Let op er zijn geen plaatsen meer beschikbaar. Maar dit congres wordt herhaald!
Programma
09.00 uur Ontvangst en registratie
09.30 uur Start ochtendprogramma
voorzitter: Jeroen Meeder, directeur StudieArena
09.35 uur Bewegen en vernieuwen
Wat zijn de huidige ontwikkelingen en vragen rondom de decentralisatie van extramurale begeleiding van AWBZ naar Wmo, welke mogelijkheden biedt dit en welke praktische oplossingen zien we?
Beatrijs Jansen, senior projectleider Zorg en Ondersteuning in de buurt Vilans en Hilde van Xanten, senior adviseur Sociale Zorg MOVISIE
10.00 uur Werken vanuit cliëntperspectief
Door de huidige ontwikkelingen moeten professionals beter aansluiten bij krachten in de leef- en belevingswereld van burgers in kwetsbare posities. Wat werkt wel en wat niet? Welke competenties hebben professionals, bestuurders, opleiders en beleidsmedewerkers nodig? En hoe ondersteun je klantgericht werken vanuit de organisatie?
Dr. Lineke Verkooijen, lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg Hogeschool Windesheim Flevoland en grondlegger van het model ‘Ondersteuning Eigen Regievoering’
10.25 uur Koffie- / theepauze
10.40 uur Sessieronde 1 (Maak uw keuze uit acht verschillende sessies)
12.30 uur Lunchpauze en netwerken
13.30 uur Visie op zelfregie en eigen kracht
Aan de hand van inspirerende Pecha Kucha* presentaties nemen de gastsprekers u mee in hun visie over zelfregie, eigen kracht en samenredzaamheid, gevolgd door een debat met de sprekers en de zaal.
Hans-Martin Don, directeur Leger des Heils,
Fiet van Beek, bestuurslid Eigen Kracht Centrale en
Piet-Hein Peeters, journalist en redacteur ‘Onder het mom van zelfredzaamheid’
14.20 uur Koffie- / theepauze
14.40 uur Sessieronde 2 (Maak uw keuze uit acht verschillende sessies)
16.30 uur Aansluitend netwerkborrel
* Een Pecha Kucha is een korte, dynamische presentatie, waarbij de spreker op een sprankelende wijze zijn/haar persoonlijke visie geeft.
Volgeboekt!!
Omschrijving sessies
Sessie 1: Aansluiting tussen formele en informele zorg (vol)
Hoe zorg je als gelijkwaardige partners voor een echt samenspel tussen de formele en informele zorg, tussen professionals en mantelzorgers, bekenden uit het sociale netwerk, vrijwilligers en buurtbewoners? We kennen inmiddels diverse voorbeelden met een mooi samenspel als het gaat om lichtere hulpvragen. Kunnen we hieruit leren hoe we tot een optimale balans kunnen komen in zorg en ondersteuning voor mensen met complexere ondersteuningsvragen? Aan de hand van een vernieuwend praktijkvoorbeeld en zelf ingebrachte casuïstiek gaat u met elkaar aan de slag.
Anita Peters, senior projectleider Sociale Zorg MOVISIE en
Cecil Scholten, senior projectleider Informele Zorg Vilans
Sessie 2: (Arbeidsmatige) dagbesteding (vol)
Binnen arbeidsmatige dagbesteding zien we momenteel veel innovatie. Slimme verbindingen tussen zorg, welzijn, gemeenten en het bedrijfsleven staan hierbij centraal. Maar hoe pak je dat aan? Hoe stimuleer je werkgevers om mensen met een beperking in te zetten? Welke nieuwe modellen en werkwijzen gebruik je daarbij? Hoe zorg je ervoor dat er een win-win situatie ontstaat, bijvoorbeeld door dagbesteding in te zetten om leefbaarheid in buurten te bevorderen. In deze sessie passeren diverse voorbeelden de revue, waaronder het Cleanteam van Connexxion.
Angela Snijders, HR manager Connexxion,
Marjet van Houten, senior adviseur Participatie en Actief burgerschap MOVISIE en
Inge Redeker, senior programmamedewerker Kwaliteit en Innovatie Gehandicaptenzorg Vilans
Sessie 3: Andere opzet dagactiviteiten (vol)
Archipel stelt cliënten in staat om samen met een dagbestedingscoach een individueel programma samen te stellen dat past bij de eigen financiële mogelijkheden. Dit kan leiden tot een heel andere organisatie en opzet van dagactiviteiten. Niet meer apart per doelgroep of zorgaanbieder en met veel meer eigen regie voor de cliënt. In deze sessie bekijken we hoe je dagactiviteiten anders kunt opzetten, passend binnen de Wmo-filosofie en tegen lagere kosten.
Hans Hendriks, programmamanager transitieprogramma Cliënt in Regie Archipel Zorggroep en Beatrijs Jansen, senior projectleider Zorg en Ondersteuning in de buurt Vilans
Sessie 4: Wijkarrangementen (vol)
Wat is nodig om zorg en dienstverlening dicht bij huis te arrangeren? In Venlo is een wijkteam ingericht voor de toegang tot zorg en ondersteuning in de wijk. Een buurtwerkbedrijf voert klussen en diensten uit. Ook wordt de samenwerking met informele buurtnetwerken versterkt en ondergaan wijkvoorzieningen de omslag naar ‘huizen van de wijk’. In deze sessie is aandacht voor deze en andere inspirerende praktijkvoorbeelden en biedt u praktische handvatten voor de eigen praktijk.
Jan Lamers, programmaleider Venlodroom,
Barbara de Groen, senior programma medewerker Chronisch Zieken Vilans en
Hilde van Xanten, senior adviseur Sociale Zorg MOVISIE
Sessie 5: Zelfsturing cliënt en samensturing (vol)
In de nieuwe opzet van langdurige zorg zitten cliënten zelf meer aan het roer. Daar komt het nodige bij kijken. Wat betekent het voor de diverse betrokken partijen? Wat zijn de competenties van (ervaringsdeskundige) medewerkers om in zo'n organisatie te werken? Wat zijn de grenzen? We belichten het thema aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden.
Frans Dix, manager dagbesteding SMO Breda en
Cora Brink en Anne-Marie van Bergen, senior adviseurs programma Sociale Zorg MOVISIE
Sessie 6: Werken vanuit zelfregie(vol)
Zelfregie gaat over het richting geven aan je eigen leven, ook wanneer je een beroep op anderen moet doen voor ondersteuning bij zelfredzaamheid of participatie. Wat betekent werken vanuit zelfregie concreet voor de professionals? U maakt kennis met diverse interventies en de rol van taal. Tevens gaat u oefenen in het werken vanuit zelfregie aan de hand van het instrument 'Quez, Vragen naar zelfregie'.
Tino Gnocchi, ervaringsdeskundige in de GGZ en eigenaar van InZ en
Anouk Poll, adviseur Sociale Zorg MOVISIE
Sessie 7: Beleid en organisatie (vol)
Organisaties staan voor de uitdaging het werk anders in te richten. Het goed aansluiten bij de leefwereld van de cliënt is niet eenvoudig. Organisaties moeten leren los van de eigen grenzen effectiever te werken en zorgen dat professionals de ruimte krijgen om deze omslag goed kunnen maken. Hoe doe je dat? Wat werkt wel en wat niet? Deze sessie neemt u mee aan de hand van geslaagde en minder geslaagde trajecten. U krijgt praktische handvatten om als leidinggevende of bestuurder binnen uw eigen organisatie succesvol om te gaan met deze veranderingen.
Marc Räkers, grondlegger stichting Eropaf! en
Carolien de Jong, bestuurder stichting Eropaf! en Initiator en teamleider Samen DOEN teams Amsterdam-West
Sessie 8: Lokale kracht (vol)
De gemeente speelt een bepalende rol in het welslagen van de transitie AWBZ-Wmo. De gemeente Almere werkt succesvol samen met de instellingen en andere belanghebbende partijen. In deze sessie gaan we in op dit goede voorbeeld. U gaat met elkaar in gesprek over deze en andere mogelijke allianties en voorbeelden.
Allet Dopmeijer, programmamanager Transitie Sociaal Domein Almere,
Thomas Hofmans, oprichter RadarGroep en
Marjoke Verschelling, adviseur Participatie en Actief burgerschap MOVISIE