W
1
.1 Mantelzorg en vrijwilligers - Kracht van de mantelzorger
Workshop: Kracht van de mantelzorger
Mantelzorgers zijn vaak terughoudend in het aanvaarden van ondersteuning. Uit Nijmeegs onderzoek komt onder meer naar voren dat gebrek aan wederkerigheid een belangrijke drempel is. Men wil niet afhankelijk zijn en graag iets terug kunnen doen. Onder welke voorwaarden staan mantelzorgers wel open voor ondersteuning? Welke interventies zijn succesvol?
Prof.dr. Myrra Vernooij-Dassen, hoogleraar Psychosociale Aspecten van Zorg voor Kwetsbare Ouderen en hoofd Radboud Alzheimer Centrum i.s.m.
Martina Janssen, coördinator zorgtrajectbegeleiding Zowel NN
|
W
2
.1 Mantelzorg en vrijwilligers - Grenzen informele zorg
Debat: Grenzen informele zorg
Staatssecretaris Veldhuijzen-Van Zanten pleit er in haar mantelzorgnota voor dat mantelzorgers steeds meer handelingen overnemen van professionele zorgverleners. Mezzo reageerde boos: de overbelaste mantelzorgers zouden daarmee onbetaalde zorgverleners worden zonder dat ze daarvoor zijn opgeleid. Sommige mantelzorgers waren het daar weer niet mee eens. Waar liggen de grenzen van inzet van familie en vrijwilligers? Wie bepaalt dat? Een debat over de grenzen van familie- en vrijwilligerszorg.
Debatleider:
Cora Postema, oprichter Stichting Partnerzorg
|
W
3
.1 Mantelzorg en vrijwilligers - Betrekken familie intramuraal
Inspiratiesessie: Betrekken familie intramuraal
Veel Nederlanders zijn actief op sociale media als Facebook en LinkedIn. Daar leggen zij contacten met oud-collega's, gelijkgestemden, familie en kennissen. Bij de inzet van familie in de intramurale zorg wordt alleen aan partners en kinderen gevraagd hand-en-spandiensten te verrichten. In de huidige samenleving is netwerken 'a way of living'. Hoe zijn de ervaringen met het opbouwen van netwerken ook in de ouderenzorg toepasbaar? Een creatieve sessie o.l.v. een netwerker ‘pur sang’.
Karin Stiksma, Joint Projects en projectleider diverse Quickscans Dementiebeleid Gemeenten
|
W
4
.1 Mantelzorg en vrijwilligers - Inzet van vrijwilligers
Workshop: Inzet van vrijwilligers
Vrijwilligers zijn erg belangrijk in de dementiezorg. Zij zijn vaak zeer betrokken en in staat een persoonlijke band op te bouwen met mensen met dementie. Coördinatoren vrijwilligerswerk en beroepskrachten komen echter vaak tijd tekort om vrijwilligers voldoende te ondersteunen. Door vrijwillige coaches in te zetten krijgen zorgvrijwilligers meer persoonlijke aandacht. In deze workshop staan wij stil bij de ondersteuning en het behoud van vrijwilligers in de dementiezorg aan de hand van een inspirerend praktijkvoorbeeld.
Lidy Elbertse, coördinator vrijwilligerswerk Birkhoven Zorggoed Amersfoort i.s.m.
Cecil Scholten, senior programmamedewerker Informele Zorg Vilans
|
W
1
.2 Zelfredzaamheid en zelfregie - Zelfregie in een grootschalige setting
Workshop: Zelfregie in een grootschalige setting
Mensen met dementie hebben recht op kwaliteit van leven. Eigen regie van bewoners maakt het verschil. Het is daarom belangrijk mensen hiertoe uit te rusten en te motiveren. Hoe zorgen we ervoor dat ook kwetsbare ouderen voldoende regie over hun eigen leven ervaren om het leven naar eigen wens vorm te (laten) geven, ook in een grootschalige setting? Een sessie over het behouden en bevorderen van zelfregie.
Ange?le Jonker, directeur woon-zorgboerderij St. Jonkerszorg en projectleider Omring i.s.m. Wilma Spijkers, adviseur Opleiden en Ontwikkelen Omring
|
W
2
.2 Zelfredzaamheid en zelfregie - Eigen regie thuis
Workshop: Eigen regie thuis
Eigen regie betekent dat iemand zijn eigen activiteiten kan kiezen, besluiten nemen en eigen doelen kan nastreven. Ook voor mensen met dementie thuis is eigen regie belangrijk. De Hogeschool Rotterdam heeft een tool ontwikkeld die zorgverleners en mantelzorgers helpt bij de keuze van een strategie. U gaat actief aan de slag met voorbeelden van verschillende typen zorgrelaties.
Connie Klingeman, projectleider Zorg voor Beter dementieonderwijs Hogeschool Rotterdam i.s.m.
Anita Stuurman, casemanager Dementie Thuiszorg De Zellingen
|
W
3
.2 Zelfredzaamheid en zelfregie - Eigen Kracht-conferentie
Workshop: Eigen Kracht-conferentie
Tijdens een Eigen Kracht-conferentie maken mensen samen met familie, vrienden en kennissen een plan voor ondersteuning of begeleiding. De plannen zijn leidend voor de hulpverlening. Op verschillende plaatsen in Nederland is ervaring opgedaan met Eigen Kracht-conferenties voor mensen met dementie. Een Eigen Kracht-coördinator licht de ervaringen toe aan de hand van praktijkvoorbeelden.
Hilleke Crum, regiomanager Noord-Holland Eigen Kracht Centrale i.s.m.
Eigen Kracht-coördinator voor mensen met dementie
|
W
4
.2 Zelfredzaamheid en zelfregie - Vraaggestuurde organisatie
Workshop: Vraaggestuurde organisatie
Multidisciplinaire psychogeriatrische behandeling kan mensen met dementie revalideren. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Ton Bakker, directeur-bestuurder van een zorgorganisatie. In deze workshop gaat hij in op de organisatie van de zorg en de principes van deze behandelingen. Hoe zorg je dat zoveel mogelijk betrokkenen open staan voor deze methodiek en daarbij redeneren vanuit het belang van de persoon met dementie en de mantelzorger?
Ton Bakker, psychogeriater en bestuurder Behandeling Zorg i.s.m.
Karin Groenenboom, gedragsconsulente Argos Zorggroep
|
LET OP: Aanmelden voor 1.3 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Debat: Rol casemanager bij diagnosestelling
Welke rol kunnen casemanagers spelen bij de diagnosestelling? Veel mensen hebben nog geen diagnose, hoe kunnen casemanagers eraan bijdragen dit te veranderen? Kunnen casemanagers zelf ook diagnoses stellen? Hoe zorgen we dat casemanagers exact en snel op de hoogte zijn van de resultaten van een diagnosestelling, zodat vrijwel meteen families kunnen opvangen en adviseren. Naar wat voor soort diagnosesteller wordt doorverwezen (huisarts, specialist ouderenzorg, specialist in ziekenhuis, psycholoog e.d.) en waarom? Een debat over casemanagement en diagnosestelling.
Debatleider:
Prof. dr. Philip Scheltens, hoogleraar Cognitieve Neurologie VUmc Amsterdam en directeur Alzheimercentrum VUmc
|
LET OP: Aanmelden voor 2.3 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Inspiratiesessie: Vroeg interventies door casemanagers
De Amerikaanse interventie de ‘Early Diagnosis Dyadic Intervention’ (EDDI) is bedoeld voor het moment vlak na de diagnose en wordt door het Trimbos-instituut aangepast voor Nederland. Doel is de communicatie te verbeteren tussen mensen met dementie en hun mantelzorger en hen samen te laten nadenken over hun wensen voor zorg in de toekomst. Deze methodiek kan ook casemanagers ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Een inspiratiesessie over vroege interventies bij het eerste besef van dementie.
Jacomine de Lange, senior wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut
|
W
3
.3 Casemanagement - Begeleiding mantelzorgers
Workshop: Begeleiding mantelzorgers
Mantelzorgers zijn over het algemeen positief over de professionele zorg en ondersteuning, voorlichting en activiteiten voor hun naaste. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2011 onder 2400 mantelzorgers. In vergelijking met vorige peilingen is echter nauwelijks verandering in de (over)belasting die mantelzorgers ervaren. Hoe kunnen casemanagers mantelzorgers ondersteunen en hen beter leren omgaan met het gedrag van hun naaste? In deze workshop gaan we op zoek naar aanbevelingen uit praktijk en voor beleid.
Prof.dr. Anneke Francke, programmaleider Verpleging en Verzorging NIVEL i.s.m.
Paul-Jeroen Verkade, leidinggevende en casemanager dementie Geriant
|
W
4
.3 Casemanagement - Shared Decision Making
Workshop: Shared Decision Making
Bij de zorg voor mensen met dementie spelen zowel professionele zorgverleners als familieleden een belangrijke rol. De afstemming is niet altijd even makkelijk. In deze workshop aandacht voor verschillende manieren van afstemming bij Shared Decision Making in dementiezorg en de rol van de casemanager.
Carolien Smits, lector Innoveren in de Ouderenzorg en senior onderzoeker Trimbos-instituut en
Leontine Groen, docent en promovendus Hogeschool Windesheim i.s.m.
Ellen Nijman, casemanager Geriant
|
W
1
.4 Ketenzorg - Zorgstandaard, hoe meet je het effect?
Workshop: Zorgstandaard, hoe meet je het effect?
Alzheimer Nederland en Vilans hebben in mei 2012 de zorgstandaard dementie gepresenteerd. Het is nu zaak de standaard toe te passen. Hamvraag is: wat merken de patiënten met dementie en hun mantelzorgers ervan als netwerken de zorgstandaard toepassen om hun aanbod te verbeteren? Hoe meten we effecten van alle inspanningen van dementieketens bij de doelgroep? Gebruiken we alleen de netwerkindicatoren uit de zorgstandaard of is er meer nodig? In de workshop presenteren drie partijen hun eerste stappen, successen en beren op de weg.
Karin de Kanter, projectleider BMO Zorggroep Almere,
Annette de Ruiter, projectleider Kwaliteit en Innovatie en
Marleen van Oirsouw Programmaleider Kwaliteit van Zorg Achmea Zorg & Gezondheid
i.s.m. Julie Meerveld, manager belangenbehartiging Alzheimer Nederland
|
W
2
.4 Ketenzorg - Signalering en screening
Workshop: Signalering en screening
Het is belangrijk om dementie zo vroeg mogelijk te herkennen. De vraag is hoe je risicopatiënten in beeld krijgt en wanneer je zelf initiatief kunt nemen om client te begeleiden. We kijken naar de voorwaarden en mogelijkheden om gezamenlijk te werken aan een goed systeem van signalering, motivering en verwijzing. In deze workshop aandacht voor screening en de rol van de praktijkondersteuner van de huisarts en de mogelijke ondersteuning vanuit de RAI en EASYcare screeningsinstrumenten.
Hein van Hout, senior onderzoeker Huisarts- en Ouderengeneeskunde VUmc / EMGO-Instituut i.s.m.
Jan Oudenes, verpleegkundig consulent geriatrie UMC St. Radboud en
Jolanda van Hilten, praktijkondersteuner huisartsen Gezondheidscentrum Frans Huygen
|
W
3
.4 Ketenzorg - Crisishulp
Debat: Crisishulp
De crisishulp bij dementie blijkt niet goed geregeld: 61% van de mantelzorgers die het afgelopen jaar behoefte had aan hulp kreeg deze niet. Wat staat er in de weg? Hoe is crisisopvang te verbeteren? Hoe voorkomen we dat crisisopvang meteen leidt tot permanente opname? Welke rol kunnen de verschillende partners in de keten spelen? Veel zorgverleners zijn huiverig voor een rol van ziekenhuizen, omdat zij weinig ervaring hebben met dementie. Is dat terecht? Een debat over ketensamenwerking en de rol van de verwijzende hulpverlener bij een acute extra hulpvraag.
Debatleider:
Lisette Dickhoff-Evers, ketenregisseur Ketenzorg Hulp bij Dementie Noord Limburg
|
W
4
.4 Ketenzorg - Minder organisaties per wijk
Inspiratiesessie: Minder organisaties per wijk
Veel mantelzorgers en huisartsen klagen over de grote hoeveelheid organisaties waar ze mee te maken hebben. Om dit aantal terug te brengen kiest Rotterdam voor gebiedsgerichte aanbesteding. Een uitleg uit de praktijk over deze aanpak.
Gert-Jan van der Hout, senior beleidsmedewerker gemeente Rotterdam i.s.m.
Marjolein Jaquet, regio-directeur Stichting Humanitas
|
W
1
.5 Dagopvang - Cliënt in regie
Workshop: Cliënt in regie
Bij Archipel in Eindhoven bepaalt de cliënt zelf welke activiteiten hij/zij 'inkoopt'. De zorgorganisatie biedt geen totaalpakket aan, maar zorgt dat de cliënt keus heeft uit een groot aanbod van activiteiten. Er komen regelmatig nieuwe bij. Archipel zoekt ook steeds naar mogelijkheden voor activiteiten buitenshuis, voor de klanten die daaraan nog meerwaarde ontlenen. Wat vraagt deze nieuwe, toekomstbestendige opzet van dagbestedingsactiviteiten van de organisatie, medewerkers en de betrokken familie en mantelzorgers? Een kijkje in de keuken.
Hans Hendriks, programmamanager Cliënt in Regie i.s.m.
Lisette van Druenen, manager dagbesteding en woonondersteuning Archipel Zorggroep
|
W
2
.5 Dagopvang - Dagopvang nieuwe stijl
Workshop: Dagopvang nieuwe stijl
In de regio's Amsterdam, Haarlem en Kennemerland worden enkele traditionele psychogeriatrische dagbehandelingen verplaatst naar laagdrempelige locaties in de wijk. In deze dagbehandelingen wordt zowel begeleiding geboden aan mensen met dementie als ondersteuning aan hun mantelzorgers. Dit komt overeen met het succesvolle model van Ontmoetingscentra ontwikkeld door VU medisch centrum. Wat komt er kijken bij de overgang van traditionele dagbehandeling naar dagbehandeling 'nieuwe stijl'? Wat is het verschil? De eerste ervaringen uit Haarlem en resultaten van het evaluatieonderzoek van VUmc.
Prof.dr. Rose-Marie Dröes, hoogleraar Psychosociale hulpverlening bij dementie en
Marijke van Dijk, onderzoeker Huisartsgeneeskunde & Ouderengeneeskunde VUmc/Amsterdam Center on Aging VUmc-VU
i.s.m. Els Paap zorgadviseur Ontmoetingscentrum Buitenhof Haarlem
|
W
3
.5 Dagopvang - Odensehuis
Workshop: Odensehuis
In het Amsterdamse Odensehuis organiseren familieleden samen met andere mantelzorgers allerlei activiteiten. Betrokkenen bepalen zelf welke activiteiten dat zijn. Dit initiatief is gestoeld op Deens voorbeeld. In deze workshop worden de praktijk en de achterliggende filosofie toegelicht.
Margo Langendijk, coördinator Odensehuis Amsterdam i.s.m. een mantelzorger
|
W
4
.5 Dagopvang - Diversiteit in dagopvang
Workshop: Diversiteit in dagopvang
Er moet meer diversiteit komen in het aanbod van dagbesteding. Vilente Pieter Pauw in Wageningen heeft al jarenlang ervaring met een dagbesteding speciaal voor hoger opgeleiden en in oktober 2012 start dagbehandeling voor jong dementerenden. In deze sessie vertelt een vertegenwoordiger van de instelling waarom voor deze groepen gekozen is en tot welke verschillen dit leidt. Aan de orde komt de aanpak, het nieuwe aanbod en de ervaring van betrokkenen.
Patricia Vermeulen, locatiemanager i.s.m.
Christa Brons, contactverzorgende locatie Pieter Pauw Vilente
|
W
1
.6 Activering - Verzorgenden en activiteiten
Debat: Verzorgenden en activiteiten
Uit onderzoek van het Trimbos-instituut (Monitor Woonvormen Dementie) blijken grote verschillen tussen locaties voor kleinschalig wonen. De werkhouding en instelling van medewerkers is van grote invloed op echt kleinschalig werken. Welke kwaliteiten van medewerkers zijn belangrijk? Hoe werf je die en leid je die op? Wat is de wenselijke rol van activiteitenbegeleiders? Hoe voorkomen we verveling van bewoners? Een debat over de rol van verzorgenden bij activiteiten in kleinschalig wonen.
Debatleider: Gerke de Boer
|
W
2
.6 Activering - Contactbevorderende benadering
Workshop: Contactbevorderende benadering
Communiceren met ouderen met dementie kan! Medewerkers van een zorginstelling laten zien hoe zij de Veder Methode toepassen. Zang, theater, poëzie en reminiscentie zijn hierbij belangrijke elementen. Onderzoek toont aan dat de methode positief effect heeft op gedrag en stemming van mensen met dementie. Ontdek hoe succesvolle elementen in de 24-uurszorg gebruikt kunnen worden op beschikbare momenten. Het versterkt het contact en verhoogt het werkplezier.
Marieke Westra, artistiek leider Theater Veder i.s.m. beleidsmedewerker van een zorginstelling
|
W
3
.6 Activering - Beweegcoach
Workshop: Beweegcoach
Op alle zeventien locaties van Sevagram werken aandachtsfunctionarissen bewegen. Zij zien erop toe dat alle collega's in hun handelen en activiteiten aandacht hebben voor bewegen van bewoners. Zij initiëren allerlei beweegactiviteiten en informeren zowel bewoners als medewerkers over het belang van bewegen. Dit heeft geleid tot een verandering van de beweegcultuur en tot tal van vernieuwende beweegprojecten.
Michel Bleijlevens, projectleider Zorginnovatieprogramma Bewegen, Sevagram Zorgcentra i.s.m. Edith Rogmans, bewegingstherapeute en activiteitenbegeleidster Verpleeghuis Molenpark Sevagram
|
W
4
.6 Activering - Dementerende als vrijwilliger
Inspiratiesessie: Dementerende als vrijwilliger
Op diverse plekken in Nederland vinden discussies plaats om de persoon met dementie zelf als vrijwilliger te laten functioneren. Er zijn veel meer mogelijkheden, zowel collectief als individueel. Met creatieve werkvormen gaan we op zoek naar mogelijkheden en kansen. Hoe blijft iemand met dementie maatschappelijk relevant actief?
Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ
|
W
1
.7 Communicatie en verleiding - Praktische handleiding foutloos leren
Workshop: Praktische handleiding foutloos leren
Mensen met dementie kunnen nog van alles leren. Dit lerend vermogen kan helaas het verslechteringsproces niet omkeren of tegenhouden. Wel kan het ertoe bijdragen dat het ziekteproces hanteerbaarder wordt en de kwaliteit van leven van alle betrokkenen toeneemt. Het AlzheimerCentrum Nijmegen heeft een praktische handleiding geschreven voor verzorgenden. Daarin staat hoe zij het lerend vermogen van mensen in de praktijk kunnen aanspreken. In deze workshop gaat u aan de slag met casuïstiek.
Maartje de Werd, neuropsycholoog en onderzoeker Leren bij dementie afdeling Medische Psychologie UMC St. Radboud
|
LET OP: Aanmelden voor 2.7 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Workshop: Kunst van het verleiden
De juiste communicatie, het aanspreken van het lerend vermogen en de kunst van het verleiden. Daar draait het om bij het activeren van mensen met dementie. Hoe doorbreek je het gevoel van onveiligheid, faalangst en verveling? Hoe krijg je mensen zover dat ze huishoudelijke klusjes uitvoeren, zichzelf wassen of contact leggen? Een creatieve en soms onorthodoxe aanpak kan heel verfrissend werken. In deze workshop gaat u aan de slag met casuïstiek en krijgt u feedback van twee zeer ervaren begeleiders.
Lenie Vermeer, GZ-psycholoog Laurens Zorg Rotterdam i.s.m.
Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie aan De Haagse Hogeschool
|
W
3
.7 Communicatie en verleiding - Motiverende gespreksvoering
Workshop: Motiverende gespreksvoering
Wat wil je? Kan je dat? En is dit het juiste moment? De meeste veranderingsprocessen beginnen met ambivalentie. Motiverende gespreksvoering is gericht op het oplossen van die ambivalentie. In deze workshop krijgt u uitleg over de toepassing van deze methode en oefent u enkele basistechnieken.
Marion Klaver, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut Amsta
|
LET OP: Aanmelden voor 4.7 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Workshop: Vergeet dementie, onthou mens
‘Vergeet dementie, onthou mens!’ Met deze slogan lanceerde de Vlaamse Overheid een campagne die streeft naar genuanceerde beeldvorming rond dementie. Beperkte focus op de laatste fase van de aandoening zorgt voor een eenzijdig en negatief beeld. Hoogste tijd dit beeld bij te stellen. Achter elke persoon met dementie gaat een mens schuil, met emoties, gevoelens en mogelijkheden. Hoe beïnvloed je deze beeldvorming en hoe kan je meebouwen aan een dementievriendelijk klimaat? Op basis van wetenschappelijk onderzoek en praktijkvoorbeelden geven we een aanzet.
Prof. Baldwin van Gorp, communicatiewetenschappen K.U. Leuven i.s.m.
Olivier Constant, projectleider Onthou Mens Expertisecentrum Dementie Vlaanderen
|
LET OP: Aanmelden voor 1.8 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Workshop: Stemmingsmanagement
Hoe kan je stress en stemmingswisseling zien aankomen en daar adequaat op reageren? Vroegtijdige herkenning van aankomend ontspoord gedrag biedt de mogelijkheid om preventief te handelen. Hoe analyseer je gedrag, welke factoren wijzen op aankomend storend gedrag en hoe kun je stress of stemmingswisselingen helpen voorkomen? Een sessie over analyse van gedrag en preventief handelen.
Frans Hoogeveen, lector Psychogeriatrie De Haagse Hogeschool
|
LET OP: Aanmelden voor 2.8 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Workshop: Interventies bij moeilijk hanteerbaar gedrag
De afgelopen jaren zijn er diverse richtlijnen uitgebracht voor de aanpak van moeilijk hanteerbaar gedrag van mensen met dementie. Deze richtlijnen benadrukken het belang van psychosociale interventies. In deze workshop staan we aan de hand van voorbeelden stil bij verschillende vormen van probleemgedrag en de koppeling met belevingsgerichte zorg.
Maritza Allewijn, ouderenpsycholoog Vivium Zorggroep en directeur PgD
|
LET OP: Aanmelden voor 3.8 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Workshop: Dementie en depressie
Veel dementerenden zijn ook depressief. Hoe herken je depressiviteit bij mensen met dementie en hoe voorkom je dat? Is depressiviteit te behandelen? Een onderzoekster en twee praktijkdeskundige psychologen gaan in op deze problematiek. Naast korte inleidingen een praktische doe-workshop.
Debby Gerritsen, psychogerontoloog Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen Radboud Alzheimer Centrum i.s.m.
Margje Mahler, psycholoog Stichting Kalorama en
Rie?t Danie?l, psycholoog SVVE
|
W
4
.8 Omgang met probleemgedrag - Fixatievrije zorg nu!
Workshop: Fixatievrije zorg nu!
De roep om zorg zonder fixatie, versuffende medicatie en gesloten afdelingen wordt steeds luider. Ook de wet Zorg en Dwang zal hoge eisen gaan stellen aan de bewegingsvrijheid. In deze workshop leert u hoe u in de dagelijkse praktijk aan de nieuwe eisen kunt voldoen, met de nieuwste methoden voor fixatievrije zorg. Niet op basis van theorie, maar op basis van de praktijk. Volop ruimte voor inbreng van uw eigen vragen.
Elly Duijf, directeur Innovatiekring Dementie i.s.m.
Ine Smeets, gespecialiseerd verpleegkundige Lückerheide Meander Groep
|
W
1
.9 Medicatie - Weg met psychofarmaca
Debat: Weg met psychofarmaca
In Nederland wordt veel psychofarmaca gebruikt. Is dat goed of slecht? In andere landen wordt nagedacht over een verbod hierop. Moeten wij in Nederland ook die kant op? In welke mate is psychofarmaca vervangbaar door psycho-sociale interventies? Een debat over de ethische en praktische kant van psychofarmaca en aanverwante middelen.
Debatleider:
Prof.dr. Frans Verhey, hoogleraar ouderenpsychiatrie en hoofd Alzheimercentrum Limburg
|
W
2
.9 Medicatie - Alternatieven voor psychofarmaca
Workshop: Alternatieven voor psychofarmaca
Diverse zorginstellingen proberen het gebruik van psychofarmaca actief terug te dringen. In deze workshop vertellen enkele direct betrokkenen hun praktijkervaringen, onder leiding van Sytse Zuidema. Hoe pakken ze het aan? Waar moet je op letten? Wat zijn succesfactoren?
Sytse Zuidema, specialist ouderengeneeskunde en hoofd Sectie Ouderengeneeskunde
Afdeling Huisartsgeneeskunde UMCG i.s.m.
Fer de Bruin, sectormanager Intramurale Zorg Woonzorgcentrum Ter Reede en
Wolfgang Balliël, directeur/oprichter Villa Keizerskroon
|
W
3
.9 Medicatie - Diagnostiek en interventies bij pijn
Workshop: Diagnostiek en interventies bij pijn
Pijn wordt bij ouderen met dementie vaak niet herkend. Dit kan leiden tot cognitieve achteruitgang, probleemgedrag en inactiviteit. Het herkennen van pijn en kiezen voor de juiste interventie is dus essentieel. In deze sessie aandacht voor pijndiagnostiek en mogelijke interventies, waaronder medicatie. U maakt kennis met een stapsgewijze beoordeling van pijn en gaat aan de slag met uiteenlopende interventies. Speciale aandacht gaat uit naar STA-OP!, een behandelwijze ontwikkeld voor pijn en onbegrepen gedrag.
Bart Plooij, psycholoog Rijnland Zorggroep i.s.m.
Sandra Blommestein, trainer STA-OP! methodiek Osira-Amstelring
|
W
4
.9 Medicatie - Wat is de winst van wetenschappelijk onderzoek?
Workshop: Wat is de winst van wetenschappelijk onderzoek?
Voor Alzheimer en andere vormen van dementie is nog geen genezing. Dat neemt niet weg dat er veel is bereikt. Zaken die tien jaar geleden nog ondenkbaar waren, blijken mogelijk in het onderzoek van vandaag. In deze workshop staan we stil bij de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en hoe u deze tegenkomt in de dagelijkse praktijk. Voor de toekomst blijft wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk. In deze workshop staan we daarom ook stil bij oplossingen voor de patiënt van morgen en hoe u daarbij kunt helpen.
Wiesje van der Flier, hoofd klinisch onderzoek Alzheimercentrum VUmc
|
W
1
.10 Speciale cliëntgroepen - Jongdementie
Workshop: Jongdementie
Ook bij mensen onder de 65 komt dementie voor. Vaak werken ze nog en hebben ze een gezin. Wat kenmerkt dementie op jonge leeftijd? Welke signalen zijn herkenbaar? Welke wensen en behoeften hebben jonge mensen met dementie en hun naasten en hoe kan zorg- en ondersteuningsaanbod hier beter op aansluiten? In de NeedYD studie zijn deze vragen onderzocht. Onderzoekers lichten de resultaten toe en u kunt spreken met betrokken familie, mantelzorgers en mensen met jongdementie.
Freek Gillissen, verpleegkundig consulent dementie Alzheimercentrum VUmc en
Marjolein de Vugt, neuropsycholoog en coördinator Alzheimer Centrum Limburg i.s.m.
mantelzorger en jongdementerenden
|
W
2
.10 Speciale cliëntgroepen - Lewy Body Dementie
Workshop: Lewy Body Dementie
Uit recent onderzoek blijkt dat Lewy Body Dementie vaker voorkomt dan gedacht, ook in combinatie met andere ziektes die leiden tot dementie. Kenmerken zijn onder andere aandachtsstoornissen, benoemproblemen, hallucinaties en parkinsonisme. Een inleiding over de grillige kenmerken en de zorg voor mensen met Lewy Body Dementie.
Evelien Lemstra, neuroloog Alzheimercentrum VUmc i.s.m.
een parkinsonverpleegkundige en een mantelzorger
|
W
3
.10 Speciale cliëntgroepen - Vasculaire cognitieve stoornissen
Workshop: Vasculaire cognitieve stoornissen
Vasculaire dementie is, na de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Vasculaire schade komt vaak voor in combinatie met Alzheimer. Vanuit actueel onderzoek aandacht voor vragen als: wat is vasculaire dementie en hoe stel je de juiste diagnose? Wanneer is sprake van een combinatie met Alzheimer en wat is dan de behandeling?
Niels Prins, neuroloog Alzheimercentrum VUmc i.s.m.
Geert Jan Biessels, hoogleraar neurologie, met aandachtsgebied/leeropdracht cerebrovasculaire ziekten en cognitie en neuroloog UMC Utrecht
|
W
4
.10 Speciale cliëntgroepen - Verstandelijk gehandicapten
Workshop: Verstandelijk gehandicapten
Ook bij mensen met een verstandelijke handicap komt dementie steeds vaker voor. Het stellen van de diagnose dementie is gecompliceerd. In deze workshop gaan we kort in op de diagnostiek bij mensen met een verstandelijke handicap. Daarnaast besteden we uitgebreid aandacht aan methoden van ondersteuning bij het dagelijks functioneren, zoals de daginvulling.
Marian Maaskant, onderzoekscoördinator Stafgroep Kwaliteit & Innovatie Stichting Pergamijn i.s.m.
Rianne Meeusen, gz-psycholoog en orthopedagoog GGZ Eindhoven
|
W
1
.11 ICT en hulpmiddelen - Leren en technische hulpmiddelen
Workshop: Leren en technische hulpmiddelen
Een praktische workshop over de werking van de hersenen, gecombineerd met ergotherapeutische oplossingen en interventies. Waarom kunnen mensen met dementie omgaan met moderne hulpmiddelen, zoals een automatische medicijndoos, computers of een dementieklok? Hoe stimuleer je het gebruik hiervan en hoe leer je mensen hiermee omgaan?
Prof. dr. Roy Kessels, hoogleraar neuropsychologie Radboud Alzheimer Centrum i.s.m.
Mariëlle Hammer, ergotherapeut Zorggroep Sint Maarten en EDOMAH-coach
|
W
2
.11 ICT en hulpmiddelen - Bewegen en techniek
Workshop: Bewegen en techniek
In zestien dagopvanglocaties en huiskamers van zorginstellingen staan sinds afgelopen zomer SilverfFit-toestellen. De toestellen koppelen bewegen aan beeld. Bewegingen worden vertaald in activiteit op een beeldscherm. De persoon met dementie zit als het ware in een computerspel en kan hiermee overweg. Doel is gebruikers meer te prikkelen tot dagelijks bewegen in een vertrouwde omgeving. De ontwikkelaars lichten de werking van het systeem toe en een lokale projectleider vertelt over de aanpak en ervaringen tot nu toe.
Joris Wiersinga, spelontwerper en mede-oprichter SilverFit i.s.m.
Ike Punt, manager en projectleider Stichting Groenhuysen
|
W
3
.11 ICT en hulpmiddelen - Touchscreen computers
Inspiratiesessie: Touchscreen computers
Op steeds meer plekken in het land werken mensen met dementie met touchscreen computers, zowel thuis als intramuraal. De inzet is divers, zoals het doen van spelletjes, het bedienen van 'geheugensteuntjes' of communicatie met familie en zorgverleners. Ook komen er steeds meer smartphone apps gericht op mensen met dementie. Wat zijn de ervaringen en mogelijkheden? Samen gaan we op ontdekkingstocht.
Bert Mulder, lector Informatie, Technologie en Samenleving aan De Haagse Hogeschool
|
W
4
.11 ICT en hulpmiddelen - E-Health
Workshop: E-Health
Internettherapie wordt ook in de dementiezorg gezien als belofte voor de toekomst. Maar wat zijn de ervaringen tot nu toe met deze E-health modules? Voor wie zijn ze geschikt? En hoe kunnen potentiële mantelzorgers worden bereikt? In deze workshop een korte kennismaking met de E-health modulen 'Dementie de baas' en 'De plezierige activiteiten methode'. Daarna volgt een discussie over bruikbaarheid, effectiviteit en toepasbaarheid.
Paul-Jeroen Verkade, leidinggevende en casemanager dementie en
Peter Paul Feith, psycholoog en e-health coach Dementie de Baas Geriant i.s.m.
Renate Verkaik, onderzoeker ouderen NIVEL
|
W
1
.12 Wonen - Architectuur en dementie
Workshop: Architectuur en dementie
De omgeving heeft veel invloed op het welbevinden van mensen met dementie. Belangrijk zijn bijvoorbeeld het ontwerp van gebouwen, zoals loopcircuits, zichtlijnen, ontmoetingspunten en rustpunten. Maar ook de inrichting speelt mee. Kleuren, ramen, spiegels, deuren, contrasten, het heeft allemaal invloed. In deze workshop delen een Nederlandse en Belgische deskundige hun ervaring en kennis.
Patrick Verhaest, klinisch psycholoog en wetenschappelijk medewerker Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m.
Anneke van der Plaats, sociaal geriater en oprichter Breincollectief
|
W
2
.12 Wonen - Aanpassingen van bestaande woningen
Workshop: Aanpassingen van bestaande woningen
Mensen met dementie wonen steeds langer thuis. Daarvoor zijn aanpassingen in hun woning nodig. Welke dat zijn staat op een lijst van de SEV die mede is gebaseerd op ervaringen in Duitsland. Hoe zorgen we ervoor dat deze lijst gebruikt wordt door woningbouwcorporaties en particulieren?
Ruud Dirkse, directeur zorginnovatiebureau DAZ en projectleider ontwikkeling woningaanpaslijst Platform31 (voorheen SEV)
|
LET OP: Aanmelden voor 3.12 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Debat: Geen gesloten afdelingen meer
De meeste mensen met dementie wonen op 'gesloten afdelingen'. Enerzijds geeft dit veiligheid en zekerheid, anderzijds is het een vorm van beperking. Is een gesloten afdeling wel nodig? Zijn we niet overvoorzichtig? Sommige zorginstellingen hebben helemaal geen gesloten afdelingen meer. Wie bepaalt of een bewoner op een gesloten afdeling komt of niet? Een fundamenteel debat.
Debatleider:
Gerke de Boer
|
W
4
.12 Wonen - De Herbergier
Workshop: De Herbergier
De Herbergier is een kleinschalig zorgconcept voor mensen met geheugenproblemen. Twee zorgondernemers en een vast team van medewerkers bieden in een ‘herberg’ gasten een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Bewoners hebben een groot appartement en een herbergier kent geen gesloten afdelingen. Gewerkt wordt aan 'De Herbergier Thuis', gericht op mensen met dementie die thuis wonen.
Adriaan Koenen, zorgondernemer De Herbergier Arnhem en mede initiatiefnemer van De Herbergier Thuis
|
|
LET OP: Aanmelden voor 2.13 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Excursie en buslezing: Dementie modelwoning
In Woerden is sinds kort een dementie modelwoning te bezichtigen. De woning is een samenwerking van OTIB en Alzheimer Nederland binnen het project Technologie Thuis Nu! In de modelwoning zijn slimme technologische oplossingen voor de zorgvraag van mensen met dementie toegepast. De modelwoning laat zien dat zelfstandig wonen, door de toepassing van technologie op maat, langer kan. Een inleiding over technologische ondersteuning thuis wordt afgewisseld met een bezichtiging van de modelwoning.
Franka Meiland, senior onderzoeker VUmc (buslezing) i.s.m.
Rob Groot Zwaaftink, medewerker Hulp en Informatie Alzheimer Nederland (rondleiding)
|
LET OP: Aanmelden voor 3.13 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Excursie en buslezing: Dementie modelwoning
In Woerden is sinds kort een dementie modelwoning te bezichtigen. De woning is een samenwerking van OTIB en Alzheimer Nederland binnen het project Technologie Thuis Nu! In de modelwoning zijn slimme technologische oplossingen voor de zorgvraag van mensen met dementie toegepast. De modelwoning laat zien dat zelfstandig wonen, door de toepassing van technologie op maat, langer kan. Een inleiding over technologische ondersteuning thuis wordt afgewisseld met een bezichtiging van de modelwoning.
Franka Meiland, senior onderzoeker VUmc (buslezing) i.s.m. Rob Groot Zwaaftink, medewerker Hulp en Informatie Alzheimer Nederland (rondleiding)
|
|
W
1
.14 Voeding - Etenstijd
Workshop: Etenstijd
In een samenspel tussen familie, zorgverleners en bewoners is op één locatie van de ZZG-zorggroep een tijdschrift gemaakt over eten. In het blad staan artikelen over voorkeuren van bewoners, leuke gebeurtenissen uit het verleden rond eten, associaties bij bepaalde gerechten en recepten. Dit project heeft niet alleen een prachtig tijdschrift opgeleverd, maar ook bewustwording bij verzorgenden en familie over maaltijden en de activiteiten daaromheen.
Marion Brouwer, leidinggevende en coördinator dagbesteding locatie Globe ZZG-zorggroep
|
W
2
.14 Voeding - Voeding als alternatief voor medicatie
Workshop: Voeding als alternatief voor medicatie
Bij Alzheimer speelt voeding een grote rol. Ondervoeding, gewichtsverlies en eetlustverlies zijn ongunstige factoren. De hersenen bestaan voor 70% uit vetten en deze spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen hersencellen en netwerken. Uit recent onderzoek blijkt dat toediening van essentiële vetten in combinatie met vitamines een gunstig effect heeft op het geheugen in een vroege fase. Wordt dieetvoeding een alternatief voor medicatie of is het uiteindelijk een combinatie van wegen die naar Rome leiden? De onderzoeksresultaten worden toegelicht.
Prof. dr. Philip Scheltens, hoogleraar Cognitieve Neurologie VU Amsterdam en directeur Alzheimercentrum VUmc
|
|
|
W
1
.15 Pleinsessie - Bewegen
Pleinsessie: Bewegen
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over Bewegen. U bezoekt onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties rond dit thema. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als enkele voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
|
W
2
.15 Pleinsessie - ICT en technische hulpmiddelen
Pleinsessie: ICT en technische hulpmiddelen
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over ICT en technische hulpmiddelen. U bezoekt onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties rond dit thema. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als enkele voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
|
W
3
.15 Pleinsessie - Activiteiten en communicatie
De informatiemarkt heeft een thematisch deel over Activiteiten en Communicatie. U bezoekt onder leiding van een gids diverse informatiestands en posterpresentaties rond dit thema. U ziet hier zowel enkele vernieuwende producten van leveranciers, als enkele voorbeelden van leuke projecten. Deze worden met korte presentaties toegelicht.
|
|
W
1
.16 Divers - Regelvrije zorg
Workshop: Regelvrije zorg
Op initiatief van het Ministerie van VWS loopt er sinds 2011 een experiment om de administratieve belasting in de langdurige zorg terug te dringen. Voor het experiment zijn 28 instellingen 'regelarm' gemaakt. Dit heeft ook gevolgen voor de bureaucratie bij de dementiezorg in die instellingen. Welke (overheids)regels zijn buiten werking gezet? Wat zijn de resultaten? Gaat de kwaliteit van de zorg omhoog? Komt meer tijd beschikbaar voor de cliënt? Careyn doet mee aan dit experiment mee met 15.000 cliënten, waarvan een deel met dementie.
Anno Pomp, coördinator Strategie Langdurige Zorg Ministerie van VWS i.s.m.
Jeroen Bos, directeur Extramurale Zorg Careyn
|
W
2
.16 Divers - Uniforme registratie
Inspiratiesessie: Uniforme registratie
Mantelzorgers moeten steeds opnieuw hun verhaal vertellen aan verschillende instanties. Het ziekenhuis, huisartsen, casemanagers, thuiszorgorganisaties, mantelzorgorganisaties, woningbouwverenigingen en gemeenten: ze werken allemaal met hun eigen registratiesystemen. In Friesland draait een zorgregiesysteem dat de communicatie bevordert tussen de verschillende zorgverleners rond de cliënt. Wat kunnen we leren van systemen rond diabetes en COPD? Hoe zit het met privacygevoeligheid van cliëntgegevens? Hoe zou de toekomst eruit kunnen zien?
Eileen van Ligten, senior adviseur Ruysdael en projectleider ketenzorg dementie in Friesland (voormalig) en Zuid-Holland Noord i.s.m.
Elzaline Schraa, manager TinZ
|
W
3
.16 Divers - Dementie vriendelijke gemeenten
Workshop: Dementie vriendelijke gemeenten
Gemeenten spelen een steeds belangrijker rol in het streven mensen met dementie en hun mantelzorgers in de eigen wijk te laten wonen. In Nederland krijgen gemeenten advies aan de hand van quickscans. In België zijn dementievriendelijke gemeenschappen ontstaan, zoals in Brugge. Horecapersoneel, buschauffeurs en politiediensten krijgen bijvoorbeeld advies over de omgang met mensen met dementie. Zowel de Nederlandse als Belgische ervaringen worden gedeeld tijdens deze sessie.
Claire Meire, projectleider Dementievriendelijke Gemeenschap Expertisecentrum Dementie Vlaanderen i.s.m.
Lidwien Kroon, projectleider Quickscans Dementiebeleid Gemeenten en trainer/adviseur DAZ
|
LET OP: Aanmelden voor 4.16 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Debat: Dementie en euthanasie
Een ethische discussie over euthanasie bij dementie. Wie beslist daarover? Op welk moment? Specifieke aandacht hierbij voor de rol van de huisarts. Rationeel wordt vaak aangegeven dat het goed is om aan euthanasie mee te werken, maar emotioneel gezien blijkt het belastend.
Debatleider:
Gerke de Boer
Korte inleiding:
Constance de Vries, huisarts en SCEN-arts Huisartsenpraktijk Munstergeleen
|
W
1
.17 Dementie in beeld - Sneak preview
Dementie in beeld - Sneak preview
De Hogeschool Rotterdam heeft korte films verzameld over moderne dementieoplossingen. Zij laten deze zien, waarna de kijkers kort reageren. In een uur worden ruim tien filmpjes bekeken en besproken.
Yvonne Schikhof, hoofddocent Instituut voor Gezondheidszorg en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam
|
LET OP: Aanmelden voor 2.17 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
De over muziek en dementie is in deze ronde komen te vervallen, zie voor meer informatie sessie 3.17.
In deze ronde bieden wij graag een vervangende sessie over het project Into D'mentia.
Into D'ementia laat je in een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren hoe het is om dementie te hebben.
De ervaringstraining is bedoeld voor iedereen die wel eens te maken heeft met dementerenden. In een speciaal ontwikkelde simulatieruimte ervaren gezonde mensen verwarring, onzekerheid, desoriëntatie en andere gevoelens die dementerenden dagelijks hebben. Door het zelf te beleven, zou meer begrip en compassie moeten ontstaan voor dementerenden, wat volgens de ontwikkelaars weer leidt tot betere zorg. De simulator is aanwezig op het congres. In een kleine groep krijgt u uitleg over de ervaringswereld van mensen met dementie en kunt u kennismaken met de simulatie.
Corrie Aarts, trainer Into D’mentia
|
W
3
.17 Dementie in beeld - Muziek en dementie
Let op sessie is gewijzigd - Dementie in beeld - Muziek en dementie
Muziek heeft een bijzondere werking op mensen met dementie. Zo is ook terug te zien in de documentaire uit de campagne DementieEnDan waarin een getalanteerde pianiste met dementie wordt gevolgd. In deze sessie gaat u onder begeleiding van een muziektherapeute, aan de hand van divers beeldmateriaal, met elkaar in discussie over de mogelijkheden van de inzet van muziek bij mensen met dementie.
Annemieke Vink, psychologe en docent Muziektherapie ArtEZ Conservatorium en bestuurslid Stichting Muziektherapie
|
LET OP: Aanmelden voor 4.17 is helaas niet meer mogelijk, deze sessie is volgeboekt.
Dementie in beeld - Sneak preview
De Hogeschool Rotterdam heeft korte films verzameld over moderne dementieoplossingen. Zij laten deze zien, waarna de kijkers kort reageren. In een uur worden ruim tien filmpjes bekeken en besproken.
Yvonne Schikhof, hoofddocent Instituut voor Gezondheidszorg en Kenniscentrum Zorginnovatie Hogeschool Rotterdam
|