Training
Visuele problemen door dementie

Training
Visuele problemen door dementie

Interesse? Vul je gegevens in bij hou mij op de hoogte!

naar boven

Training Visuele problemen door dementie

Inleiding

Inleiding

Training Visuele problemen door dementie

visuele_problemen.pngZien doe je met je hersens

30% van de verpleeghuisbewoners heeft oogheelkundige problemen. 10 tot 15% van de mensen met Alzheimer heeft een vorm van dementie die begint met visuele problemen! Bij dementie zijn de hersenen vaak niet meer goed in staat om te begrijpen wat de ogen waarnemen. Dit alles kan zich onder andere uiten in complex gedrag. Als zorgverlener ben je je niet altijd bewust van waar dit gedrag vandaan komt.

Hersenblind is een zeldzame vorm van dementie, waarbij niet het geheugen, maar eerst de visuele waarneming wordt aangedaan. Er is niet zozeer spraken van een oogafwijking, maar mensen kunnen dingen niet zien, niet herkennen, of niet van elkaar kunnen onderscheiden. Later breidt de schade zich uit naar het deel van de hersenen waar het geheugen zit. Dan ontstaan steeds meer tekenen van dementie. (Hersenblind Koninklijke Visio)

Tijdens de training Visuele problemen door dementie leer en ervaar je zelf welke rol de hersenen spelen bij het zien. Ook ontdek je wat de invloed is op het gezichtsvermogen als je hersenen ‘in de war’ worden gebracht. Je krijgt zowel kennis als praktische handvatten hoe je cliënten in de dagelijkse zorg kunt begeleiden, zodat zij een waardevolle dag beleven en minder complex gedrag vertonen. De training wordt gegeven door Greetje Koevoets. Zij is ambulant begeleidster bij Stichting Bartiméus. Dit is de grootste organisatie in Nederland voor dienstverlening aan mensen met een visuele beperking.

Kijken en ervaren door de ogen van de cliënt.

Inhoud
In de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Informatie over slechtziendheid en visuele waarnemingsstoornissen door, of in combinatie met, een hersenaandoening.
  • Oefeningen waarmee je kunt ervaren hoe het is om slechtziend te zijn en hoe moeilijk zien kan zijn als je een hersenaandoening hebt.
  • Omgangs - en omgevingsadviezen voor het dagelijkse werk in de zorg.
  • Je maakt kennis met hoe lastig dagelijkse dingen opeens zijn als je slecht ziet. Zo ervaar je hoe het is om te eten in het donker.

Resultaat
Doordat je tijdens de training Visuele problemen door dementie ‘door de ogen’ van een cliënt gaat kijken, besef je dat er bij hen dingen kunnen spelen waar je eerder geen weet van had. Hierdoor begrijp je cliënten beter en heb je voldoende kennis en praktische handvatten gekregen om hen goed te begeleiden, zodat gedrag minder complex wordt en er meer aandacht is voor het welzijn van de cliënt.

8_8.pngVoor wie?
Deze eendaagse training is voor zorgprofessionals die zich inzetten voor mensen met dementie. De training is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het welzijn van cliënten kunnen verbeteren.

Informatie m.b.t. Corona
Tijdens je verblijf zorgen we er op allerlei manieren voor dat het onderlinge contact tussen deelnemers en medewerkers beperkt wordt en het makkelijker is om je aan de 1,5 meter afstand en hygiëne regels te houden. Natuurlijk geheel volgens de richtlijnen van het RIVM. Wil jij meer weten over hoe wij onze bijeenkomsten corona-proof organiseren, klik hier>.

Datum en locatie
Datum: zodra er voldoende reacties zijn via hou mij op de hoogte wordt er een nieuwe dag ingepland.
Hou mij op de hoogte >
Tijdstip: 09.30-16.30 uur
Studieduur: 1 dag
Locatie: Artishock in Soest
Deelnamekosten: € 250,- (excl. btw) per persoon incl. lunch, koffie/thee en inhoudelijke achtergrondinformatie.

Certificaat
Je ontvangt na afloop van de training een deelnamecertificaat.

Over de trainer
Greetje Koevoets is ambulant begeleidster bij Stichting Bartiméus en lid van de Kennisgroep Niet Aangeboren Hersenletsel van Stichting Bartiméus. Zij heeft veel ervaring in onderzoek en advisering bij mensen een hersenaandoening zoals CVA, dementie of een psychiatrische aandoening. Ook verzorgt zij scholingen over de visuele waarneming bij mensen met een meervoudige beperking.

Hou mij op de hoogte >  Download programma >


Incompany training

Wil je deze training volledig op maat voor je team of organisatie? Met nog meer effect in de praktijk? Dan is een incompany training van StudieArena dé oplossing. Wij bieden voor deze training twee verschillende programma's, teweten:

  • 0,5-daagse training. Opzet van het programma is gelijk aan de bovenstaande informatie. De trainster stemt de training af op de leervragen van de organisatie en de deelnemers.
  • Coaching on-the-job. Naast de informatieve training, kunnen wij ook een halve dag coaching on-the-job aanbieden. De trainster geeft direct advies op de werkvloer aan de medewerkers welke situaties van invloed zijn op mensen met dementie die daarnaast ook visuele problemen hebben. De ervaringen uit de praktijk leveren waardevolle inzichten op voor het vervolg van de training.

Ik heb interesse voor de incompany training >

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena