Een thuis bieden voor ouderen met psychiatrische problemen.
De ouderenzorg is volop in beweging. Eén van de ontwikkelingen is dat steeds meer ouderen met chronische psychiatrische problemen, zoals psychotische, stemmings- en angststoornissen worden opgenomen in een verpleeghuis. Deze problemen kunnen vroeg in het leven van de cliënt zijn ontstaan maar ook op latere leeftijd. De vraag is of deze soms uitgesproken persoonlijkheden wel thuis horen op een afdeling psychogeriatrie, vooral omdat er vaak sprake is van moeilijk begrijpbaar en hanteerbaar gedrag. Een buitengewoon ingewikkelde doelgroep voor zowel de zorgverleners als de managers en beleidsmakers.
'Die past hier niet'
Door de verschillen in psychiatrische en persoonlijke problematiek, is het moeilijk om algemene ondersteuning en zorg te organiseren. Zorg voor deze kwetsbare doelgroep vraagt dan ook om een heel andere benaderingswijze dan voor bewoners met bijvoorbeeld dementie of een somatische aandoening. Hoe bied je deze mensen goede zorg, structuur en een veilige woonomgeving? Hoe ga je om met wanhoop, achterdocht, agressie of manipulerend gedrag? Hoe zorg je tegelijkertijd als manager en beleidsmaker dat het team goed is toegerust om deze complexe zorg het hoofd te bieden?
Deze en vele andere vragen kwamen aan bod tijdens de landelijke studiedag Gerontopsychiatrie in het verpleeghuis. De studiedag vond plaats op 10 oktober 2016 in de Werelt in Lunteren. Het programma bood zowel voor zorgprofessionals als voor managers en beleidsmakers inzicht en kennis, waarbij de deelnemers vooral werden uitgedaagd om van elkaar te leren.
Vragenlijst Gerontopsychiatrie
Voor de studiedag is er een vragenlijst gemaakt om meer inzicht te krijgen in het zorg- en ondersteuningsaanbod voor cliënten met psychiatrische problematiek in het verpleeghuis, de scholingsbehoeften en lopend onderzoek. De uitkomsten van de enquête kan je hieronder downloaden.
Download samenvatting enqueteresultaten Gerontopsychiatrie >