Landelijke Werkconferentie
Vernieuwend Lokaal Dementie-beleid
Speciale aandacht voor: AWBZ pakketmaatregelen en de ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers
StudieArena en zorginnovatiebureau DAZ organiseerden op 24 juni 2010 de landelijke werkconferentie ‘Vernieuwend Lokaal Dementie-beleid’ over praktische ondersteuning van mensen met dementie en hun mantelzorgers. Deze werkconferentie vond plaats in de Observant in Amersfoort.
Er was aandacht voor:
- AWBZ pakketmaatregelen en de gevolgen voor mensen met dementie
- Dementiezorg en de rol van gemeenten
- Inzet van maatschappelijke steunsystemen
- Casemanagers en dementelcoaches
- Dementie en bewegen
- Inzet van technische hulpmiddelen thuis
Inleiding
Het aantal mensen met dementie stijgt van 1 op de 93 naar 1 op de 44. In 2050 zijn er 500.000 mensen met dementie, waarvan zo’n 400.000 thuiswonend. Ter illustratie, nu wonen zo’n 175.000 mensen met dementie thuis. Deze stijging leidt tot grote veranderingen voor gemeenten, welzijnorganisaties en zorgorganisaties. Ook de rol van familieleden wordt steeds belangrijker. Wat vraagt deze ontwikkeling van u als beleidsambtenaar, zorgverlener, casemanager of ouderadviseur?
Gelukkig worden er nu al veel praktische initiatieven genomen om de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun familieleden te vergroten. Tijdens deze werkconferentie stonden we stil bij de noodzaak van dergelijke initiatieven en wisselen wij onderling ervaringen uit. Een bijeenkomst vol inspiratie dus.
Uitdaging
Gemeenten en lokale zorg- en welzijnsorganisaties staan voor grote uitdagingen. Hoe verbeteren wij de samenwerking in de keten en vergroten wij het totale dienstenaanbod ter ondersteuning en begeleiding van mensen met dementie en hun directie omgeving.
Programma
Doel van deze werkconferentie was kennis en ervaringen uit te wisselen over het belang van goede lokale dementiezorg en inspiratie op te doen voor praktisch beleid. Workshops werden afgewisseld met plenaire debatten en 'Open Space' discussies waarin de deelnemers eigen kennis en discussiepunten konden inbrengen.
In het ochtendprogramma lag de nadruk op de organisatie van lokale dementiezorg en de rol van gemeenten. In de middag was extra aandacht voor de organisatie van maatschappelijke steunsystemen rondom de cliënt en de mantelzorgers.
Het programma werd afgesloten met een zeer inpirerende beschouwing van Prof. dr. Cees Hertogh, hoogleraar Ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen VU Medisch Centrum.
Kortom het was een uniek en inspirerend programma voor iedereen die zich op lokaal niveau inzet voor de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Langs deze weg willen wij de sprekers benanken voor de inzet en wensen wij de deelnemers (80) veel succes bij de verdere invulling van lokale dementiezorg.
Inhoudelijke medewerking
Deze werkconferentie werd inhoudelijk ondersteund met bijdragen van o.a.: MEZZO, MOVISIE, Geriant, VU Medisch Centrum Amsterdam, Trimbos Instituut, Vilans, Dementelcoach Amersfoort en de Eigen Kracht Centrale.