Training 
Inspirerend en Persoonlijk 
Leiderschap in de Zorg
1 oktober 2019

Training
Inspirerend en Persoonlijk
Leiderschap in de Zorg

Interesse? Neem contact op met StudieArena!

Datum
dinsdag 1 oktober 2019
Locatie
StudieArena
Beek en Daalselaan 3
Soest
Routebeschrijving
naar boven

Training Inspirerend en Persoonlijk Leiderschap in de Zorg

Inleiding Actueel Programma Partners

Inleiding

3 daagse training - Inspirerend en Persoonlijk Leiderschap in de Zorg

Voor managers, leidinggevenden en coördinatoren werkzaam in de zorg en het sociaal domein.

studiearena training waarom hoe watDe zorg verandert razendsnel. Het besef dringt door dat de zorg op een fundamenteel andere manier moet worden georganiseerd. Zelfsturende teams, regie bij de cliënt, verantwoordelijkheid bij medewerkers, met een sterk veranderende rol voor de coördinatoren, managers en leidinggevenden in de zorg. Vraagstukken rondom mens en organisatie zijn actueler dan ooit. Organisaties zoeken naar manieren om zich meer bezig te houden met het 'Waarom' van de organisatie, en veel minder met het ‘Wat’. Dit vraagt nieuwe vaardigheden van medewerkers en een ander type leiderschap en organisatiestructuur.

8495_sa_trainingsmap_def2_versie_4.jpgTijdens de intensieve, praktijkgerichte trainingsdagen leer je om jouw organisatie met andere ogen te bekijken. Door middel van praktische instrumenten ben je in staat om binnen de organisatie de eerste zaadjes te planten en concreet aan de slag te gaan. Aan de slag met eigenaarschap op de werkvloer vraagt aandacht voor de ontwikkeling van inspirerend leiderschap bij jezelf.

Van management naar leiderschap

Deze driedaagse training zal voor jou aanvoelen als een inspirerende nieuwe start in je werk. De huidige ontwikkelingen vragen om het werkelijk verbinding kunnen maken tussen hoofd en hart, en zowel oog hebben voor de harde als de zachte kant van de organisatie. En daar is geen simpel ‘trucje’ voor dat je ‘even’ toepast. Het doet een stevig appèl op zowel je persoonlijke als professionele ontwikkeling. Daarom kent deze intensieve training een gecombineerde persoonlijke en professionele insteek met praktische instrumenten. Aan het eind van deze driedaagse training heb je genoeg tools in handen om ook binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan. Bij de training zal intensief gebruik worden gemaakt van de theorie rond situationeel leiderschap.

Kunst van het inspireren. Maak het verschil!

Ben jij de veranderaar, aanjager of inspirator in jouw organisatie of wil je dat zijn? Wil jij doorbraken creëren en jezelf en jouw organisatie verder helpen? Dan is deze training zeer doeltreffend en de kans om werkelijk het verschil te maken!

Deze training wordt bij voorkeur aangeboden aan kleine teams van 8 tot 12 medewerkers. Informeer naar de mogelijkheden. En mocht je de training alleen of met een collega willen volgen dan kijken wij of het mogelijk is dat je aansluit bij een kleine groep deelnemers.

Praat mee over dit thema op Twitter en Facebook #StudieArena

Programma

Inspirerend en Persoonlijk Leiderschap in de Zorg

Tijdens deze training helpen wij je bij het richting en vormgeven van de vernieuwingen in jouw organisatie. We doorlopen in de drie dagen een programma waarbij leiderschap wordt belicht vanuit de organisatie, jouw als persoon en het team of de zorgmedewerkers die jij ondersteunt in hun dagelijkse werk.

Je krijgt aan de hand van de methodiek van het Situationeel Leiderschap instrumenten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt. Ook maak je kennis met een aantal methoden, die je helpen om in jouw organisatie ruimte te creëren voor verandering. De training is bedoeld voor leidinggevenden, coördinatoren en zorgmanagers in de langdurige zorg. De training wordt tevens in aangepaste vorm aangeboden aan het team van verzorgenden en verpleegkundigen.

Opbouw van de trainingsdagen

Dag 1
De opbouw van de trainingsdagen is als volgt: we starten de training met een reflectie naar je eigen organisatie. Wat voor type organisatie werk jij voor? Wat is de algemene visie? Waarnaartoe ontwikkeld de organisatie zich en welk type leiderschapsstijl past bij jouw organisatie? Als rode draad besteden wij aandacht aan de bedoeling van jouw werk, wat is de toegevoegde waarde voor de bewoner/cliënt en welk type leiderschap hierbij het beste aansluit.

Dag 2
Op de tweede dag staan we uitgebreid stil bij het fundament van inspirerend leiderschap. Welke typische kenmerken vormen het fundament voor inspirerend leiderschap. Door middel van diverse oefeningen ontdek je welke kenmerken bij jouw aansluiten en welke je verder zou kunnen ontwikkelen.

Dag 3
De derde trainingsdag staat in het teken van inspirerend leiderschap en het team. Welke type leiderschapsstijlen kunnen we onderscheiden? Hoe kan je schakelen tussen verschillende vormen van leiderschap en hoe sluit je aan op de wensen en mogelijkheden van de zorgmedewerkers. Op deze dag staan we ook stil bij (non)verbale gesprekstechnieken en de kunst van het inspireren van jouw zorg-/managementteam.

Het leren van elkaar is een belangrijk onderdeel van de training. Jouw eigen beroepspraktijk nemen we als uitgangspunt. Je wordt uitgedaagd om te experimenteren met nieuw gedrag. Elke trainingsdag kent een balans tussen theorie en praktische oefeningen. Na afloop van iedere trainingsdag ga je aan de slag met een concrete thuisopdracht.

Elke trainingsdag een inspirerende gastdocent
Uniek aan deze training is dat er elke dag een gastdocent aanschuift. Zo besteden wij aandacht aan samen in regie, inspirerend leiderschap in samenwerking met cliënt-familie-zorgprofessional. Met een trainingsacteur ga je oefenen hoe je leiderschapsstijlen kunt aanpassen op praktijksituaties. De laatste gastdocent zet de puntjes op de i als het gaat om de kunst van het inspireren.

Wat leer je?
Tijdens de 3-daagse training onderzoek en verdiep je je in jouw persoonlijke transformatie. Dat doe je zelf en samen met je collega's. Na afloop van de training kun je werken met de principes van inspirerend leiderschap, zowel in jezelf als in je organisatie. Je ontdekt de 4 types van leiderschapsstijlen en je oefent zowel tijdens de training als in je werkomgeving met deze theorie. Je zet een stap in je persoonlijke ontwikkeling waardoor je nog meer in staat bent ruimte te creëren voor transformatie in jouw organisatie.

Voor wie?
De training is bedoeld voor afdelingshoofden, teamleiders, coördinatoren, managers en bestuurders werkzaam in de zorg- en welzijnssector. Wij helpen je in drie dagen ‘te verankeren in jezelf’, los van rol of functie, je eigen basis te verstevigen zodat je vanuit je eigen kwaliteiten, vol zelfvertrouwen en vanuit verbinding de volgende stappen kunt zetten met de organisatie.

Opmerking deelnemer van de training: “Deze training was intensief en heeft een grote impact gehad op mijn dagelijks werk. Ook heeft de training een positieve invloed gehad op de samenwerking tussen de zorgcoördinatoren.”

Mocht je vragen hebben over de training of twijfelen of dit de juiste training is voor jou, neem dan vrijblijvend contact op met StudieArena.

De trainers
De 3-daagse training wordt verzorgd door twee ervaren trainers/coaches. Met ruime ervaring in het begeleiden van veranderingstrajecten / transformatieprocessen binnen zowel de ouderenzorg, als de verstandelijk gehandicaptenzorg. Daarnaast coachen zij bestuurders en coördinatoren/managers uit de zorg- en welzijnssector bij persoonlijke ontwikkelingstrajecten.

Afhankelijk van de groepssamenstelling wordt de training verzorgd door:

  • jeroen_meeder_directeur_en_adviseur_studiearena.jpgJeroen Meeder, directeur & adviseur StudieArena

'De zorg verandert razendsnel. Het besef dringt door dat de zorg op een fundamenteel andere manier moet worden georganiseerd. Met zelfsturende teams, regie bij de cliënt, verantwoordelijkheid bij medewerkers en een sterk veranderende rol voor jouw als manager / coördinator. Terwijl niets hetzelfde blijft, gaat je werk gewoon door. Dit vraagt veel van je aanpassingsvermogen. Met al 10 jaar ervaring in het vernieuwen van de zorgsector begeleid ik je graag in jouw zoektocht naar de nieuwe manier van werken: van managen naar inspirerend leiderschap!'

  • mieneke van der wal trainer en gastspreker studiearenaMieneke van der Wal, trainer & coach Samen in Regie bij 's Heerenloo

'Door extra aandacht te geven aan leiderschap van de medewerkers ontstaat er een werkelijke beweging in de organisatie. Samen streven naar een goed leven voor de cliënt, mooi werk voor medewerkers en een financieel gezonde organisatie zorgt voor een duurzame verankering en werkelijke innovatie. Daarbij moeten zorgprofessionals er bewust van zijn dat zij zelf het verschil kunnen maken. Wat is daar voor nodig? Persoonlijk leiderschap, intentie en aandacht! Duurzame verandering in de zorg is onmogelijk zonder inspirerend persoonlijk leiderschap. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille: je eigen transformatie en die van de organisatie en je medewerkers.'

Open trainingsaanbod of incompany training?

Wil je je verdiepen in vernieuwende thema’s, nieuwe vaardigheden opdoen of ervaringen uitwisselen dan is het heel waardevol om deel te nemen aan een open trainingsaanbod van StudieArena waarbij je gelijk ook kennis kan maken met collega's uit andere organisaties. Liever met de hele organisatie of het team werken aan vernieuwing? StudieArena doet je graag een voorstel voor incompany trainingen op maat, passend bij een specifieke vraag en toegespitst op de eigen situatie.

Aantal deelnemers
De training gaat door bij een aantal van 8 tot 12 deelnemers en wordt bijvoorkeur georganiseerd voor medewerkers van 1 organisatie.
Datum: De training duurt 3 dagen. Neem contact op met StudieArena en wij informeren je graag over de mogelijkheden.
Tijdstip: 09.00-16.30 uur
Locatie: centraal gelegen in het land
Studieduur: 3 dagen
Deelnamekosten: € 1495,00 per persoon incl. lunch, studiemateriaal en een bewijs van deelname, excl. 21% BTW.

Partners

StudieArena