVoor wie?

De Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag is bedoeld voor:

  • Welzijnsmedewerkers, activiteitenbegeleiders, medewerkers dagbesteding, welzijnscoaches en (woon)begeleiders.
  • Beweegagogen, ergotherapeuten en beweeg-/fysiotherapeuten.
  • Dans- en muziektherapeuten.
  • Verpleegkundigen en verzorgenden.
  • Afdelingshoofden, teamleiders, locatiemanagers en zorgcoördinatoren.
  • Gedragsdeskundigen en vaktherapeuten.
  • Maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers.

Ook is het programma interessant voor medewerkers van onderwijs en vertegenwoordigers van cliënten- en patiëntenorganisaties.

Direct inschrijven >

Deelnamekosten

De kosten voor deelname aan de Verdiepingsdag Anders omgaan met complex gedrag bedragen € 345,- (excl. btw). Het bedrag is inclusief een lekkere lunch, koffie/thee en netwerkborrel. Tevens krijg je na de Verdiepingsdag toegang tot digitale informatie met nog veel meer praktische tips om verder aan de slag te gaan.

Kom je samen? Dan ontvangen jullie € 25,- korting per persoon!*

*Deze aanbieding geldt alleen bij een gelijktijdig aanmelding.

 

Direct inschrijven >