Ochtend- of Middagsymposium
08:45 of 12:45 uur Ontvangst en registratie
09:30 / 13:30 uur Start middagprogramma
Praktische, emotionele en sociale begeleiding
Bewezen sociale interventies voor mensen met dementie
Professionele ondersteuning op een locatie voor thuiswonende mensen met dementie gaat verder dan alleen een kopje koffie. Zo blijkt uit diverse onderzoeken naar effectieve zorg- en behandelinterventies. Prof.dr. Rose-Marie Dröes licht een aantal van deze bevindingen toe en vertelt waarom zij het initiatief heeft genomen voor ontmoetingscentra dementie, waarvan er inmiddels al velen in Nederland bestaan. Ontmoetingscentra richten zich op mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Prof.dr. Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening voor mensen met dementie bij VU medisch centrum
Ontmoetingscentra in Den Haag
Gemeente Den Haag heeft een duidelijke keuze gemaakt voor nieuwe initiatieven, waarbij het VU-model het uitgangspunt was. Dit heeft recentelijk geleid tot 15 vernieuwende initiatieven. Een korte toelichting op deze visie en beleidskeuze.
Riëlette van Leuven, beleidsmedewerker gemeente Den Haag
10:15 / 14:15 uur
Vijf inspirerende vormen en visies op dagvoorzieningen presenteren zich in korte en dynamische Pecha Kucha presentaties.
In het Odensehuis wordt niks aangeboden, maar staat de vraag van mensen met dementie en hun mantelzorgers centraal. Mensen kunnen makkelijk binnenlopen. Het Odensehuis wil een thuis zijn, zonder al teveel regels. Dit concept is ontwikkeld in Denemarken en inmiddels zijn ook in Nederland meerdere Odensehuizen geopend en in voorbereiding.
Margo Langedijk, programmamanager ontwikkeling Odensehuizen
-
Hoger opgeleiden en jongdementerende
Er moet meer diversiteit komen in het aanbod van dagvoorzieningen. Verpleeghuis Pieter Pauw in Wageningen heeft al jarenlang ervaring met een dagbesteding speciaal voor hoger opgeleiden en in oktober 2012 is dagbehandeling voor jong dementerenden gestart. In deze korte presentatie aandacht voor diversiteit in dagbesteding voor specifieke doelgroepen. Aan de orde komt: de aanpak, het nieuwe aanbod en de eerste ervaring van betrokkenen.
Patricia Vermeulen, locatiemanager Pieter Pauw Vilente
-
Dagvoorziening voor allochtonen
Turken, Marokkanen, Surinamers en vele andere 'medelanders' hebben soms hele andere normen en waarden rond de omgang met dementie. Naast een andere traditie speelt ook de taal een belangrijke rol. In diverse steden heeft men reeds ervaring met dagvoorziening speciaal voor allochtonen.
Deniz Özkanli, initiator van het eerste Alzheimer Theehuis en o.a. coördinator Zorghuis Sefkat en projectleider Dementelcoach voor Turkse en Marokkaanse mantelzorgers
Zorgboerderijen bieden mensen met dementie een zinvolle dagbesteding in een landelijke omgeving en ontlasten mantelzorgers van mensen met dementie tijdelijk van de zorg. Zo kan dagopvang op zorgboerderijen er toe bijdragen dat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Een korte presentatie over het aanbod, de effecten en de sociale meerwaarde van zorgboerderijen.
Dr. ir. Simone de Bruin, zorgonderzoeker o.a. op gebied van zorgboerderijen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
-
DemenTalent - Radio Kootwijk
Radio Kootwijk - het monumentale zendstation - ligt middenin de natuur. In één van de bijgebouwen ontmoeten enkele tientallen jong dementerenden elkaar en worden zij begeleid/behandeld. Dit is tevens de uitvalsbasis van vele activiteiten: werken in de natuur, onderhoud van gebouwen, e.d. Deelnemers voelen zich weer nuttig, maar hebben ook baat bij de veiligheid van de groep. Een gezamenlijk project van Staatsbosbeheer en de Zorggroep Apeldoorn.
Daphne Mensink, projectleidster DemenTalent namens Zorggroep Apeldoorn
Ter afsluiting: interview met de gastsprekers
De aanwezigen op dit symposium verdelen zich in vijf groepen. Per groep is het mogelijk om met één van de gastsprekers door te praten over zijn/haar gepresenteerde concept of visie.
11:20 / 15:20 uur Koffie -/ Theepauze
11:40 / 15:40 uur Meerwaarde van dagvoorzieningen voor mensen met dementie
Interview
Meerwaarde van zinvolle dagvoorzieningen voor mensen met dementie
Interview met een persoon met dementie over wat deelname aan DemenTalent voor hem betekent.
Interview door Daphne Mensink, projectleidster DemenTalent
Debat
Vraaggerichte en individuele oplossingen
Collectief debat: dagopvang, dagbesteding en dagbehandeling van mensen met dementie vindt vaak collectief plaats. Kan dat ook meer individueel? Wat is er te leren van andere ziektebeelden?
Debat o.l.v. Ruud Dirkse, directeur van zorginnovatiebureau DAZ
Brainstorm
Financiering en organisatievormen
Gemeenschappelijke brainstorm over organisatie en financiering. Hoe zijn vernieuwende vormen van dagvoorziening financierbaar, zeker als die ‘domeingrenzen’ van financieringssystemen raken en daarover heen gaan? Hoe worden financiers als gemeenten, zorgkantoor en zorgverzekeraar tot samenwerking geprikkeld? Zijn er nog andere financieringsbronnen. Een creatieve werksessie.
Brainstorm o.l.v. Jan Coolen, directeur Zorgondersteuning Cordaan
13:00 / 17:00 uur Afsluiting en gelegenheid tot netwerken
Aanmelden ochtendprogramma>> (09:30 - 13:00 uur)
Aanmelden middagprogramma>> (13:30 - 17:00 uur)
Download programma: Symposium Dagvoorvoorzieningen Nieuwe Stijl.pdf