Landelijke Werkconferentie
AWBZ Pakketmaatregelen en de Wmo, hoe nu verder?
Kanteling in ondersteunen en begeleiden van kwetsbare burgers.
StudieArena organiseerde op 9 maart 2010 de landelijke werkconferentie ‘AWBZ Pakketmaatregelen en de Wmo, hoe nu verder?’.
- Monitor AWBZ pakketmaatregelen en gegevens MEENederland
- Vraagverheldering en de inzet van cliëntondersteuners
- Kanteling andere manier van werken: van zorg naar zelfredzaamheid
- Stappenplan voor regie vanuit de gemeente
- Inspirerende praktijkvoorbeelden
Tijdens deze werkconferentie gaven MEENederland en de NPCF (Monitor AWBZ) inzicht in de gevolgen van de pakketmaatregelen voor de diverse cliëntgroepen.
Extra aandacht ging uit naar de vraag hoe u kwetsbare burgers kunt ondersteunen en begeleiden in deze nieuwe situatie. Welk stappenplan gemeenten zouden kunnen volgen om zelfregie van kwetsbare burgers te versterken en hoe kunnen zorg- en welzijnsprofessionals zelfredzaamheid van individuele cliënten en cliëntgroepen ondersteunen. In diverse workshops was extra aandacht voor goede voorbeelden die hierbij aansluiten.
Deze werkconferentie werd inhoudelijk ondersteund met bijdragen van o.a.: MOVISIE, MEENederland, NPCF, Vilans en RadarAdvies.
Achtergrondinformatie
AWBZ Pakketmaatregelen
Met ingang van 1 januari 2010 hebben mensen met een lichte lichamelijke of psychiatrische beperking, die moeite hebben met participeren in de samenleving, geen recht meer op ondersteuning vanuit de AWBZ. Ook de mensen met psychosociale problemen komen niet langer in aanmerking voor begeleiding vanuit de AWBZ.
Het gevolg van de pakketmaatregelen is dat deze groepen op een andere manier ondersteuning moeten organiseren. Naast het aanspreken van het eigen netwerk zullen zij vaker, in het kader van de Wmo, een beroep doen op de gemeente.
De uitdaging voor u als gemeente of maatschappelijke organisatie is hoe om te gaan met de toenemende vraag voor ondersteuning. Welke doelgroepen hebben ondersteuning nodig? En hoe kunt u zelfredzaamheid en participatie stimuleren en ondersteunen? Kortom hoe kunt u anticiperen op de gevolgen van de AWBZ Pakketmaatregelen.
Programma werkconferentie
Opzet
Inleidingen over actuele signalen uit het veld en interviews met diverse deskundigen worden afgewisseld met interactieve workshops, waarin goede praktijkvoorbeelden worden toegelicht.
Doel van deze werkconferentie is kennis en ervaringen uit te wisselen over de gevolgen van de AWBZ Pakketmaatregelen en de mogelijkheden voor het begeleiden van kwetsbare burgers naar zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie in het kader van de Wmo.
Donatie voor goede initiatieven die aansluiten bij de AWBZ pakketmaatregelen
In de werkconferenties (4 februari / 9 maart) over de AWBZ pakketmaatregelen heeft StudieArena aandacht besteed aan enkele initiatieven die een alternatief bieden voor ondersteuning en begeleiding. Voorbeelden die deels worden ondersteunt vanuit de Wmo en daarnaast ook afhankelijk zijn van giften.
StudieArena wil innovatieve ideeën graag ondersteunen en zo iets terug doen voor de betreffende cliëntgroepen. Daarom hebben wij 4 projecten een donatie van totaal 2000 euro geschonken. Het gaat om de volgende initiatieven:
- Wijk en Psychiatrie (WeP) van stichting Welzijn Amersfoort.
- ’t Trefpunt van Kwintes in de Bilt.
- Schatmeester-project van Alifa Enschede (buurtregisseurs in de wijk Roombeek).
- Maatschappelijk Activeringscentrum Doen-ja! in Alphen aan de Rijn.