Training
Samen koken en lekker eten in de VG
10 februari 2020

Training
Samen koken en lekker eten in de VG

Datum
maandag 10 februari 2020
Locatie
incompany - 's Heeren Loo Noordwijk
Rechthoeklaan 10
Noordwijk
Routebeschrijving
naar boven

Training Samen koken en lekker eten in de VG

Inleiding Partners

Inleiding

Training Samen koken, lekker en gezond eten in de VG

Incompany - 's Heeren Loo Noordwijk

Lekker en gezond eten in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking krijgt landelijk veel aandacht. Ook ‘s Heeren Loo vindt dit erg belangrijk en wil er alles aan doen om de cliënten dagelijks in een gastvrije omgeving van een gezonde maaltijd te voorzien. In de praktijk blijkt het soms een uitdaging om samen koken te organiseren en aandacht te schenken aan een gezonde maaltijd.

Lekker eten en samen koken draagt bij aan het wel-zijn.

training_eten_en_drinken_studiearena_3.jpg

“Lekker, vers eten en samen koken toegankelijk maken voor mensen die permanent in instellingen wonen.” Dit is de missie van Lisette Bossert, culinair coach en voormalig chef-kok. Voor veel cliënten zijn de momenten waarop iets gegeten of gedronken wordt het hoogtepunt van de dag, een moment om naar uit te kijken.

De vraag is echter vaak: hoe kunnen deze waardevolle eet- en drinkmomenten optimaal worden benut? Wat kan lekker en vers gemaakt eten in een huiselijke sfeer toevoegen aan de kwaliteit van leven van cliënten? Welk eten is gezond? Hoe kan je cliënten begeleiden en betrekken bij keuzes rondom de maaltijden? En hoe kan je, samen met jouw cliënten, een lekkere maaltijd bereiden?

Speciaal voor 's Heeren Loo organiseert StudieArena de incompany training Samen koken, lekker en gezond eten in de VG. Tijdens deze training leer je diverse manieren waarop je met eten en drinken aan de slag kunt tijdens je dagelijkse werkzaamheden en staan we stil bij de vraag: wat vraagt dit van mij?

Inhoud
In deze training ontdek je hoe je met kleine inspanningen de geur- en smaakbeleving van een maaltijd kunt verbeteren, smaak herinneringen kunt inzetten en hoe je een eetmoment zo aangenaam mogelijk kunt laten zijn. En passant leert chef-kok Lisette je ook nog de kneepjes van haar vak. Na deze training ga je vol nieuwe kennis en inspiratie aan het werk.

De volgende onderwerpen aan de orde:

  • Wat is gezond eten en waarom is het belangrijk hier aandacht aan te schenken?
  • Hoe kun je eten en drinken inzetten als middel om je cliënten te activeren en in hun kracht te zetten?
  • Hoe kan je cliënten begeleiden en betrekken bij keuzes rondom de maaltijden?
  • Hoe prikkel je met kleine inspanningen de zintuigen en kun je de geur- en smaakbeleving van een maaltijd verbeteren?
  • Hoe kan je het menu nog beter afstemmen op de smaakvoorkeuren van de cliënten?
  • Wat is gastvrijheid en hoe betrek je door middel van eten en drinken de familie bij het dagelijks leven van de cliënten?
  • Hoe kan je blijvend aandacht schenken aan dit thema en daarbij de ondersteuning regelen vanuit andere disciplines, zoals de diëtisten.

Resultaat
Je hebt praktische handvatten gekregen waarmee je met kleine inspanningen de eet- en drinkmomenten ten volle kunt benutten. Je weet nu hoe je eten en drinken als zinvolle bezigheid kunt aanbieden en je bent in staat om dit meteen in de praktijk toe te passen. Daarnaast weet je hoe je eenvoudig, samen met je cliënten, een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten voor een grote groep. Je krijgt inzicht in hoe je ook blijvend aandacht kunt schenken voor dit thema en andere disciplines hierbij kunt betrekken.

Voor wie?
Deze training is speciaal en uitsluitend voor zorgprofessionals werkzaam bij 's Heeren Loo (o.a. begeleiders wonen en dagbesteding, zorgmedewerkers, diëtisten en medewerkers facilitaire dienst). Ben jij nieuwsgierig en wil je je graag verder ontwikkelen in jouw zorgrelatie en ontdekken hoe jij het welzijn van jouw cliënten op dit gebied kunt verbeteren? Dan is deze training echt iets voor jou!

Aantal deelnemer: 13-15 personen

Datum en locatie
Let op deze training bestaat uit 1 trainingsdag en een terugkom-middag.

Datum/tijdstip trainingsdag: 10 februari 2020 - 09.30-16.30 uur
Datum/tijdstip ½ terugkom-dag: 2 maart 2020 - 13:30-16.30 uur
Studieduur: 1,5 dag

Locatie: 's Heeren Loo in Noordwijk, routebeschrijving>
Adres: Rechthoeklaan 10, 2201 ZR Noordwijk)

Deelnamekosten: € 150,- (excl. btw) per persoon, inclusief inhoudelijke achtergrondinformatie.

Accreditatie
Accreditatie is toegekend voor:

  • Kwaliteitsregister verpleegkundigen en verzorgenden - 6 punten
  • SRVB Register Vaktherapie - 6 punten
  • ADAP - 5 punten

Staat jouw vereniging er niet bij en zou je toch graag accreditatie ontvangen? Neem dan contact op met StudieArena. Na afloop van de training ontvang je een deelnamecertificaat.

Over de trainers
Lisette Bossert, culinair coach, werkte lange tijd als chef-kok in de keuken van Kloosterhotel ZIN. Sinds 2004 heeft ze haar eigen bedrijf Bossert Kookwerken. Ze werkt als culinair coach in de ouderen- en gehandicaptenzorg en inspireert medewerkers uit alle lagen van de zorgorganisatie om samen koken en lekker eten op de kaart te zetten. Daarnaast ontwikkelde Lisette ‘de tafel van de smaak herinnering’, een proef-, beleef- en kookactiviteit voor mensen met dementie en is zij auteur van het boekje ‘Toen was koken heel gewoon’.

Jeroen Meeder, directeur StudieArena, is al meer dan 15 jaar actief met innovatie in de langdurige zorg. De langdurige zorg is sterk in ontwikkeling. De ontwikkelingen maken dat “zorg voor kwetsbare mensen” wellicht niet meer de goede term is. Het gaat steeds meer om het faciliteren van een omgeving waarin welzijn en welbevinden centraal staan. Jeroen besteedt daarbij extra aandacht aan de ‘waarom’-vraag. In dit geval, waarom is aandacht voor gezonde voeding en het samen koken van belang? Hoe kan je het welzijn van je cliënten centraal stellen en welke rol heb jij daarbij als begeleider of diëtist? Hij neemt de deelnemers aan de hand in enkele ontwikkelingen die er spelen rondom meer aandacht voor kwaliteit van leven, regie bij de cliënt, 'eigenaarschap' bij de zorgmedewerkers en een sterk veranderende rol voor de vaktherapeuten. Door de focus te leggen op; wat vraagt samen gezond koken van jou, kijken we ook naar hoe er blijvend aandacht kan zijn voor dit thema.

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Partners

StudieArena
Bossert Kookwerken