Landelijk Symposium
Foutloos leren als evidence based interventie
Toepassing bij dementie en niet-aangeboren hersenletsel
Het is nog steeds een valkuil van vele professionals in de zorg dat zij denken dat na het stellen van bijvoorbeeld de diagnose dementie er weinig niet-farmacologische interventies zijn die effectief en doelmatig zijn. Het principe van Foutloos Leren en de bijbehorende handleiding laten zien dat dit niet zo is. Professionals kunnen wel degelijk wat bieden aan mensen met stoornissen in de geheugen- en leerfuncties, zo wijst wetenschappelijk onderzoek binnen de cognitieve revalidatie uit.
StudieArena organiseert in samenwerking met het Radboud Alzheimer Centrum op 10 juni 2013 het Landelijk Symposium Foutloos leren als evidence based interventie. Dit middagsymposium vindt plaats in 't Spant! in Bussum.
Speciale aandacht voor:
- Wetenschappelijk onderzoek foutloos leren
- Praktische handleiding foutloos leren
- Klinische en kosteneffectiviteit foutloos leren als methode
- Voorbeelden: dementie, niet-aangeboren hersenletsel en neuro-psychiatrie
De laatste jaren is er veel aandacht voor ‘foutloos leren’ als onderdeel van de behandeling van mensen met cognitieve stoornissen als gevolg van dementie, niet-aangeboren hersenletsel(NAH) of neuro-psychiatrische aandoeningen. Onderzoek gericht op de toepassing van foutloos leren in de praktijk is echter nog maar recent van de grond gekomen.
In dit middagsymposium wordt, rondom het verschijnen van het boek ‘Foutloos leren bij dementie: een praktische handleiding’, het principe van foutloos leren vanuit een wetenschappelijk perspectief benaderd, waarbij wel de toepassing in de klinische- of zorgpraktijk centraal staat.
Prof.dr. Roy Kessels hoogleraar neuropsychologie bij het Radboud Alzheimer Centrum ligt de wetenschappelijke toepassing van het foutloos leren bij dementie en de behandeling van niet aangeboren hersenletsel toe. Speciale aandacht gaat uit naar het stappenplan voor foutloos leren, zoals dat recentelijk door onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen is ontwikkeld.
Dr. Daniëlle Boelen, GZ-psycholoog van het UMC St Radboud presenteert haar onderzoek naar de werkzame elementen van foutloos leren en de daaraan gekoppelde praktische handleiding om foutloos leren in de dagelijkse zorgpraktijk toe te passen.
Drs. Mariëlle Bakker heeft als psycholoog bij ZorgAccent jarenlange ervaring met de inzet van de methodiek voor foutloos leren als onderdeel van het therapeutisch milieu voor Korsakovpatiënten. Zij is ervan overtuigd dat haar ervaringen met Korsakovpatiënten waardevol kunnen zijn binnen de zorg voor vergelijkbare cliëntgroepen.
Prof. dr. Caroline van Heugten is hoogleraar Klinische Neuropsychologie, afdeling Psychiatrie en Neuropsychologie aan de Universiteit Maastricht. Caroline heeft jarenlange ervaring op het gebied van cognitieve revalidatie en foutloos leren. Zij schets een beeld van de huidige stand van zaken binnen de wetenschap en gaat in op de toekomst.
Landelijk Congres Lerend vermogen van mensen met dementie
Tegelijkertijd met het wetenschappelijk symposium organiseren wij de vierde editie van het Landelijk Congres Lerend vermogen van mensen met dementie.
In dit programma ligt het accent meer op de praktische toepassing en gaat u in deelsessies in op hoe je als zorgverlener het lerend vermogen van mensen met dementie in verschillende situaties kan aanspreken.
Voor het congresprogramma verwijzen wij u graag naar: het congresprogramma.
Handleiding Foutloos leren
Naast het symposiumprogramma is er ook een boek in de vorm van een praktische handleiding over dit thema uitgebracht, getiteld: 'Foutloos Leren bij Dementie'. Een uitgave waarin de methodiek van foutloos leren bij mensen met dementie centraal staat. Op het symposium vindt de officiële boekpresentatie plaats.
Alle deelnemers ontvangen na afloop van het symposium een gratis exemplaar van dit boek. Zie voor meer informatie over het boek: www.foutloosleren.nl.
Accreditatie
Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij enkele beroepsverenigingen, te weten:
- Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP), vakgroep Klinische psychologie
- Federatie van Gezondheidszorgpsychologen (FGzP), vakgroep Klinische neuropsychologie
- Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
- 4 punten - ABAN (o.a. Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde en sociaal geriaters (Accreditatie Bureau Cluster 1) en Nederlandse Vereniging voor Neurologie)