Een pas op de plaats bij ongeplande zorg voor mensen met dementie
Ouderen met dementie die een acute ziekte krijgen zoals longontsteking, hartfalen of blaasontsteking, worden vanwege deze lichamelijke crisissituatie regelmatig verwezen naar het ziekenhuis voor een behandeling. Vooral voor deze groep ouderen is het ziekenhuis een relatief onveilige omgeving waarin zij te maken kunnen krijgen met vallen, ondervoeding, acute verwardheid en spierzwakte. Veel van deze complicaties hebben een blijvende achteruitgang van de toch al kwetsbare persoon met dementie tot gevolg.
Een pas op de plaats bij een acute aandoening lijkt zinvol. Vroegtijdig in gesprek gaan met de cliënt is wenselijk, maar bij wilsonbekwaamheid niet altijd mogelijk. Hoe betrek je de familie, ook na de opname in het ziekenhuis? Zijn er mogelijk alternatieven, zoals het realiseren van ziekenhuiszorg thuis of in een eerstelijns verblijf? En bij een opname in het ziekenhuis, met welke mogelijke complicaties door de dementie moeten wij rekening houden? En hoe zorg je dan voor een zo dementievriendelijk mogelijke omgeving in samenwerking met de familie en alle betrokken zorgprofessionals? Deze en vele andere vragen kwamen aan bod op de Landelijke Studiedag Acute zorg voor mensen met dementie.
Alle betrokken disciplines, waaronder casemanagers, (transfer)verpleegkundige, huisartsen, klinisch geriaters en specialisten ouderengeneeskunde, gingen op deze dag met elkaar in gesprek over hoe ongeplande zorg beter kan worden georganiseerd. Zij deelden hun kennis en ervaringen met medewerkers van o.a. het MC Slotervaart, Ziekenhuis Rivierenland, Tergooi, VUmc Alzheimercentrum, UMCU, UMCG, Slingelandziekenhuis, Radboudumc, Medisch Centrum Haaglanden, Geriant, Tinz, Cordaan, Careyn, Zorgspectrum en Zorggroep Oude en Nieuwe Land.De studiedag stond onder leiding van Sophia de Rooij, hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde van het UMCG. Een van de vragen die haar bezig houdt is of we de zorg voor ouderen met een acute aandoening en tegelijkertijd een cognitieve stoornis met elkaar goed hebben ingericht en of dat de samenhang in zorg en besluitvormingsprocessen nog beter kunnen worden vormgegeven. Haar interesse voor dit thema heeft o.a. geresulteerd in projecten als de Transmurale Zorgbrug, Functiebehoud In Transitie en Hospital@Home.