Training
Samen koken en lekker eten in de zorg

Training
Samen koken en lekker eten in de zorg

Direct inschrijven
naar boven

Training Samen koken en lekker eten in de zorg

Inleiding Inschrijven

Inleiding

Samen koken en lekker eten

Creëren van geluksmomenten in de zorg

website_training_samen_koken_en_lekker_eten_in_de_zorg.jpg'Lekker, vers eten en samen koken toegankelijk maken voor mensen die permanent in instellingen wonen.' Dit is de missie van Lisette Bossert, culinair coach en voormalig chef-kok. Voor veel cliënten zijn de momenten waarop iets gegeten of gedronken wordt het hoogtepunt van de dag, een moment om naar uit te kijken. Hoe kunnen deze waardevolle eet- en drinkmomenten optimaal worden benut? Wat kan lekker en vers gemaakt eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan de kwaliteit van leven van cliënten?

“Samen koken met mensen met dementie of een handicap biedt zo veel waardevolle mogelijkheden.
Met het schillen en snijden van de groente houd je de mens in beweging, mentaal en fysiek. Tegelijkertijd
geef je aandacht aan de vaardigheden die men wél heeft ... en dat kan niet anders dan heilzaam zijn.”
Lisette Bossert

Speciaal voor StudieArena verzorgt Lisette de training Samen koken en lekker eten in de zorg. Of je het nu hebt over samen met cliënten aardappelen schillen om de motoriek op orde te houden of smaakvolle appelmoes maken, eten en drinken is zoveel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Tijdens deze training leer je diverse manieren waarop je met eten en drinken aan de slag kunt tijdens je dagelijkse werkzaamheden.                                                                            Fotograaf Rinske Bijl

Inhoud
In deze training ontdek je hoe je met kleine inspanningen de geur- en smaakbeleving van een maaltijd kunt verbeteren, smaak herinneringen kunt inzetten en hoe je een eetmoment zo aangenaam mogelijk kunt laten zijn. En passant leert chef-kok Lisette je ook nog de kneepjes van haar vak. Na deze training ga je vol nieuwe kennis en inspiratie naar huis.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

  • Hoe kun je eten en drinken inzetten als middel om je cliënten te activeren en in hun kracht te zetten?
  • Hoe prikkel je met kleine inspanningen de zintuigen en kun je de geur- en smaakbeleving van een maaltijd verbeteren?
  • Hoe kun je fingerfood aanbieden en waarom zou je dat eigenlijk doen?
  • Wat zijn smaak herinneringen en hoe kunnen ze je helpen om het menu nog beter af te stemmen op de smaakvoorkeuren van de cliënten?
  • Wat is gastvrijheid en hoe betrek je door middel van eten en drinken de familie bij het dagelijks leven van de cliënten?

Resultaat
Je hebt praktische handvatten gekregen waarmee je met kleine inspanningen de eet- en drinkmomenten ten volle kunt benutten. Je weet nu hoe je eten en drinken als zinvolle bezigheid kunt aanbieden en je bent in staat om dit meteen in de praktijk toe te passen. Daarnaast weet je hoe je eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten voor een grote groep.

Voor wie?
Deze eendaagse training is voor zorgprofessionals die zich inzetten voor mensen met dementie en/of een verstandelijke beperking. De training is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het wel-zijn van cliënten kunnen verbeteren.

Datum en locatie
Datum: 10 oktober 2022
Tijdstip: 09.30-16.30 uur
Studieduur: 1 dag
Locatie: Artishock in Soest
Deelnamekosten: € 250,- (excl. btw) per persoon incl. lunch, koffie/thee en inhoudelijke achtergrondinformatie.

Deelnamecertificaat

Na afloop van de training ontvang je een deelnamecertificaat.

lisette_bossert_trainer_studiearena.jpgOver de trainer
Lisette Bossert werkte lange tijd als chef-kok in een restaurant. Tegenwoordig zet zij zich in als culinair coach in de ouderen- en gehandicaptenzorg en inspireert zij medewerkers uit alle lagen van de zorgorganisatie om samen koken en lekker eten op de kaart te zetten. Lisette ontwikkelde ‘de tafel van de smaak herinnering’, een proef-, beleef- en kookactiviteit voor mensen met dementie. Tevens is zij auteur van het boekje ‘Toen was koken heel gewoon’. Lisette is naast trainer voor StudieArena ook regelmatig gastspreker op onze congressen.

8_5.pngReactie van enkele deelnemers:

“Inspirerend dat deze training zowel aandacht biedt aan het bereiden
van lekker eten als het betrekken van de bewoners bij het samen koken.”

“Bevlogen chef-kok met hart voor de zorg!”

Direct inschrijven >  Download programma >

 

Incompany training

Wil je deze training volledig op maat voor je team of organisatie? Met nog meer effect in de praktijk? Dan is een incompany training van StudieArena dé oplossing. Wij bieden voor deze training twee verschillende programma's, teweten:

  • 1-daagse training. Opzet van het programma is gelijk aan de bovenstaande informatie. De trainster stemt de training af op de leervragen van de organisatie en de deelnemers.
  • 1,5-daagse training. Naast de trainingsdag, kunnen wij ook een halve dag coaching on-the-job aanbieden. De trainster geeft direct advies op de werkvloer aan de medewerkers hoe zij samen koken vorm en inhoud kunnen geven. De ervaringen uit de praktijk leveren waardevolle inzichten op voor de trainingsdag.

Ter inspiratie ontvangt elke deelnemer een exemplaar van het kook-, lees- en inspiratieboek 'Toen was koken heel gewoon' en enkele uitgewerkte recepten die de deelnemers in de eigen praktijk kunnen gebruiken.

Ik heb interesse voor de incompany training >

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena